Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Ισραηλινοί στρατιώτες μεταφέρουν το σκεπασμένο με σημαία φέρετρο του έφεδρου Χαντάρ Καπελούκ κατά τη διάρκεια της κηδείας του στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Όρους Χερζλ στην Ιερουσαλήμ, στις 23 Ιανουαρίου 2024. (Ohad Zwigenberg/AP Photo)

24 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην πιο θανατηφόρα ημέρα από την έναρξη της επίθεσης στη Γάζα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ—Παλαιστίνιοι τρομοκράτες πραγματοποίησαν την πιο θανατηφόρα επίθεση κατά των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα από την επιδρομή της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο, σκοτώνοντας 21 στρατιώτες, ανακοίνωσε ο στρατός την Τρίτη.

Ώρες αργότερα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι χερσαίες δυνάμεις είχαν περικυκλώσει τη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Γάζας, και πυκνός, μαύρος καπνός φαινόταν να υψώνεται πάνω από την πόλη.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θρήνησε τους ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους όταν η έκρηξη από χειροβομβίδα που εκτοξεύτηκε από ρουκέτα πυροδότησε εκρηκτικά που τοποθετούσαν για να ανατινάξουν κτίρια. Όμως ορκίστηκε να προχωρήσει μέχρι την «απόλυτη νίκη», συμπεριλαμβανομένης της συντριβής της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και της απελευθέρωσης περισσότερων από 100 ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τους τρομοκράτες.

Ισραηλινοί έφεδροι ετοίμαζαν εκρηκτικά τη Δευτέρα για να κατεδαφίσουν δύο κτίρια έξω από τον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι της κεντρικής Γάζας, κοντά στα ισραηλινά σύνορα, όταν ένας τρομοκράτης έριξε μια χειροβομβίδα με ρουκέτα εναντίον ενός τανκ που βρισκόταν εκεί κοντά. Η έκρηξη πυροδότησε τα εκρηκτικά, καταρρέοντας και τα δύο διώροφα κτίρια πάνω στους στρατιώτες.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα στρατεύματα εργάζονταν για τη δημιουργία μιας άτυπης νεκρής ζώνης, πλάτους περίπου ενός χιλιομέτρου κατά μήκος των συνόρων για να εμποδίσουν τους τρομοκράτες να επιτεθούν σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στη Γάζα. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε ότι η αποστολή ήταν να καθαριστούν τα κτίρια για να «δημιουργηθούν οι συνθήκες» που θα επέτρεπαν στους κατοίκους του νότου να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Τουλάχιστον 217 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στα τέλη Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων τριών που σκοτώθηκαν σε ξεχωριστό συμβάν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο κ. Νετανιάχου αναγνώρισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ήταν «μία από τις δυσκολότερες ημέρες» του πολέμου, αλλά ορκίστηκε να συνεχίσει την επίθεση.

«Βρισκόμαστε στη μέση ενός πολέμου που είναι περισσότερο από δικαιολογημένος. Σε αυτόν τον πόλεμο, κάνουμε μεγάλα επιτεύγματα, όπως η περικύκλωση του Χαν Γιουνίς, και υπάρχουν επίσης πολύ βαριές απώλειες», είπε αργότερα σε δήλωση σε βίντεο.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του αφού οι τρομοκράτες της Χαμάς πέρασαν τα σύνορα στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας πάνω από 1.200 ανθρώπους και απαγάγοντας άλλους 250. Περισσότεροι από 100 απελευθερώθηκαν τον Νοέμβριο κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας εκεχειρίας.

Η επίθεση έχει προκαλέσει εκτεταμένους θανάτους και καταστροφές, σκοτώνοντας τουλάχιστον 25.490 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 63.354, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Η καταμέτρησή του δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και τρομοκρατών.

Η επίθεση του Ισραήλ επικεντρώνεται εδώ και εβδομάδες στο Χαν Γιουνίς και σε διάφορους αστικούς προσφυγικούς καταυλισμούς στο κέντρο της Γάζας, αφού ο στρατός ισχυρίστηκε ότι έχει νικήσει σε μεγάλο βαθμό τη Χαμάς στο βορρά.

Το Ισραήλ πιστεύει ότι οι διοικητές της Χαμάς μπορεί να κρύβονται σε σήραγγες κάτω από το Χαν Γιουνίς, τη γενέτειρα του κορυφαίου ηγέτη της οργάνωσης στη Γάζα, του Γιεχία Σινουάρ, του οποίου η τοποθεσία είναι άγνωστη.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε