Παρασκευή, 29 Μαρ, 2024
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά με τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια των Προεδρικών Εγκαινίων στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, στις 20 Ιανουαρίου 2017. (Saul Loeb - Pool / Getty Images)

Τραμπ: Το «Ομπάμα-γκέιτ» είναι «το μεγαλύτερο πολιτικό έγκλημα στην αμερικανική ιστορία»

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε στις 10 Μαΐου ότι το «Ομπάμα-γκέιτ» είναι «το μεγαλύτερο πολιτικό έγκλημα στην αμερικανική ιστορία, μακράν!»

Ο Τραμπ έκανε αυτή τη δήλωση στο Twitter, την αγαπημένη του κοινωνική πλατφόρμα.

Πρόσθεσε στις 11 Μαΐου: «Το Ομπάμα-γκέιτ (Obamagate) κάνει το Γουότερ-γκέιτ (Watergate) να φαίνεται ασήμαντο!»

Το Γραφείο των Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα δεν απάντησε σε αίτημα των «Epoch Times» για σχολιασμό των παρατηρήσεων του Τραμπ.

Ο όρος που χρησιμοποίησε ο Τραμπ λανσαρίστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2017, όταν ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος ισχυρίστηκε στο Twitter ότι ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα είχε «παγιδέψει» τα τηλέφωνα του Τραμπ.

Σύμφωνα με έγγραφα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, ο Ομπάμα γνώριζε λεπτομέρειες από υποκλεμμένα τηλεφωνήματα μεταξύ του τότε συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, στρατηγού (εν αποστρατεία) Μάικλ Φλιν και του πρέσβη της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 2016 και στις αρχές του 2017. Ο Φλιν αργότερα κατηγορήθηκε ότι είπε ψέματα στο FBI για λεπτομέρειες σχετικά με τις κλήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης στις 24 Ιανουαρίου 2017. Ο Φλιν παραιτήθηκε από τη θέση του λίγο αργότερα.

Ανώτεροι αξιωματούχοι διαφοροποιήθηκαν ως προς το ποιος ενημέρωσε τον Ομπάμα, με αρκετούς να ισχυρίζονται ότι ήταν ο Τζέιμς Κλάπερ, διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Κλάπερ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ενόρκως.

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Φλιν αποχωρεί από το δικαστήριο των ΗΠΑ του Μ. Μπάρετ Πρίτιμαν στην Ουάσιγκτον στις 24 Ιουνίου 2019. (Alex Wroblewski / Getty Images)

 

Ο Τραμπ στις 10 Μαΐου μοιράστηκε tweets από ένα ευρύ φάσμα λογαριασμών, ενισχύοντας τα retweets με τις δύο σύντομες δηλώσεις.

Ένα tweet που μοιράστηκε ο πρόεδρος έδειχνε ένα meme με τον ίδιο να κοιτά την κάμερα με τις εξής λέξεις να πλαισιώνουν τη φωτογραφία: «Ελπίζω να διασκεδάσατε με την έρευνα για μένα. Τώρα είναι η σειρά μου.»

Μια άλλη δημοσίευση ανέφερε: «Αν δεν καταγραφούν οι άνθρωποι [sic] και δεν μπουν στη φυλακή, η διαφθορά θα συνεχιστεί.»

Ένας άλλος λογαριασμός που αναδημοσιεύθηκε από τον Τραμπ και επικαλέστηκε εθνική προδοσία, αναρωτιέται ποιος θα ήταν το πρώτο άτομο εκτός από τον Τραμπ «που θα ζητούσε ευθύνες εθνικής προδοσίας» και «θα απαιτούσε δίωξη των συνωμοτών της σκευωρίας σε αυτήν την προσπάθεια ανατροπής της Προεδρίας μας;»

Ο Τραμπ μοιράστηκε επίσης αρκετά post από τον Άντριου Μακάρθι, πρώην ομοσπονδιακό εισαγγελέα, ο οποίος υποστήριξε ότι αξιωματούχοι της διοίκησης Ομπάμα συνεργάστηκαν με το FBI για την έρευνα του Φλιν.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακούει καθώς ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μιλά κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο στην Ουάσιγκτον στις 10 Νοεμβρίου 2016. (Saul Loeb / Pool / Getty Images)

 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εγκατέλειψε την υπόθεση κατά του Φλιν την περασμένη εβδομάδα, μετά από έναν απολογισμό που αποδόθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2017, στη συνέντευξη του πρώτου συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Τραμπ ότι «ήταν αστήριχτη και αδικαιολόγητη από την έρευνα αντικατασκοπείας του FBI για τον κ. Φλιν».

Αυτή η έρευνα ήταν «μια αδικαιολόγητη πλέον έρευνα», δήλωσε ο Τίμοθυ Σέα, προσωρινός πληρεξούσιος δικηγόρος των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια, αναφερόμενος στην κίνηση του FBI να κλείσει την έρευνα, μέχρι που ο ειδικός πράκτορας Πήτερ Στρτζοκ παρενέβη για να την κρατήσει ανοιχτή.

Ο Στρτζοκ απολύθηκε αργότερα μετά από ένα πλήθος μηνυμάτων κατά του Τραμπ προς τη δικηγόρο του FBI Λίζα Πέιτζ, η οποία εργαζόταν για το στέλεχος του FBI Άντριου Μακάμπε, που ήλθαν στο φως.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Γουίλιαμ Μπαρ είπε ότι η κίνηση απόρριψης της υπόθεσης κατά του Φλιν «υποστήριξε το κράτος δικαίου», έναν ισχυρισμό με τον οποίο ο Ομπάμα διαφώνησε.

Ο Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του στα πρώην στελέχη της διοίκησης λέγοντας ότι η κίνηση απόρριψης της υπόθεσης σημαίνει ότι «η βασική μας κατανόηση περί κράτους δικαίου είναι σε κίνδυνο».

«Και όταν αρχίζεις να κινείσαι προς αυτές τις κατευθύνσεις, μπορεί το πράγμα να επιταχυνθεί πολύ γρήγορα, όπως έχουμε δει σε άλλα μέρη», είπε.

Ακολουθήστε τον Zachary Stieber στο Twitter: @zackstieber

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε