Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Λάδια με χαμηλότερη θερμοκρασία αλλοίωσης είναι καλύτερα για ντρέσινγκ καθώς εκφυλίζονται σε υψηλή θερμοκρασία. (Dima Sobko/Shutterstock)

Τα πάντα που (στην πραγματικότητα) χρειάζεται να γνωρίζετε για τα λάδια

Μάθετε τις διαφορετικές ιδιότητες, γεύσεις, και θρεπτικά πλεονεκτήματα των λαδιών.

Ενημέρωση: 11 Σεπτεμβρίου

Από την Lisa Roth Collins.

Ο χώρος των λαδιών στο παντοπωλείο μπορεί να σας ζαλίσει. Με σημεία αλλοίωσης, ραφιναρισμένα, και μη ραφιναρισμένα, μπορεί να είναι δύσκολο να επιλέξετε μεταξύ ελιάς, αβοκάντο και καρύδας — για να πούμε μόνο μερικά.

Κάθε λάδι έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα για την υγεία, γεύση, και χρήσεις. Αν κατανοήσουμε αυτές τις ιδιότητες θα μπορούμε ευκολότερα να επιλέξουμε το λάδι που ταιριάζει στην δίαιτα και στον τρόπο χρήσης μας.

Τι είναι το σημείο αλλοίωσης;

Το σημείο αλλοίωσης είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που μπορεί να έχει το λάδι πριν αρχίσει να καίγεται. Μόλις καεί, εκφυλίζεται και χάνει τα ένζυμα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η πέψη καμένου λαδιού δημιουργεί ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας, που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και σημάδια γήρανσης. Είναι σημαντικό να επιλέξετε το κατάλληλο λάδι για κάθε χρήση, βασισμένοι στο σημείο αλλοίωσης.

Ραφιναρισμένα και μη ραφιναρισμένα

Η διαδικασία ραφιναρισμού, δηλαδή επεξεργασίας, μπορεί να αλλάξει τελείως το λάδι. Το λάδι κανόλα για παράδειγμα μπορούμε να το βρούμε ραφιναρισμένο και μη. Το ραφιναρισμένο λάδι κανόλα έχει σημείο αλλοίωσης τους 204°C , αλλά χημικά όπως ξεβαφτικό ή εξάνιο χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή του λαδιού. Η περισσότερη κανόλα της Βόρειας Αμερικής είναι γενετικά τροποποιημένη. Βιολογικό, μη ραφιναρισμένο λάδι κανόλα έχει σημείο αλλοίωσης 107°C, και χρησιμοποιείται ατμός για την εξαγωγή του. Επίσης δεν έχει υποστεί γενετική τροποποίηση.

Είδη λαδιών και η χρήση τους

Λάδι αβοκάντο

Το λάδι αβοκάντο παρασκευάζεται από το σαρκώδες μέρος των αβοκάντο και χρησιμοποιείται πλέον σε προϊόντα από μαγιονέζες μέχρι τσιπς πατάτας. Είναι ένα από τα λίγα λάδια φαγητού που δεν προέρχεται από σπόρο.

Σημείο αλλοίωσης: 260°C (ένα από τα υψηλότερα σημεία αλλοίωσης στα μαγειρικά λάδια.)

Χρήση: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το λάδι στα πάντα. Μπορείτε να τηγανίσετε ένα αυγό, να ψήσετε κουλουράκια, να ψήσετε λαχανικά, και να τηγανίσετε ανάμεικτα υλικά. Είναι επίσης νόστιμο στις σαλάτες.

Οφέλη: Χρειαζόμαστε λιπαρά στην δίαιτά μας, και είναι σημαντικό να διαλέγουμε τα κατάλληλα λάδια. Θέλουμε «καλά λιπαρά» και όχι κακά λιπαρά όπως τα τρανς λιπαρά. Το λάδι αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα ολεϊκού οξέος, ένα μονοκορεσμένο λιπαρό. Το λάδι αβοκάντο βοηθάει στην υγεία των λιπιδίων του αίματος και ενισχύει την βιοδιαθεσιμότητα των βιταμινών που διαλύονται σε λίπος και των φυτοχημικών από το ίδιο το αβοκάντο και από άλλα φρούτα και λαχανικά. Είναι επίσης καλό για την καρδιοαγγιακή υγεία, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, και βοηθάει το σώμα μας να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά όπως τα καροτενοειδή που χρειάζονται λιπαρά για να βοηθήσουν στην θρεπτική απορρόφηση.

Λάδι καμελίνας

Αυτό το λάδι προέρχεται από τον σπόρο camelina sativa, έναν αρχαίο ελαιόσπορο που καλλιεργείται στο Σασκάτσουαν του Καναδά. Ο σπόρος είναι μέρος της οικογένειας brassica — της ίδιας οικογένειας με το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το κέιλ.

Σημείο αλλοίωσης: 246°C

Τρόπος χρήσης: Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ψήσετε λαχανικά, σε σούπες και να ραντίσετε στην πίτσα. Το υψηλό σημείο αλλοίωσής του σημαίνει ότι είναι επίσης καλό για το ψήσιμο των ψαριών και για ντρέσινγκ ζυμαρικών. Είναι επίσης ψυχρής πίεσης, πράγμα που σημαίνει ότι το λάδι δεν θερμαίνεται όταν παράγεται.

Οφέλη: Το λάδι καμελίνας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 και βιταμίνη Ε. Περιέχει έναν μοναδικό τύπο βιταμίνης Ε που ονομάζεται «γάμμα-τοκοφερόλη» που επιτρέπει στο λάδι να παραμένει σταθερό κατά το μαγείρεμα.

Λάδι κανόλα

Το λάδι κανόλα είναι ένα δημοφιλές φυτικό έλαιο που παράγεται από την ελαιοκράμβη. Χρησιμοποιείται σε πολλά συσκευασμένα προϊόντα, καθώς και σε εστιατόρια.

Σημείο αλλοίωσης: 204°C ραφιναρισμένο, 107°C μη ραφιναρισμένο

Χρήση: Το κανόλα είναι καλό για μαγείρεμα σε κατσαρόλα και ψήσιμο, αλλά όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι σημαντικό να αγοράσετε βιολογικό, μη επεξεργασμένο λάδι κανόλα για να αποφύγετε χημικές ουσίες και γενετικά τροποποιημένα.

Οφέλη: Το κανόλα περιέχει ωμέγα 3 και ελαϊκό οξύ και αποτελείται κυρίως από μονοακόρεστα λίπη.

Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας είναι ένα από τα αγαπημένα μας για όλα τα οφέλη και τις χρήσεις του! Αναζητήστε λάδια που είναι ψυχρής έκθλιψης και παρθένα. Αν δεν αγαπάτε την μυρωδιά ή την γεύση, μπορείτε να βρείτε ακόμα και άγευστο λάδι καρύδας.

Σημείο αλλοίωσης: 177-190°C

Χρήση: Καταναλώστε με αλεσμένα φρούτα, στον πρωινό καφέ ή στο γάλα κουρκουμά, ή χρησιμοποιήστε στο ψήσιμο. Είναι πολύ νόστιμο στα ποπκόρν.

Οφέλη: Το λάδι καρύδας είναι ένα καλό είδος κορεσμένου λιπαρού που περιέχει τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs). Μελετάται σε σχέση με την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, ενισχύει τον μεταβολισμό, και μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη.

Λάδι ελιάς

Το ελαιόλαδο, που ονομάστηκε επίσης και «υγρός χρυσός», παράγεται από ελιές και έρχεται από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως Ελλάδα, Μαρόκο, Τυνησία, Ισπανία και Πορτογαλία. Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ελαιολάδου στα καταστήματα: Εξαιρετικό παρθένο, παρθένο, και αγνό. Μην επιλέγετε ελαιόλαδο που γράφει «αγνό» στην ετικέτα. Είναι η χαμηλότερη ποιότητα και μπορεί ακόμη και να είναι αναμεμιγμένο με άλλα λάδια.

Το εξαιρετικό παρθένο είναι ο χρυσός κανόνας. Σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στις ελιές που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του λαδιού. Είναι το λιγότερο επεξεργασμένο και περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά (αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες, τοκοφερόλες, κα.) Σιγουρευτείτε να είναι ψυχρής έκθλιψης, που σημαίνει ότι είναι όσο τον δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένο. Αν το λάδι μυρίζει άσχημα ή σαν κηρομπογιές, έχει χαλάσει.

Σημείο αλλοίωσης: 177-215°C

Χρήση: Χρησιμοποιήστε το ακριβό λάδι για βούτηγμα ψωμιού, για ντρέσινγκ, σάλτσες και κρύα πιάτα. Χρησιμοποιήστε το λίγο φθηνότερο για μαγείρεμα π.χ. τσιπς κέιλ, αλλά ακόμα και έτσι σιγουρευτείτε ότι είναι εξαιρετικό παρθένο ή παρθένο.

Οφέλη: Περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην μείωση του οξειδωτικού άγχους που μπορεί να προκληθεί από αυτές τις ενοχλητικές ελεύθερες ρίζες. Περιέχει την ουσία ολεοκανθάλη που μιμείται το ibuprofen στην μείωση φλεγμονών και πόνου, έτσι είναι πολύ καλό για ανθρώπους που υποφέρουν από σωματικό πόνο, όπως στην αρθρίτιδα.

Λάδι ηλίανθου

Το λάδι ηλίανθου παράγεται από σπόρους ηλίανθου και θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως λάδι σερβιρίσματος καθώς έχει ένα από τα χαμηλότερα σημεία αλλοίωσης. Το λάδι ηλίανθου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λινολεϊκά λιπαρά (πολυακόρεστο λιπαρό) ή σε ολεϊκά λιπαρά (μονοακόρεστα). Τα πολυακόρεστα λιπαρά μπορούν να δημιοργήσουν φλεγμονή, έτσι αναζητήστε λάδι ηλίανθου με υψηλή περιεκτικότητα ολεϊκών, όπως αυτό από τον Δρ. Μέρκολα που περιέχει περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά.

Σημείο αλλοίωσης: 104°C

Χρήση: Αυτό το λάδι είναι πολύ καλό σε βουτήματα, ως ντρέσινγκ μακαρονιών, ή σε σαλάτα φασολιών.

Οφέλη: Δεδομένου ότι παίρνετε ένα λάδι με υψηλή περιεκτικότητα ολεϊκών, τα μονοακόρεστα λιπαρά το κάνουν παρόμοιο με το ελαιόλαδο, καλό για την καρδιά, καταπολεμά φλεγμονές, και υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Ε.

Η Λίζα Ροθ Κόλλινς είναι πιστοποιημένη ολιστική διατροφολόγος και υπεύθυνη μάρκετινγκ στον NaturallySavvy.com, όπου αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά.

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε