Τρίτη, 23 Απρ, 2024
(Getty Images, Υπουργείο Δικαιοσύνης- Εικονογράφηση από την Epoch Times)

Αναλύοντας τον καταιγισμό των νομικών καταθέσεων από συνεργάτες της εκστρατείας Κλίντον για τη δίωξη του Μάικλ Σάσμαν από τον Ντάραμ

Γράφουν οι Jeff Carlson και Hans Mahncke

Ανάλυση ειδήσεων

Σε μια συντονισμένη νομική δράση μεταξύ πολλών στελεχών και συνεργατών της Χίλαρι Κλίντον, σχεδόν δύο δεκάδες ξεχωριστά έγγραφα κατατέθηκαν ταυτόχρονα στις 19 Απριλίου στην υπόθεση του ειδικού εισαγγελέα Τζον Ντάραμ εναντίον του πρώην δικηγόρου της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον Μάικλ Σάσμαν.

Αυτός ο ξαφνικός καταιγισμός μαζικών καταθέσεων περιελάμβανε απαντήσεις από τον πρώην πρόεδρο της εκστρατείας της Κλίντον Τζον Ποντέστα, τον διευθυντή της εκστρατείας Ρόμπι Μουκ, τον επικεφαλής δικηγόρο της εκστρατείας της Κλίντον Μαρκ Ελάιας, τους εργολάβους Fusion GPS, την ίδια την εκστρατεία της Κλίντον και την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (DNC).

Το έναυσμα για την καταιγίδα των καταθέσεων ήταν ένα αίτημα του Ντάραμ για την αποσφράγιση μιας σειράς ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αφορούσαν τα εμπλεκόμενα μέρη. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παρακρατούνται επί του παρόντος για πολύ αμφισβητήσιμους λόγους απορρήτου δικηγόρου-πελάτη. Με βάση τις συντονισμένες καταθέσεις, φαίνεται ότι ένας μεγάλος αριθμός σημαντικών ανθρώπων που σχετίζονται με την εκστρατεία της Κλίντον ανησυχούν πολύ για τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα μεταδεδομένα, φαίνεται ότι τα περισσότερα από τα άτομα που εμπλέκονται στο σχέδιο της Κλίντον να συκοφαντήσει τον Τραμπ με ισχυρισμούς περί συνωμοσίας με τη Ρωσία επικοινωνούσαν όλοι μεταξύ τους καθώς το σχέδιο αυτό εκτυλισσόταν σε πραγματικό χρόνο.

Το πρώτο πρόσωπο που κατέθεσε απάντηση στο αίτημα του Ντάραμ ήταν ο Ρόντνεϊ Τζόφε, το στέλεχος τεχνολογίας που παρήγαγε τα δεδομένα που δήθεν συνέδεαν τον Τραμπ με τη Ρωσία. Στον Τζόφε είχε υποσχεθεί μια κορυφαία κυβερνητική θέση σε περίπτωση εκλογικής νίκης της Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τζόφε ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του ότι οι συνομιλίες του θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως εμπιστευτικές, επειδή αποτελούσαν μέρος της σχέσης δικηγόρου-πελάτη με τον Σάσμαν. Ο Τζόφε ήταν πράγματι πελάτης του Σάσμαν από το 2015. Αλλά, σε ένα απροσδόκητο και ίσως ακούσιο σχόλιο, ο Τζόφε αποκάλυψε επίσης ότι είχε προσλάβει τον Σάσμαν ειδικά για να τον συμβουλεύσει πώς να μοιραστεί ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τον Τραμπ με κυβερνητικές υπηρεσίες -χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του και να εκτεθεί έτσι σε πιθανή ευθύνη.

Στην πραγματικότητα, ο Τζόφε παραδέχτηκε δημοσίως ότι προσέλαβε τον Σάσμαν για να μεταφέρει πληροφορίες για τον Τραμπ στο FBI. Το πρόβλημα για τον Σάσμαν είναι ότι κατηγορήθηκε ότι είπε ψέματα σχετικά με αυτό ακριβώς το σημείο. Ο Σάσμαν ισχυρίστηκε –σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τον τότε Γενικό Σύμβουλο του FBI Τζέιμς Μπέικερ– ότι δεν μετέφερε τις πληροφορίες στο FBI για λογαριασμό οποιουδήποτε πελάτη, αλλά αντιθέτως ενεργούσε απλώς ως καλός Σαμαρείτης.

Εάν δεν ήταν αρκετά άσχημο το γεγονός ότι ο Τζόφε πέταξε τον Σάσμαν στα μαλακά, η επόμενη κατάθεση ήταν ακόμη χειρότερη για τον Σάσμαν. Προήλθε από τους συνεργάτες της εκστρατείας της Κλίντον Fusion GPS, οι οποίοι επίσης θέλουν να μην αποκαλυφθούν τα emails τους από τον Ντάραμ.

Προκειμένου να αποκτήσουν το πλεονέκτημα του απορρήτου δικηγόρου-πελάτη, η Fusion ισχυρίζεται τώρα ότι βοήθησε τον Σάσμαν και το δικηγορικό του γραφείο σε νομικά θέματα.

Ο ισχυρισμός αυτός είναι αποδεδειγμένα ψευδής, καθώς ο κύριος ρόλος της Fusion -που παραδέχονται οι ιδιοκτήτες της Fusion Γκλεν Σίμπσον και Πίτερ Φριτς στο βιβλίο τους- ήταν να διεξάγει έρευνα αντιπολίτευσης για τον Τραμπ και να διοχετεύει αυτές τις ιστορίες στα μέσα ενημέρωσης.

Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα, οι Σίμπσον και Φριτς το παραδέχτηκαν γραπτώς στο βιβλίο τους «Έγκλημα σε εξέλιξη» του 2019. Φαίνεται ότι οι δικηγόροι της Fusion δεν διάβασαν το βιβλίο του πελάτη τους πριν από την κατάθεσή τους. Αυτή η γκάφα δεν θα έχει περάσει απαρατήρητη από την ομάδα του Ντάραμ.

Η επόμενη κατάθεση ήρθε από την Perkins Coie, τη νομική εταιρεία για την οποία εργάστηκαν οι δικηγόροι της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, Σάσμαν και Ελάιας, το 2016. Η Perkins δεν ήθελε να αποκαλύψει ούτε τα email της, αλλά η δικαιολογία ήταν πολύ πιο απλή. Η εταιρεία σημείωσε ότι ο Ελάιας είχε αποχωρήσει από την εταιρεία πέρυσι και είχε πάρει μαζί του όλους τους σχετικούς φακέλους.

Μια ξεχωριστή εισήγηση ήρθε από τον ίδιο τον Ελάιας. Ο Ελάιας, γνωστός δικηγόρος του Δημοκρατικού Κόμματος, προέβαλε ένα επιχείρημα που ουσιαστικά αντανακλούσε εκείνο της Fusion, δηλαδή ότι η Fusion παρείχε στην Perkins Coie στοιχεία που σχετίζονταν με νομικές συμβουλές και επομένως οι όποιες επικοινωνίες καλύπτονταν από το απόρρητο. Ο Ελάιας απέτυχε να αντιμετωπίσει το βασικό γεγονός ότι η Fusion είχε προσληφθεί για να συλλέγει και να διαδίδει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης έρευνες για την αντιπολίτευση. Ομοίως, ο Ελάιας δεν ασχολήθηκε με το γεγονός ότι ο ίδιος ο Σάσμαν είχε διαδώσει τις ιστορίες της Fusion στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και στο FBI, διαπερνώντας έτσι κάθε πρόσχημα του απορρήτου δικηγόρου-πελάτη.

Αλλά η πιο ενδιαφέρουσα κατάθεση ήρθε από τον υπεύθυνο της εκστρατείας της Κλίντον, τον Ρόμπι Μουκ. Όπως όλοι οι άλλοι, ο κύριος στόχος του Μουκ ήταν να ισχυριστεί ότι όλα όσα έγιναν έγιναν στο πλαίσιο μιας σχέσης νομικών συμβουλών. Αλλά σε αντίθεση με τους άλλους, ο Μουκ δεν ισχυρίστηκε στην πραγματικότητα ότι όλα ήταν νόμιμα. Αντ’ αυτού, ισχυρίστηκε επανειλημμένα ότι πίστευε ότι όλα είχαν γίνει νόμιμα.

Στην ουσία, η κατάθεση του Μουκ ουσιαστικά μεταθέτει την ευθύνη στον Ελάιας και στους άλλους πράκτορες της Κλίντον. Η προφανής άρνηση του Μουκ να επιβεβαιώσει ότι όλα έγιναν νόμιμα μπορεί τελικά να αναδείξει τον Μουκ ως τον αδύναμο κρίκο στις προσπάθειες της εκστρατείας Κλίντον να συγκαλύψει την προέλευση του σκανδάλου Russiagate. Η εξέλιξη αυτή είναι κάτι που ο Ντάραμ θα έχει αναμφίβολα λάβει υπόψη του.

Το γενικότερο πρόβλημα με όλους αυτούς τους ισχυρισμούς περί απορρήτου είναι ότι από νομική ανάγκη πρέπει να βασίζονται σε νομικές συμβουλές. Εάν το συγκεκριμένο έργο δεν αφορούσε νομικές συμβουλές -όπως η Fusion που προωθούσε ψευδείς ιστορίες για τον Τραμπ στα μέσα ενημέρωσης-, τότε δεν υπάρχει απόρρητο δικηγόρου-πελάτη.

Με αυτό το υπόβαθρο κατά νου, η Fusion GPS ισχυρίστηκε στην κατάθεσή της ότι είχε προσληφθεί από τον τότε εταίρο Ελάιας στην Perkins Coie για να «βοηθήσει στην παροχή νομικών συμβουλών στους πελάτες της, την επιτροπή εκστρατείας της Χίλαρι για την Αμερική και το DNC κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2016. Όπως σημειώσαμε νωρίτερα, η ίδια η υποβολή της Ελάιας αντανακλούσε αυτόν τον ισχυρισμό.

Αλλά υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα όταν συγκρίνουμε αυτούς τους νέους ισχυρισμούς με μια επιστολή της Perkins Coie στις 24 Οκτωβρίου 2017, η οποία περιγράφει επίσημα τη διατήρηση και την πρόσληψη της Fusion στις 11 Απριλίου 2016.

Ο Μάθιου Γκέρινγκερ, γενικός σύμβουλος της Perkins Coie, σημείωσε ότι η Fusion προσέγγισε την Perkins Coie στις αρχές Μαρτίου 2016. Ο Γκέρινγκερ δήλωσε ότι η Fusion εξέφρασε ενδιαφέρον για τη συνέχιση της «έρευνας σχετικά με τον τότε υποψήφιο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ», έρευνα που «η Fusion GPS είχε διεξάγει για έναν ή περισσότερους άλλους πελάτες κατά τη διάρκεια της προκριματικής αναμέτρησης των Ρεπουμπλικανών».

Και δεν ήταν μόνο η Perkins Coie που το έλεγε αυτό. Στο βιβλίο τους του 2019, οι ιδιοκτήτες της Fusion είπαν μια πολύ παρόμοια ιστορία, συγκεκριμένα ότι είχαν ρίξει την ιδέα στον Ελάιας ότι θα συνέχιζαν να πραγματοποιούν για λογαριασμό του Ελάιας έρευνες αντιπολίτευσης για τον Τραμπ. Δεν υπήρξε ποτέ καμία αναφορά είτε από τη Fusion είτε από τον Ελάιας για νομικές υπηρεσίες ή νομικές συμβουλές.

Η Fusion φαίνεται να έχει πλέον διαστρεβλώσει το νόημα της δέσμευσής της, δηλώνοντας ότι δεν έκανε πραγματικά έρευνα αντιπολίτευσης και ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης, αλλά αντίθετα επικεντρώθηκε σε προνομιακή ερευνητική εργασία και ανάλυση.

Υπάρχουν διάφορα προβλήματα με τον ισχυρισμό της Fusion. Ο συγγραφέας του φακέλου Κρίστοφερ Στιλ -ο οποίος είχε προσληφθεί από τη Fusion για να προωθήσει τις ιστορίες περί συνωμοσίας Τραμπ-Ρωσίας- δήλωσε σε βρετανικό δικαστήριο τον Μάιο του 2017 ότι η Fusion GPS τον καθοδήγησε να μιλήσει με διάφορα μέσα ενημέρωσης σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις.

Ο Στιλ κατέθεσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 είχε ενημερώσει προσωπικά μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων κατόπιν εντολής της Fusion. Οι δημοσιογράφοι αυτοί ήταν από τους New York Times, την Washington Post, το Yahoo News, το New Yorker και το CNN. Τον Οκτώβριο του 2016, ο Στιλ έλαβε και πάλι εντολή να μιλήσει στους NY Times, την Washington Post, το Yahoo News και το Mother Jones.

Με βάση τις ιστορίες του Στιλ, πολλά από αυτά τα μέσα δημοσίευσαν στη συνέχεια εξαιρετικά επιζήμιες ιστορίες για τη συμπαιγνία Τραμπ-Ρωσίας. Κανένας περισσότερο από τον Ντέιβιντ Κορν του Mother Jones, ο οποίος όχι μόνο δημοσίευσε ένα άρθρο που συζητούσε το περιεχόμενο του φακέλου λίγο πριν από τις εκλογές του 2016, αλλά και μοιράστηκε τις αναφορές του φακέλου Στιλ με τον Τζέιμς Μπέικερ του FBI. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπέικερ ήταν το ίδιο πρόσωπο που συναντήθηκε με τον Σάσμαν τον Σεπτέμβριο του 2016.

Επιπλέον, υπήρξαν επίσης πολλαπλές επικοινωνίες που έλαβαν χώρα μεταξύ των ιδιοκτητών της Fusion, Γκλεν Σίμπσον και Πίτερ Φριτς, και διαφόρων δημοσιογράφων των εταιρικών μέσων ενημέρωσης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σε έναν καταιγισμό συνομιλιών στις 5 Οκτωβρίου 2016, ο Φριτς της Fusion επικοινώνησε με τον Τομ Χάμπουργκερ της Washington Post, παρέχοντας υποτιθέμενα δεδομένα DNS που υποστήριζαν συνδέσεις μεταξύ ενός διακομιστή της Trump Organization και της Alfa Bank. Στη συνέχεια, ο Φριτς παρείχε τα ίδια δεδομένα στον Μάικλ Ίσικοφ του Yahoo News. Ο Φριτς παρείχε επίσης στον Μάθιου Μοσκ του NBC ένα αρχείο ZIP με δεδομένα σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχε τον τίτλο: Φίλε αυτό είναι τεράστιο.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 18 Οκτωβρίου 2016, ο Φριτς έγραψε στον Μαρκ Χόζενμπολ του Reuters στις 18 Οκτωβρίου 2016, λέγοντάς του: «Κάνε το γα***νο ρεπορτάζ με τις μυστικές επικοινωνίες της alfa bank. Είναι εξαιρετικά σημαντικό…».

Οι ενέργειες της Fusion κατ’ εντολή του Ελάιας δεν είχαν καμία σχέση με νομικές συμβουλές. Είχαν, ωστόσο, να κάνουν τα πάντα με τη δημιουργία ενός ψεύτικου αφηγήματος, το οποίο είχαν φτιάξει οι ίδιοι αυτοί οι πράκτορες της Κλίντον – και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο πανικοβάλλονται τώρα με τη δημοσιοποίηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους στον Ντάραμ.

Αλλά ο καταιγισμός των καταθέσεων δεν ήταν η μόνη σημαντική εξέλιξη στην έρευνα του Ντάραμ. Σε μια επόμενη ακρόαση την Τετάρτη, ένας εισαγγελέας από την ομάδα του Ντάραμ είπε στον διορισμένο από τον Ομπάμα δικαστή Κρίστοφερ Κούπερ ότι το σχέδιο για τη σύνδεση του Τραμπ και της Ρωσίας μέσω δεδομένων DNS είχε στην πραγματικότητα προέλθει από τον Τζόφε. Η εισαγγελία δήλωσε ότι το σχέδιο του Τζόφε υλοποιήθηκε με τη βοήθεια πρακτόρων της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον. Η ομάδα του Ντάραμ αποκάλυψε επίσης ότι υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ των Ελάιας, Σάσμαν και Τζόφε κατά τις οποίες ο Τζόφε φέρεται να ενθαρρύνθηκε να δημιουργήσει «αποτυπώματα» που θα συνέδεαν τον Τραμπ με τη Ρωσία μέσω δεδομένων.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς ακριβώς το γραφείο του Ντάραμ έμαθε για τη συνάντηση μεταξύ Ελάιας, Τζόφε και Σάσμαν, αλλά αν όντως έλαβε χώρα μια τέτοια συνάντηση, θα κατέστρεφε πλήρως κάθε πρόσχημα ότι η σχέση μεταξύ των εν λόγω μερών είχε σχέση με την παροχή νομικών υπηρεσιών. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει τον Ελάιας και τον Τζόφε σε σημαντικά νομικά προβλήματα επειδή είπαν ψέματα στις καταθέσεις τους στο δικαστήριο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε