Πέμπτη, 28 Μαρ, 2024
Ένας Κινέζος παραστρατιωτικός αστυνομικός χειρονομεί σε φωτογράφους στην είσοδο του προξενείου των ΗΠΑ στην Τσενγκντού, επαρχία Σιτσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας στις 17 Σεπτεμβρίου 2012. (Goh Chai Hin/AFP/GettyImages)

Το Πεκίνο διατάσσει το κλείσιμο του προξενείου των ΗΠΑ στην Τσενγκντού ως αντίποινα

Το Πεκίνο διέταξε ένα από τα προξενεία των ΗΠΑ στην Κίνα να κλείσει, σε προφανή κίνηση αντίποινων εναντίον της Ουάσινγκτον για την απόφασή της να κλείσει το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας διέταξε το κλείσιμο του προξενείου των ΗΠΑ στην Τσενγκντού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας. Σε δήλωση που εκδόθηκε στην ιστοσελίδα του την Παρασκευή, το Υπουργείο δήλωσε ότι ενημέρωσε την Πρεσβεία των ΗΠΑ για την απόφασή του την Παρασκευή το πρωί.

Επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έξι διπλωματικά γραφεία στην Κίνα, μια πρεσβεία στην πρωτεύουσα Πεκίνο και πέντε προξενεία. Τα πέντε βρίσκονται στις κινεζικές πόλεις Τσενγκντού, Γκουανγκτζόου, Σανγκάη, Σενγιάνγκ, Γουχάν.

Η απόφαση του Πεκίνου ήρθε μόλις δύο ημέρες αφότου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διέταξε το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον να κλείσει ώστε να «προστατευτεί η αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία». Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι είναι πιθανό να αναγκαστούν να κλείσουν περισσότερες κινεζικές αποστολές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο (Ρ-Φλα.) χαρακτήρισε το διπλωματικό γραφείο της Κίνας στο Χιούστον «κέντρο μαζικής κατασκοπείας» για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Οι κινεζικές πρεσβείες και προξενεία σε όλο τον κόσμο διατάσσονται [από το ΚΚΚ] να επηρεάζουν τοπικούς πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους και να κινητοποιούν μέλη της κινεζικής κοινότητας και Κινέζους φοιτητές για να προωθούν την επιρροή του ΚΚΚ, σύμφωνα με τον Τσεν Γιονγκλίν, τον πρώτο γραμματέα και πρόξενο για πολιτικά θέματα στο Σίδνεϋ, Αυστραλία, ο οποίος αυτομόλησε το 2005.

«Ο έλεγχος της υπερπόντιας κινεζικής κοινότητας είναι ένας σταθερός στρατηγικός στόχος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος ώστε να διεισδύσει στην καλή κοινωνία της χώρας υποδοχής», είπε. «Δεν είναι μόνο στην Αυστραλία. Αυτό γίνεται με αυτόν τον τρόπο και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι η απόφασή του να κλείσει το αμερικανικό προξενείο στην Τσενγκντού ήταν «νόμιμη και απαραίτητη απάντηση» και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι ξεκίνησε «μονομερή πρόκληση», διατάζοντας το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον να κλείσει.

Απαίτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να «ανακαλέσουν αμέσως την λανθασμένη απόφασή τους και να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επαναφορά της διμερούς σχέσης σε καλύτερη κατάσταση».

Πρόσφατα, ένα έγγραφο που κατατέθηκε σε δικαστήριο στις 20 Ιουλίου αποκάλυψε ότι το κινεζικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο φιλοξενούσε παράνομα μια καταζητούμενη Κινέζα ερευνήτρια, αφότου είχε δώσει στοιχεία στο FBI. [Η καταζητούμενη] αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές κατηγορίες για απόκρυψη των δεσμών της με τον κινεζικό στρατό προς απόκτηση βίζας.

 

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα.

[give_form id=”3924″]

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε