Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Διαγνωστικά τεστ COVID-19 στην Αγγλία σε φωτογραφία αρχείου. (Oli Scarff/AFP via Getty Images)

Ανακοινώθηκαν ευρήματα από βρετανική μελέτη που μόλυνε εσκεμμένα τους συμμετέχοντες με COVID-19

Τα συμπτώματα του COVID-19 αναπτύσσονται ταχύτερα από ό,τι πίστευαν οι περισσότεροι ειδικοί, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα μιας μελέτης που μόλυνε εσκεμμένα εθελοντές με τη νόσο.

Οι συμμετέχοντες εμφάνισαν συμπτώματα κατά μέσο όρο δύο ημέρες μετά την επαφή με τον ιό του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Kίνας), ο οποίος προκαλεί τον COVID-19, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η ανίχνευση του ιού στα μολυσμένα άτομα ήρθε αρχικά με τη χρήση επιχρίσματος από το λαιμό, περίπου 40 ώρες μετά την επαφή, δήλωσαν οι ερευνητές. Η ανίχνευση στη μύτη ήρθε περίπου 58 ώρες μετά την επαφή.

Τα ιικά φορτία αυξήθηκαν γρήγορα μετά την ανίχνευση, με κορύφωση περίπου έξι ημέρες μετά την επαφή με τον ιό.

Πολλοί υγειονομικοί φορείς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, λένε ότι τα συμπτώματα μπορούν να αναπτυχθούν σε δύο ημέρες, αλλά περιγράφουν επίσης ένα παράθυρο που μπορεί να διαρκέσει έως και 14 ημέρες μετά την έκθεση στην ασθένεια.

Οι 36 συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν ηλικίας 18 έως 29 ετών και δεν είχαν ενδείξεις προηγούμενης μόλυνσης ή εμβολιασμού.

Οι μισοί μολύνθηκαν και όλοι εκτός από δύο από αυτούς εμφάνισαν συμπτώματα.

Τα συμπτώματα περιλάμβαναν απώλεια της όσφρησης, η οποία παρέμεινε σε τρεις συμμετέχοντες μετά από 90 ημέρες.

Δεν καταγράφηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και δεν εντοπίστηκαν πνευμονικά προβλήματα.

Οι συμμετέχοντες μολύνθηκαν σκόπιμα, αλλά με μια ποσότητα ιού που περιγράφηκε ως «η χαμηλότερη δυνατή δόση» για την πρόκληση μόλυνσης. Η ποσότητα ήταν περίπου η ίδια με εκείνη που βρέθηκε σε μια σταγόνα ρινικού υγρού όταν οι εθελοντές είχαν μέγιστο ιικό φορτίο. Ο ιός ήταν μεταλλαγμένης μορφής, προ Άλφα.

Η δοκιμή πρόκλησης σε ανθρώπους πραγματοποιήθηκε στο Royal Free Hospital στο Λονδίνο από Βρετανούς ερευνητές, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι από το Imperial College του Λονδίνου, με κυβερνητική υποστήριξη.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν ως προδημοσίευση, ή πριν από την αξιολόγηση από ομοτίμους, στον ιστότοπο Research Gate.

«Η μελέτη μας αποκαλύπτει ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες κλινικές γνώσεις, ιδίως γύρω από τη σύντομη περίοδο επώασης του ιού, την εξαιρετικά υψηλή αποβολή του ιού από τη μύτη, καθώς και τη χρησιμότητα των δοκιμασιών πλευρικής ροής, με πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Κρίστοφερ Τσιού, καθηγητής στο Ινστιτούτο Λοιμώξεων του Imperial College του Λονδίνου.

«Η δοκιμή έχει ήδη παράσχει μερικές συναρπαστικές νέες ανακαλύψεις σχετικά με τη λοίμωξη SARS-CoV2, αλλά ίσως η μεγαλύτερη συμβολή της είναι ότι ανοίγει έναν νέο τρόπο για να μελετηθεί η λοίμωξη και οι ανοσολογικές αντιδράσεις σε αυτήν με μεγάλη λεπτομέρεια και να βοηθήσει στη δοκιμή νέων εμβολίων και θεραπειών», πρόσθεσε ο Δρ. Μάικλ Τζέικομπς, σύμβουλος λοιμωδών νοσημάτων στο Royal Free London NHS Foundation Trust, ένα από τα συνεργαζόμενα ιδρύματα.

Ο SARS-CoV-2 είναι ένα άλλο όνομα για τον ιό του ΚΚΚ.

Ο Λόρενς Γιανγκ, ιολόγος και καθηγητής μοριακής ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Warwick, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η πρωτοποριακή μελέτη «ενισχύει τις παρατηρήσεις από προηγούμενες μελέτες φυσικής λοίμωξης που επιβεβαιώνουν την ταχεία έναρξη της λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος μετά από 2 ημέρες, αλλά δείχνει ότι υψηλά επίπεδα του ιού παράγονται στο λαιμό πριν ανιχνευθούν στη μύτη».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε