Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
Φιάλες με χάπια βρίσκονται στα ράφια του φαρμακείου Rock Canyon στο Πρόβο της Γιούτα, στις 20 Μαΐου 2020. (George Frey/AFP via Getty Images)

Ανακαλείται φάρμακο για την αρτηριακή πίεση λόγω χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο

Ένας κατασκευαστής φαρμάκων ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ανακαλεί παρτίδες του φαρμάκου για την αρτηριακή πίεση Quinapril μετά την ανακάλυψη μιας πρόσμειξης που προκαλεί καρκίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Η Lupin Pharmaceuticals Inc. δήλωσε ότι ανακαλεί εθελοντικά τέσσερις παρτίδες δισκίων Quinapril λόγω της παρουσίας νιτροζαμίνης, η οποία παρατηρήθηκε σε πρόσφατες δοκιμές που βρήκαν επίπεδα πάνω από το αποδεκτό επίπεδο ημερήσιας πρόσληψης που έχουν ορίσει οι ρυθμιστικές αρχές. Η εταιρεία σημείωσε ότι σταμάτησε την εμπορία των δισκίων Quinapril τον Σεπτέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρεία δεν έχει λάβει αναφορές ασθενειών που να σχετίζονται με το ζήτημα της πρόσμειξης. Η πρόσμειξη βρέθηκε σε δισκία των 20 mg και 40 mg του φαρμάκου που απεστάλησαν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επηρεαζόμενοι αριθμοί παρτίδας είναι οι G102929, G100533, G100534 και G203071 και έχουν ημερομηνίες λήξης τον Απρίλιο του 2023, τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Μάρτιο του 2024.

«Οι νιτροζαμίνες είναι κοινές στο νερό και στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των παστών και ψητών κρεάτων, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των λαχανικών. Όλοι εκτίθενται σε κάποιο επίπεδο νιτροζαμινών. Αυτές οι προσμίξεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου εάν οι άνθρωποι εκτίθενται σε αυτές πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα για μεγάλα χρονικά διαστήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ανάκλησης.

Το φάρμακο είναι ένας αναστολέας του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπέρτασης και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η ανακοίνωση της Lupin αναφέρει ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν το φάρμακο συνιστάται να συνεχίσουν να λαμβάνουν το φάρμακο και να μιλήσουν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για μια εναλλακτική θεραπεία.

«Η Lupin Pharmaceuticals Inc. ενημερώνει τους χονδρέμπορους, τους διανομείς, τις αλυσίδες φαρμάκων, τα φαρμακεία αλληλογραφίας και τα σούπερ μάρκετ τηλεφωνικά και μέσω ειδοποίησης ανάκλησης και φροντίζει για την επιστροφή όλων των παρτίδων του ανακληθέντος προϊόντος», αναφέρεται στην ανακοίνωση ανάκλησης και προστίθεται: «Οι χονδρέμποροι, οι διανομείς και οι λιανοπωλητές που διαθέτουν τα δισκία Quinapril Tablets USP, 20mg και 40mg που ανακαλούνται θα πρέπει να διακόψουν αμέσως τη διανομή των παρτίδων του ανακληθέντος προϊόντος».

Πριν από μερικές εβδομάδες, μια άλλη φαρμακευτική εταιρεία, η Aurobindo Pharma USA, ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει εθελοντικά δύο παρτίδες φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση λόγω της ίδιας πρόσμειξης.

Η εταιρεία με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ ξεκίνησε την ανάκληση της κιναπρίλης και της υδροχλωροθειαζίδης σε δισκία των 20 χιλιοστογραμμαρίων και των 12,5 χιλιοστογραμμαρίων λόγω της παρουσίας της χημικής ουσίας, η οποία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Όπως και η Lupin, η Aurobindo δήλωσε ότι δεν έλαβε αναφορές για ανεπιθύμητα συμβάντα που να σχετίζονται με το φάρμακο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε