Τετάρτη, 24 Απρ, 2024

Τσάι Matcha, ένας κρυμμένος θησαυρός

Η λέξη “Matcha” στα γιαπωνέζικα σημαίνει τσάι σε σκόνη. Στην Κίνα και την Ιαπωνία κατατάσσεται μεταξύ των πολυτιμότερων σε θρεπτική αξία παραδοσιακών προϊόντων εδώ και 900 χρόνια. Σήμερα καλλιεργείται επιδέξια από έμπειρους παραγωγούς στην περιοχή Ούτζι του Κιότο.

Από τον 12ο αιώνα, το τσάι Matcha τιμάται με την παραδοσιακή ιαπωνική τελετή του τσαγιού, μια πνευματική εμπειρία που αναδεικνύει αρμονία και σεβασμό στα στάδια προετοιμασίας, σερβιρίσματος και κατανάλωσης του Matcha, ως ζεστού τσαγιού.

Η σκόνη Matcha είναι φτιαγμένη από το τρυφερό μέρος των φύλων πράσινου τσαγιού αλεσμένα σε σκόνη. Μόλις μαζευτούν, τα φύλλα ατμίζονται και αφού στεγνώσουν, αλέθονται με πέτρες. Καταναλώνοντας ολόκληρο το φύλλο, και όχι μόνο το εκχύλισμά του, προσλαμβάνουμε 137 φορές τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού και 12 φορές τη θρεπτική του αξία.

Το τσάι Matcha θεωρείται από τις πιο πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών, περιέχοντας υψηλότερη ποσότητα από οποιαδήποτε άλλη υπερτροφή, βοηθώντας έτσι και τον μεταβολισμό. Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, με υψηλή περιεκτικότητα ιχνοστοιχείων και μετάλλων όπως το σελήνιο, τον ψευδάργυρο και το μαγνήσιο.

Είναι ένα υγιές υποκατάστατο του καφέ, καθώς η σκόνη Matcha περιέχει πολύ λιγότερη αναλογία καφεΐνης από ότι του καφέ, παρέχοντας ταυτόχρονα μια ήρεμη ενέργεια που διαρκεί ώρες – κάτι που οφείλεται σε ένα φυσικό αμινοξύ που ονομάζεται L-θεανίνη, το οποίο προκαλεί χαλάρωση χωρίς υπνηλία· γι’αυτό είναι καλύτερα να το καταναλώσετε τουλάχιστον 6 ώρες πριν από τον ύπνο.

Έχει μια ελαφρώς γλυκιά, πλούσια αλλά απαλή γεύση και μπορείτε να φτιάξετε ένα κρύο ρόφημα ή ζεστό (το νερό δεν πρέπει βράσει διότι το τσάι μπορεί να πικρίσει).

Τώρα το καλοκαίρι μπορείτε να δοκιμάσετε και το Παγωμένο Matcha Latte:
Χτυπήστε περίπου 50 γρ. γάλα μέχρι να γίνει αφρός, έπειτα προσθέστε πάγο και στη συνέχεια ανακατέψτε το ζεστό Matcha μαζί με ζάχαρη ή μέλι αν θέλετε και απολαύστε το!

Ακολουθήστε την Epoch Times στο Twitter: @EpochTimesGr

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε