Κυριακή, 05 Φεβ, 2023
Ο βουλευτής Κρις Σμιθ (Ρ-Ν.Τζ.) μιλά στην εκδήλωση «5α Γενέθλια και Πέραν» στο κτήριο της Γερουσίας Ράσσελ στην Ουάσινγκτον, 25 Ιουνίου 2014. (Φωτογραφία από τον Larry French/Getty Images)

Αμερικανοί νομοθέτες συστήνουν νομοθεσία καταπολέμησης της βίαιης αφαίρεσης οργάνων της Κίνας

Μια δικομματική ομάδα Αμερικανών βουλευτών έχει προτείνει νομοθεσία και στα δύο σώματα της Βουλής για τον τερματισμό της κρατικής αφαίρεσης οργάνων της Κίνας, θύματα της οποίας είναι κρατούμενοι συνείδησης.

«Η αφαίρεση οργάνων είναι μια φρικτά βάρβαρη και απάνθρωπη πράξη που δεν έχει θέση στον κόσμο μας», δήλωσε ο βουλευτής Κρις Σμιθ (Ρ-Ν.Τζ.), ο κύριος δημιουργός του νομοσχεδίου στην Βουλή, σύμφωνα με δήλωση στις 9 Μαρτίου από το γραφείο του.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να βάλουμε ένα τέλος στην αποτρόπαια κακοποίηση από διεθνείς συμμορίες διακίνησης ανθρώπων, τρομοκρατικούς οργανισμούς, και ακόμα και κάποιες κυβερνήσεις – το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας συγκεκριμένα – που δολοφονούν αθώους ανθρώπους και πωλούν τα όργανά τους για κέρδος», πρόσθεσε ο Σμιθ.

Πρόσθεσε επίσης: «Το νομοσχέδιό μας θα δώσει δύναμη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ να ταυτοποιεί και να εκθέτει δράστες αφαίρεσης οργάνων και διακινητές ανά τον κόσμο με στόχο την τιμωρία των δραστών μέσω αποτελεσματικών κυρώσεων και ταξιδιωτικών περιορισμών.»

Το νομοσχέδιο, με όνομα Νόμος Τερματισμού της Εξαναγκαστικής Αφαίρεσης Οργάνων, θα δώσει την εξουσία στην αμερικανική κυβέρνηση να αρνείται ή να ακυρώνει διαβατήρια ατόμων που εμπλέκονται στην παράνομη αγορά οργάνων.

Υπό το Άρθρο 301 του Νόμου Διεθνών Μεταμοσχεύσεων, η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτική πώληση ανθρωπίνων οργάνων απαγορεύονται.

Η Κίνα είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για μεταμοσχευτικό τουρισμό, ενώ το Πεκίνο προωθεί την αφήγησή του σε αμερικανικές εφημερίδες ότι τα όργανα λαμβάνονται από εθελοντικές δωρεές. Το κινεζικό καθεστώς είχε ανακοινώσει ότι θα σταματούσε να παίρνει όργανα από εκτελεσμένους κρατουμένους αρχίζοντας την 1η Ιανουαρίου 2015, και είχε ισχυριστεί ότι θα στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε ένα νέο σύστημα εθελοντικών δωρεών.

Ο ισχυρισμός του Πεκίνου καταρρίφθηκε από μια αναφορά του 2019 που εξέδωσε ένα δικαστήριο εθελοντών με έδρα το Λονδίνο. Η αναφορά κατέληξε, μετά από διερεύνηση ενός έτους, ότι η κρατική πρακτική βίαιης αφαίρεσης οργάνων έχει συμβεί σε «σημαντική κλίμακα» στην Κίνα, με ασκουμένους του Φάλουν Γκονγκ να αποτελούν την βασική πηγή οργάνων.

Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ, μιας πνευματικής άσκησης γνωστής επίσης ως Φάλουν Ντάφα, είναι στόχοι δίωξης από το κινεζικό καθεστώς από το 1999.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο θα δίνει εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναφέρει ετησίως για την βίαιη αφαίρεση οργάνων σε άλλες χώρες, και να ταυτοποιεί ξένους αξιωματούχους και οντότητες υπεύθυνους για βίαιη αφαίρεση οργάνων. Αυτοί οι αξιωματούχοι και οντότητες θα μπορούν τότε να υπόκεινται σε πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει επίσης την εξαγωγή από τις ΗΠΑ συσκευών μεταμόσχευσης σε αυτές τις υπεύθυνες οντότητες της αλλοδαπής.

Το νομοσχέδιο της Βουλής Αντιπροσώπων (H.R.1592) παρουσιάστηκε από τους βουλευτές Τόμας Σουότσι (Δ-Ν.Υ.) και Βίκυ Χάρτσλερ (Ρ-Μο.), ενώ το νομοσχέδιο της Γερουσίας (S.602) παρουσιάστηκε από τους γερουσιαστές Τομ Κόττον (Ρ-Αρκ.) και Κρις Κουνς (Δ-Ντελ.).

«Εμφανίζονται όλο και περισσότερα στοιχεία ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει αφαιρέσει και συνεχίζει να αφαιρεί βίαια όργανα από διωκόμενες θρησκευτικές ομάδες, κρατουμένους συνείδησης, και κρατουμένους», είπε ο Κόττον σε δήλωση.

«Αυτό το σχέδιο νόμου θα ταυτοποιεί και θα τιμωρεί τα μέλη του ΚΚΚ που εμπλέκονται σε βίαιη αφαίρεση οργάνων. Θα έπρεπε προ πολλού να θεωρούσαμε το Πεκίνο υπεύθυνο για αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις», πρόσθεσε.

Ένα παρόμοιο σχέδιο νόμου συστήθηκε σε προηγούμενες συνεδρίες της Γερουσίας τον Δεκέμβριο πέρυσι.

Φέτος, τέσσερις κομητείες στην πολιτεία της Βιρτζίνια πέρασαν ψηφίσματα που καταδικάζουν την βίαιη αφαίρεση οργάνων που διαπράττει η Κίνα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε