Σάββατο, 20 Απρ, 2024
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εισέρχεται στο Rose Garden για να κάνει μια δήλωση σχετικά με τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, στον Λευκό Οίκο στις 29 Μαΐου 2020 στην Ουάσινγκτον. (Win McNamee / Getty Images)

Τραμπ: Οι ΗΠΑ τερματίζουν επισήμως τη σχέση τους με τον WHO

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τερμάτισαν επισήμως τη σχέση τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) στις 29 Μαΐου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος είχε προειδοποιήσει τον WHO πριν δύο εβδομάδες, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση προς τον οργανισμό, εκτός εάν λάβει σημαντικά μέτρα για να αποδείξει την ανεξαρτησία του από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ).

«Έχουμε αναφέρει λεπτομερώς τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιήσουν και είχαμε συζητήσεις απευθείας μαζί τους, αλλά αρνήθηκαν να δράσουν», δήλωσε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο στο Ρόουζ Γκάρντεν την Παρασκευή. «Επειδή δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες και πολύ αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, σήμερα θα τερματίσουμε τη σχέση μας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θα επαναπροσανατολίσουμε αυτά τα κεφάλαια σε άλλους οργανισμούς που το αξίζουν, ώστε να ανταπεξέλθουμε στις επείγουσες παγκόσμιες ανάγκες υγείας».

Ο WHO δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο πρόεδρος είπε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι απέτυχαν να αναφέρουν έγκαιρα στον WHO το ξέσπασμα του ιού του ΚΚΚ, κοινώς γνωστού ως κορωνοϊού, και πίεσαν τον WHO «να παραπλανήσει τον κόσμο όταν ο ιός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τις κινεζικές αρχές».

Στις 18 Μαΐου, ο Τραμπ είχε περιγράψει μια σειρά αμφισβητήσιμων μέτρων που έλαβε ο WHO σε σχέση με την πανδημία σε μια επιστολή του προς τον επικεφαλής του οργανισμού, Τέντρος Αντάνομ. Ο WHO είχε επικρίνει την πρόωρη ταξιδιωτική απαγόρευση του Τράμπ στην Κίνα. Ο οργανισμός αναμετάδωσε επίσης τον ισχυρισμό του ΚΚΚ ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Ο κόσμος χρειάζεται εξηγήσεις από την Κίνα σχετικά με τον ιό. Πρέπει να έχουμε διαφάνεια», δήλωσε ο πρόεδρος την Παρασκευή.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση από τον ΠΟΥ παράλληλα με μια σειρά ενεργειών που στοχεύουν την Κίνα. Ο πρόεδρος είπε ότι θα εκδώσει εντολή που θα απαγορεύει την είσοδο ορισμένων Κινέζων υπηκόων και θα υπογράψει διακήρυξη για την υπεράσπιση της πανεπιστημιακής έρευνας των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος επίσης έδωσε εντολή σε αξιωματούχους να μελετήσουν τις πρακτικές των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες σε αμερικανικά χρηματιστήρια με στόχο την προστασία των Αμερικανών επενδυτών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν πάνω από 10 φορές περισσότερα κεφάλαια στον WHO σε σχέση με την Κίνα.
Ο WHO, ένας οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, έχει από καιρό επηρεασθεί από τις πολιτικές προτιμήσεις του Πεκίνου. Ο σημερινός επικεφαλής του, δρ. Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, είναι πρώην μέλος μιας μαοϊκής ομάδας στην Αιθιοπία.

Στατιστικά στοιχεία, καταθέσεις μαρτύρων και έγγραφα που δόθηκαν στην Epoch Times, έδειξαν ότι οι κινεζικές αρχές έκρυβαν την πραγματική κλίμακα της επιδημίας στη Γουχάν και σε άλλα μέρη της Κίνας.
Ωστόσο, ο Τέντρος επαίνεσε επανειλημμένα την Κίνα για τη «διαφάνεια» στην απάντησή της στον ιό — απάντηση για την οποία ειδικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο έχουν τονίσει ότι ήταν ανεπαρκής.

Ο Petr Svab συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε τον Ivan στο Twitter: @ivanpentchoukov

Γνωρίζατε ότι είμαστε ανεξάρτητοι;

Η Epoch Times είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιρροή από εταιρείες, κυβερνήσεις ή πολιτικά κόμματα. Ο μόνος μας στόχος είναι να δίνουμε στους αναγνώστες μας ακριβείς πληροφορίες και να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε