Τρίτη, 16 Απρ, 2024
Ο γερουσιαστής Ρον Τζόνσον (Ρ-Ουισκ.) στις 6 Αυγούστου 2020 στην Ουάσινγκτον. (Toni Sandys/POOL/AFP)

Ο Τζόνσον ζητά έρευνα Γενικού Επιθεωρητή για τις διαγραφές δεδομένων στα iPhone του Μάλερ

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρον Τζόνσον (Ρ-Ουισκ.) την Παρασκευή ζήτησε από τον Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Δικαιοσύνης (ΥΔ) να ερευνήσει την διαγραφή αρχείων των iPhone που χρησιμοποιήθηκαν από μέλη της ομάδας του ειδικού συμβούλου που διεξήγαγε την έρευνα της Ρωσίας.

«Αυτές οι αναφορές ενοχλούν και εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την διατήρηση αρχείων και την διαφάνεια», έγραψε ο Τζόνσον σε επιστολή του στον Γενικό Επιθεωρητή (ΓΕ) του ΥΔ Μάικλ Χόροβιτς στις 11 Σεπτεμβρίου.

«Επομένως, ζητώ με σεβασμό από το γραφείο σας να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με αυτό το ζήτημα για να προσδιορίσει τι, γιατί και πώς διαγράφηκαν οι πληροφορίες, εάν συνέβη οποιοδήποτε αδίκημα και σε ποιον ανήκαν αυτές οι συσκευές».

Τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν από το ΥΔ στις 10 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνουν καταγραφή συσκευών που δείχνει ότι πολλοί υπάλληλοι διέγραψαν όλα τα αρχεία (φορμάτ αποθηκευτικού χώρου, διαγραφή μνήμης) από τα τηλέφωνά τους πριν από τον έλεγχο των συσκευών για να καθοριστεί εάν περιείχαν κυβερνητικά αρχεία. Μια ανάλυση του αρχείου καταγραφής από την Epoch Times δείχνει ότι τουλάχιστον σε 27 και έως και σε 31 iPhone έγινε διαγραφή μνήμης.

Ο Τζόνσον επίσης ρώτησε αν ο Χόροβιτς γνωρίζει ήδη το ζήτημα και αν είναι δυνατή η ανάκτηση μηνυμάτων κειμένου (SMS) από τα τηλέφωνα. Ζήτησε από τον Γενικό Επιθεωρητή να απαντήσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Ο γερουσιαστής Τσακ Γκράσλυ ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από το ΥΔ και το FBI σχετικά με την διαγραφή μνήμης των τηλεφώνων.

«Φαίνεται ότι η ομάδα του Ειδικού Συμβούλου Μάλερ μπορεί να έχει διαγράψει κρατικά αρχεία που θα μπορούσαν να είναι καθοριστικής σημασίας για να καταλάβουμε το πως πήραν αποφάσεις καθώς συνέχισαν την έρευνά τους και έγραφαν την αναφορά τους. Πράγματι, πολλοί αξιωματούχοι προφανώς διέγραψαν τα αρχεία αφού ο Γενικός Επιθεωρητής του ΥΔ ξεκίνησε την έρευνά του για το πώς το υπουργείου κακοδιαχειρίστηκε το Crossfire Hurricane», έγραψε ο Γκράσλυ σε επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα Γουίλιαμ Μπαρ και τον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέυ σχετικά με την έρευνα που ξεκίνησε από το FBI και μετά δόθηκε στον Μάλερ.

«Επιπλέον, με βάση αυτές τις νέες πληροφορίες, ο αριθμός των φορών [διαγραφής μνήμης] και οι δηλωμένοι λόγοι για τις διαγραφές θέτουν υπό αμφισβήτηση εάν ήταν ή όχι μια διαδεδομένη σκόπιμη προσπάθεια».

Το αρχείο καταγραφής [για το θέμα των] iPhone της ομάδας του ειδικού συμβούλου, δείχνει ότι η μνήμη σβήστηκε εντελώς από τουλάχιστον 27 iPhone, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο που σβήστηκαν δύο φορές. Σε 11 περιπτώσεις, οι συνεργάτες του ειδικού συμβούλου δήλωσαν ότι έσβησαν την μνήμη στα τηλέφωνά τους κατά λάθος. Σε επτά άλλες περιπτώσεις, οι συνεργάτες διέγραψαν την μνήμη ισχυριζόμενοι ότι εισήγαγαν λάθος κωδικό πρόσβασης πολλές φορές προκαλώντας την αυτόματη διαγραφή μνήμης του τηλεφώνου. Σε δύο περιπτώσεις, φάνηκε ότι η συσκευή έκανε αυτόματη διαγραφή μνήμης.

Το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Δικαιοσύνης είχε αναλύσει το 2018 μια εκτεταμένη προσπάθεια για την ανάκτηση των μηνυμάτων κειμένου από τα τηλέφωνα ειδικού συμβούλου που χρησιμοποίησαν ο Αναπληρωτής Βοηθός Διευθυντής του FBI Πίτερ Στροκ και η δικηγόρος του FBI Λίζα Πέιτζ. Και στα δύο τηλέφωνα είχε γίνει διαγραφή μνήμης πριν τα βρουν οι ερευνητές του ΓΕ.

Οι Πέιτζ και Στροκ έστειλαν γραπτά μηνύματα μεταξύ τους μιλώντας για το μίσος τους για τον Τραμπ, για την επιθυμία τους να τον εμποδίσουν να γίνει πρόεδρος, και για μια «στρατηγική ασφάλισης» σε περίπτωση που εκλεχθεί. Ο Στροκ απομακρύνθηκε από το γραφείο του ειδικού συμβούλου όταν ο ΓΕ ενημέρωσε τον Μάλερ για τα μηνύματα.

Ακολουθήστε τον Ivan στο Twitter: @ivanpentchoukov

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε