Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία κλιματικής αλλαγής του Παρισιού, στο Σικάγο, 2 Ιουνίου 2017. (Scott Olson/Getty Images)

Περιβαλλοντιστής ζητά συγγνώμη για παραπλανητικό «κλιματικό συναγερμό»

Η πανδημία του κορωνοϊού αλλάζει το πως βλέπουμε την κλιματική «κρίση», λέει ειδικός

Γράφει ο Alan McDonnell.

 

Ο γνωστός συγγραφέας, περιβαλλοντιστής και κλιματικός ακτιβιστής Μάικλ Σέλλενμπεργκερ ζήτησε επίσημα συγγνώμη από το κοινό για τον «κλιματικό εκφοβισμό», τον οποίον οι κλιματικοί κινδυνολόγοι χρησιμοποιούν προς το κοινό τα τελευταία 30 χρόνια.

Ένας υποστηρικτής για θέματα περιβάλλοντος για 30 χρόνια και κλιματικός ακτιβιστής για 20, ο Σέλλενμπεργκερ είχε παλιότερα προσκληθεί να καταθέσει για τα κλιματικά ζητήματα στο Κογκρέσο, και λέει ότι έχει υπηρετήσει ως ειδικός κριτής μιας έκθεσης αξιολόγησης από τη Διεθνή Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Ωστόσο, τώρα λέει ότι αισθάνεται υποχρεωμένος να ζητήσει συγγνώμη «για το πόσο άσχημα εμείς οι περιβαλλοντιστές έχουμε παραπλανήσει το κοινό».

 

Ο Σέλλενμπεργκερ ανήρτησε την απολογία του στην διαδικτυακή έκδοση του Forbes στις 28 Ιουνίου, αν και το άρθρο δεν είναι πλέον διαθέσιμο. Σε μια δήλωση που στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στην Epoch Times, η εταιρεία έγραψε ότι «η Forbes απαιτεί από τους συντελεστές της να τηρούν αυστηρές συντακτικές οδηγίες. Αυτό το άρθρο δεν ακολούθησε αυτές τις οδηγίες και αφαιρέθηκε».

Ωστόσο, η απολογία του Σέλλενμπεργκερ δημοσιεύθηκε στη συνέχεια στις 30 Ιουνίου από το διαδικτυακό περιοδικό Quillette, το οποίο αναφέρει ότι στοχεύει να παρέχει μια πλατφόρμα για την «ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών».

«Είμαι το ίδιο ένοχος για κινδυνολογία όσο και οποιοσδήποτε άλλος περιβαλλοντιστής», γράφει ο Σέλλενμπεργκερ στο άρθρο του. «Για χρόνια, αναφερόμουν στην κλιματική αλλαγή ως “υπαρξιακή” απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό και την ονόμασα “κρίση”». Ωστόσο, ο Σέλλενμπεργκερ λέει τώρα ότι η αλλαγή του κλίματος δεν είναι «ούτε καν το σοβαρότερο περιβαλλοντικό μας πρόβλημα».

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο κλίμα μας;

Σύμφωνα με τον Σέλλενμπεργκερ: «Αλλαγή του κλίματος συμβαίνει. Απλώς δεν είναι το τέλος του κόσμου». Για το θέμα αυτό, η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν προκαλεί μαζική εξαφάνιση ειδών, ούτε η κλιματική αλλαγή κάνει τις φυσικές καταστροφές χειρότερες, λέει.

Ο Σέλλενμπεργκερ ισχυρίζεται ότι σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της «κλιματικής εκστρατείας παραπληροφόρησης», οι πυρκαγιές έχουν μειωθεί παγκοσμίως τα τελευταία 17 χρόνια και ότι η πραγματική αιτία των δασικών πυρκαγιών στην Καλιφόρνια και την Αυστραλία είναι η συσσώρευση εύφλεκτων ξύλων στα δάση. Λέει ότι όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εκπομπές άνθρακα μειώνονται στα περισσότερα πλούσια έθνη και ότι η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δει τις εκπομπές τους να μειώνονται από τη δεκαετία του 1970.

Πυροσβέστες παρακολουθούν μια πυρκαγιά καθώς αντιμετωπίζουν την Φωτιά Δέλτα στον Εθνικό Δρυμό Σάστα-Τρίνιτυ, Καλιφ., 6 Σεπτεμβρίου 2018. (AP Photo/Noah Berger)

 

Επιπλέον, ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την επιβίωση του ανθρώπου στη γη — η παραγωγή αρκετής τροφής για να θρέψει την ανθρωπότητα καθώς ο πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται — θα γίνει ευκολότερος καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται λίγο. Η μεγαλύτερη απειλή για τη μεγάλη ποικιλία ειδών ζωής στη γη είναι η απώλεια φυσικού περιβάλλοντος και το κυνήγι, λέει.

Ο Σέλλενμπεργκερ λέει ότι αυτοί οι ισχυρισμοί προέρχονται από τις καλύτερες διαθέσιμες επιστημονικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων των μελετών που έγιναν δεκτές από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και την IPCC, μεταξύ άλλων.

Ο συγγραφέας λέει ότι αισθάνθηκε υποχρεωμένος να γράψει ένα βιβλίο όταν ένιωσε ότι ο κλιματικός συναγερμός είχε πάει πολύ μακριά. Ως παραδείγματα αυτού αναφέρει την δήλωση της πολιτικού Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ (Δ-ΝΥ) ότι: «Ο κόσμος πρόκειται να τελειώσει σε 12 χρόνια εάν δεν αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή» και τον ισχυρισμό της βρετανικής περιβαλλοντικής ομάδας Επανάσταση Εξαφάνισης ότι «η κλιματική αλλαγή σκοτώνει τα παιδιά» ως κίνητρα.

Το βιβλίο του Σέλλενμπεργκερ, «Αποκάλυψη Ποτέ: Γιατί ο περιβαλλοντικός συναγερμός μας βλάπτει όλους», διατυπώνει ισχυρισμούς όπως ότι τα εργοστάσια και οι σύγχρονες γεωργικές μέθοδοι είναι το κλειδί για την περιβαλλοντική και ανθρώπινη πρόοδο και ότι η χρήση 100 τοις εκατό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας «θα απαιτούσε αύξηση της γης που χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας από το σημερινό 0,5 τοις εκατό στο 50 τοις εκατό».

Το βιβλίο ισχυρίζεται επίσης ότι η χορτοφαγία μειώνει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ενός ατόμου «κατά λιγότερο από 4 τοις εκατό».

Τι βρίσκεται πίσω από την ιδεολογία της κλιματικής αλλαγής;

Ο Σέλλενμπεργκερ λέει ότι η ιδεολογία πίσω από τον κλιματικό συναγερμό είναι μια σύγχρονη εκδοχή του Μαλθουσιανισμού, που πήρε το όνομά του από τον Βρετανό οικονομολόγο Τόμας Μάλθους του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με τον Σέλλενμπεργκερ, ο Μάλθους πίστευε ότι «υπήρχαν πάρα πολλοί φτωχοί άνθρωποι στον κόσμο … και ότι το ηθικό πράγμα που έπρεπε να γίνει ήταν να τους αφήσουν να πεθάνουν». Πράγματι, ο Μάλθους επιθυμούσε πανδημίες και λιμούς για να μειωθεί ο πληθυσμός των φτωχών, λέει.

Ο Σέλλενμπεργκερ δηλώνει ότι παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον, ωστόσο. «Τα κράτη επιστρέφουν ανοιχτά στο συμφέρον τους και απομακρύνονται από τον Μαλθουσιανισμό και τον νεοαριστερισμό», λέει. «Τα στοιχεία είναι συντριπτικά ότι ο πολιτισμός μας της υψηλής [κατανάλωσης] ενέργειας είναι καλύτερος για τους ανθρώπους και την φύση από τον πολιτισμό χαμηλής ενέργειας στον οποίο θα μας επέστρεφαν οι κινδυνολόγοι του κλίματος».


Αμερόληπτα και ανεξάρτητα νέα

Η Epoch Times είναι αμερόληπτη και βασίζεται σε αξίες. Πιστεύουμε ότι η αληθινή δημοσιογραφία στηρίζεται σε ηθικές αρχές. Επικεντρωνόμαστε σε σημαντικά ζητήματα και σε πολιτικές και τον αντίκτυπό τους, όχι σε κομματική μεροληψία. Δεν ακολουθούμε την ανήθικη τάση της δημοσιογραφίας που υπηρετεί μια ατζέντα, αλλά αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα για να γράφουμε με ειλικρίνεια.

[give_form id=”3924″]

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε