Σάββατο, 27 Απρ, 2024
Φωτογραφία: Shen Yun Performing Arts

Το Shen Yun καθρεφτίζει την εθνολογική ποικιλομορφία της Κίνας

Ενημέρωση: 8 Αυγ. 2020.

Από τον Leo Timm.

Από την ζεστή φιλοξενία των γυναικών στις Μογγολικές στέπες μέχρι το θάρρος και την επιδεξιότητα των βοσκών στα νότια βουνά της Κίνας, το Shen Yun Performing Arts προβάλλει τις παραδόσεις και την κληρονομιά όλων των φυλών της Κίνας.

Η έκταση του εδάφους της Κίνας είναι συγκρίσιμη με εκείνη της Ευρώπης. Υπάρχουν 56 εθνοτικές ομάδες στην Κίνα. Κάθε χρόνο, οι παραστάσεις του Shen Yun περιλαμβάνουν χορούς από τις εθνοτικές μειονότητες της Κίνας.

«Αισθάνεστε αμέσως ότι είναι κινεζική παράσταση, αντανακλούν τις ρίζες τους», λέει ο συγγραφέας και χορευτής από την Ουγγαρία Tibor Pelsuzi, που είδε το Shen Yun στη Μελβούρνη της Αυστραλίας πέρυσι. «Εκφράζουν πραγματικά τον εαυτό τους και τις εθνολογικές τους παραδόσεις».

Μέσω του χορού, οι καλλιτέχνες του Shen Yun μεταδίδουν τα χαρακτηριστικά των πολλών φυλών της Κίνας που έχουν διαμορφώσει τον πολιτισμό της χώρας κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Οι θεατές εκτιμούν την παράσταση του Shen Yun, η οποία τους επιτρέπει να δουν την Κίνα όπως ποτέ πριν.

Η Arlene Souza, παραγωγός τηλεόρασης, παρακολούθησε μια παράσταση στο Knoxville του Τενεσσί:

«Νομίζω ότι το πνεύμα της χώρας, ο πολιτισμός της, δεν πρέπει να εξαφανιστεί. Ο πολιτισμός πρέπει να ανθίσει και να αναπτυχθεί για να μοιραστεί με τον κόσμο».

Ποικίλα στυλ χορού από τις ξεχωριστές περιοχές

Ο κλασικός κινέζικος χορός υπερβαίνει τις τοπικές διαφορές. Μέσω του χορού, οι καλλιτέχνες του Shen Yun μεταδίδουν τα χαρακτηριστικά των πολλών φυλών της Κίνας που έχουν διαμορφώσει τον πολιτισμό της χώρας κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Οι τρόποι ζωής των διαφόρων λαών στην Κίνα ποίκιλλαν. Αυτές οι διαφορές προέκυψαν λόγω του κλίματος, της γεωγραφικής θέσης και των θρησκευτικών παραδόσεων. Είναι φυσικό αυτά τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά να αντικατοπτρίζονται στον χορό.

Ένας χορός Μάντσου [Μαντσουρίας], εκτελείται από γυναίκες χορεύτριες, με φόντο την Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο και ξεχωρίζει για την κομψότητα αλλά και τη σοβαρότητά του. Οι χορεύτριες είναι ντυμένες με κοστούμια των πριγκιπισσών Μάντσου και φορούν παπούτσια με πολύ ψηλή πλατφόρμα.

Ο μογγολικός χορός είναι γρήγορος και δυναμικός. Αυτό ισχύει τόσο για τους χορευτές όσο και για τις χορεύτριες. Οι Μογγολικοί χοροί αντανακλούν το ελεύθερο και δυναμικό πνεύμα της νομαδικής ζωής πάνω στο άλογο, στις στέπες της Βόρειας Ασίας.

Από την ζεστή φιλοξενία των γυναικών στις μογγολικές στέπες μέχρι το θάρρος και την επιδεξιότητα των βοσκών στα νότια βουνά της Κίνας, το Shen Yun Performing Arts προβάλλει τις παραδόσεις και την κληρονομιά όλων των φυλών της Κίνας.

Η Κεντρική Κίνα αντανακλάται σε χορούς αφιερωμένους στην αγροτική ζωή στην κοιλάδα του Κίτρινου ποταμού, Χουάνγκ Χε στα Κινέζικα, και στον περίφημο χορό τα Τύμπανα των Λουλουδιών.  Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Shen Yun, η κοιλάδα του ποταμού Χουάνγκ Χε είναι το κύριο  σημείο όπου οι παραδόσεις των βόρειων και των νότιων Κινέζων έχουν συγχωνευτεί. Επομένως, οι χοροί αυτής της περιοχής συνδυάζουν την ενέργεια και την ελευθερία του Βορρά με την χάρη και την ευγένεια του Νότου.

Άλλοι εθνικοί χοροί προέρχονται από τις νότιες και δυτικές περιοχές της Κίνας. Μεταξύ αυτών είναι οι χοροί των λαών Τσιάνγκ, Ντάι,  Μιάο (ή Χμονγκ) και της φυλής Λι, που ζει στο νησί Χαινάν.

Παρόλο που οι παραστάσεις του Shen Yun έχουν μια χορογραφία και αξεσουάρ που έγιναν κατάλληλα για χορό, οι σκηνοθέτες προσπαθούν να μεταφέρουν με ακρίβεια το πνεύμα και τα χαρακτηριστικά κάθε φυλής ή εθνικής ομάδας.

Η κ. Τσεν, πρώην δασκάλα χορού στο Πεκίνο, ταξίδεψε στην Ταϊβάν το 2013, για να παρακολουθήσει μια παράσταση του Shen Yun. Εντυπωσιάστηκε από τη δύναμη και την πρωτοτυπία του χορού «Χορεύοντας για τους Θεούς», που βασίζεται στον παραδοσιακό θιβετιανό χορό.

«Η παράσταση μετέφερε τέλεια τα χαρακτηριστικά του λαού του Θιβέτ, ο χορός είναι πολύ εκφραστικός και η τεχνική και η τέχνη των χορευτών βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο», είπε η κ. Τσεν.

Η Τσεν σημείωσε ότι, σε αντίθεση με άλλες ομάδες τέχνης, το Shen Yun μεταδίδει αυθεντικό κλασικό κινέζικο χορό, ενώ άλλοι θίασοι χρησιμοποιούν καινοτομίες για να ικανοποιήσουν τα γούστα του κοινού. «Άλλοι θίασοι συνδυάζουν στοιχεία από σύγχρονο χορό, τζαζ, μπαλέτο κ.λπ.», είπε η Τσεν. Το Shen Yun παρουσιάζει τον παραδοσιακό κινέζικο πολιτισμό χρησιμοποιώντας τον κλασικό κινέζικο χορό.

Πώς διαφέρει η Epoch Times από άλλες εφημερίδες;

Η Epoch Times είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη εφημερίδα στην Αμερική. Είμαστε διαφορετικοί από άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης επειδή δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Ο μόνος μας στόχος είναι να φέρουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι στο κοινό.
Δεν ακολουθούμε την ανθυγιεινή τάση στο σημερινό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας που έχει μια ατζέντα, και αντ’ αυτού χρησιμοποιούμε τις αρχές μας Αλήθεια και Παράδοση ως πυξίδα. Στηριζόμαστε αποκλειστικά στους αναγνώστες μας για να συνεχίζουμε να λειτουργούμε την ελληνική Epoch Times.

Αν εκτιμάτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία μας, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε. Στηρίξτε την αλήθεια και την παράδοση.

[give_form id=”3924″]

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε