Πέμπτη, 25 Απρ, 2024
Η Λιζ Τρας, υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, φεύγει από την Downing Street 10, Λονδίνο, 13 Φεβρουαρίου 2020. (Leon Neal / Getty Images)

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιτυγχάνει συμφωνία με την Ιαπωνία στην πρώτη εμπορική συμφωνία μετά το Brexit

Γράφει ο Alexander Zhang.

Η Βρετανία έχει εξασφαλίσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία, η οποία είναι η πρώτη μεγάλη εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου.

Η Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-Ιαπωνίας συμφωνήθηκε στις αρχές της από την υπουργό Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρας και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι μέσω διαδικτυακής επικοινωνίας την Παρασκευή.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία [καθώς αποτελεί την] πρώτη μας μεγάλη εμπορική συμφωνία μετά το Brexit», δήλωσε η Τρας.

«Η συμφωνία που έχουμε διαπραγματευτεί —σε χρόνο ρεκόρ και υπό δύσκολες συνθήκες— υπερβαίνει κατά πολύ την υπάρχουσα συμφωνία της ΕΕ, καθώς εξασφαλίζει νέες νίκες για τις βρετανικές επιχειρήσεις στις μεγάλες βιομηχανίες μας κατασκευής, τροφίμων και ποτών, και τεχνολογίας», είπε.

Ο Μοτέγκι είπε ότι οι συνομιλίες ήταν δύσκολες «αλλά καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στις αρχές της με εξαιρετική ταχύτητα, σε μόλις τρεις μήνες».

Υπό την συμφωνία, οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα επωφεληθούν από εμπόριο χωρίς δασμούς στο 99% των εξαγωγών προς την Ιαπωνία, ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση. Εκτιμάται ότι το εμπόριο θα αυξηθεί κατά 15,2 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επωφελείται επί του παρόντος από την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Ιαπωνίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2019, δημιουργώντας την μεγαλύτερη ανοιχτή οικονομική περιοχή στον κόσμο που καλύπτει το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, η συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας θα σταματήσει να καλύπτει το Ηνωμένο Βασίλειο όταν λήξει η μεταβατική περίοδος του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Από την επίσημη αποχώρηση από την ΕΕ τον Ιανουάριο, η Βρετανία επικεντρώθηκε στη διαπραγμάτευση νέων εμπορικών συμφωνιών με χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου – Ιαπωνίας θεωρήθηκε ευρέως ως η ευκολότερη στο Λονδίνο, καθώς βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην συμφωνία ΕΕ – Ιαπωνίας.

Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί επίσης την συμφωνία ως ένα σημαντικό βήμα προς την ένταξη στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Συνεργασία Ειρηνικού (CPTPP), η οποία θα δώσει στις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου «μια πύλη προς την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», δήλωσε η κυβέρνηση.

Η CPTPP είναι μια ιστορική εμπορική συμφωνία 11 χωρών, που περιλαμβάνει την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Μεξικό, την Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι, την Χιλή, την Μαλαισία και το Περού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε να διερευνά την συμμετοχή στην CPTPP το 2018 με την ελπίδα να ενισχύσει τις εξαγωγές μετά το Brexit.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο. 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε