Σάββατο, 28 Ιαν, 2023
Η Πενγκ Σουέι από την Κίνα κάνει ένα μπάκχαντ κατά τη διάρκεια του αγώνα της στον πρώτο γύρο του απλού γυναικών εναντίον της Νάο Χιμπίνο από την Ιαπωνία κατά τη δεύτερη ημέρα του Australian Open 2020 στο Melbourne Park στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, στις 21 Ιανουαρίου 2020. (Mark Kolbe/Getty Images)

Ανησυχίες για την εξαφάνιση της Κινέζας σταρ του τένις Πενγκ Σουέι – Πίεση προς την Ολυμπιακή Επιτροπή να κάνει περισσότερα

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Κογκρέσου για την Κίνα (CECC), μια διακομματική ομάδα Αμερικανών νομοθετών, επέκρινε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επειδή δεν έκανε αρκετά για την Κινέζα σταρ του τένις Πενγκ Σουέι.

Ο γερουσιαστής Τζεφ Μέρκλεϊ (Δημοκρατική-Όρεγκον) και ο βουλευτής Τζιμ ΜακΓκόβερν (Δημοκρατικός-Μασσαχουσέτη), πρόεδρος και συμπρόεδρος της CECC, εξέφρασαν την κριτική τους σε δύο ξεχωριστές επιστολές με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου. Η μία εστάλη στον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, ενώ η άλλη στην πρόεδρο της Επιτροπής Αθλητών της ΔΟΕ Έμμα Τέρχο. Ο Μπαχ και η Τέρχο μίλησαν με την Πενγκ στις 21 Νοεμβρίου, εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς ανησυχίας για την ευημερία της σταρ.

Η ασφάλεια της Πενγκ έγινε αντικείμενο ανησυχίας μετά την ανάρτησή της στο διαδίκτυο ισχυρισμών για σεξουαλική επίθεση στις 2 Νοεμβρίου εναντίον του Ζανγκ Γκαολί, ενός συνταξιούχου αξιωματούχου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο οποίος κάποτε ήταν αντιπρόεδρος του κομμουνιστικού καθεστώτος. Ισχυρίστηκε ότι ο Ζανγκ την εξανάγκασε σε σεξουαλική επαφή πριν από αρκετά χρόνια και στη συνέχεια οι δυο τους είχαν μια συναινετική σχέση.

Στη συνέχεια εξαφανίστηκε από τη δημοσιότητα πριν επανεμφανιστεί στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας το περασμένο Σαββατοκύριακο, με ένα βίντεο να την δείχνει σε ένα εστιατόριο.

Η Πενγκ ήταν το Νο. 1 στην παγκόσμια κατάταξη στο διπλό γυναικών το 2014 και σήμερα βρίσκεται στην 192η θέση.

Στις 21 Νοεμβρίου, ο Μπαχ και η Τέρχο πραγματοποίησαν 30λεπτη βιντεοκλήση με την Πενγκ. Μετά την κλήση, η ΔΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση, με την Πενγκ να φέρεται να λέει ότι είναι “ασφαλής και καλά” και “ζει στο σπίτι της στο Πεκίνο”.

Επιπλέον, η δήλωση της ΔΟΕ ανέφερε ότι η Τέρχο είπε: «Ανακουφίστηκα όταν είδα ότι η Πενγκ Σουέι ήταν καλά, που ήταν η κύρια ανησυχία μας. Φαινόταν να είναι χαλαρή».

Στην επιστολή τους προς την Τέρχο, οι δύο Αμερικανοί νομοθέτες ρώτησαν τον πρόεδρο της επιτροπής «αν είναι σκόπιμο να συμπεράνουμε, με βάση μία και μόνο απομακρυσμένη βιντεοκλήση, ότι ένα άτομο που ισχυρίστηκε ότι υπήρξε θύμα σεξουαλικής επίθεσης είναι “καλά”».

«Η τρέχουσα κατάσταση της κ. Πενγκ μπορεί να καταστήσει δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την προσπάθειά της να μιλήσει για την ψυχική της υγεία, ακόμη και αν το επιλέξει, δεδομένης της έντονης λογοκρισίας της ίδιας και της υπόθεσής της και του γεγονότος ότι η πρόσβαση σε αυτήν προφανώς ελέγχεται από τις κινεζικές αρχές», πρόσθεσαν οι νομοθέτες.

Οι λογοκριτές του Πεκίνου διέγραψαν την ηλεκτρονική ανάρτηση της Πενγκ περίπου 30 λεπτά αφότου την ανέβασε στις αρχές Νοεμβρίου. Έκτοτε, οι αναφορές στη σταρ του τένις λογοκρίνονται σε μεγάλο βαθμό εντός της Κίνας.

Οι δύο νομοθέτες είπαν επίσης στον Μπαχ στην επιστολή τους πώς η κλήση της ΔΟΕ με την Πενγκ «απέτυχε να αντιμετωπίσει πολλές από τις συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με την κατάστασή της».

«Δεν γνωρίζουμε αν έχει ελευθερία κινήσεων ή λόγου ή αν βρίσκεται σε κάποια μορφή αναγκαστικής κατ’ οίκον κράτησης. Δεν γνωρίζουμε την κατάσταση της ψυχικής ή σωματικής της υγείας μετά την καταγγελία της για σεξουαλική επίθεση, πόσο μάλλον αν οι αρχές ερευνούν το αντικείμενο της καταγγελίας της», έγραψαν οι νομοθέτες.

Το κινεζικό καθεστώς χρησιμοποιεί την κατ’ οίκον κράτηση, γνωστή και ως κατ’ οίκον περιορισμό, ως εξωδικαστική μέθοδο για να φιμώσει τα άτομα, ενώ τα υποβάλλει σε αυθαίρετη μεταχείριση. Ακόμη και όταν τους επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους, για σκοπούς όπως η αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, είναι πιθανό να τους ακολουθεί η αστυνομία ή μεταμφιεσμένοι άνθρωποι που εργάζονται για τις κινεζικές αρχές.

Ένα από τα πιο γνωστά θύματα του κατ’ οίκον περιορισμού είναι ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ, ένας τυφλός Κινέζος αντιφρονούντας και δικηγόρος, ο οποίος υποβλήθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό για σχεδόν 20 μήνες προτού διαφύγει στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2012. Τον Ιούλιο, έγινε αμερικανός πολίτης στη Βαλτιμόρη.

Οι Μέρκλεϊ και ΜακΓκόβερν ζήτησαν από την Τέρχο να «αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην υπεράσπιση» της Πενγκ, απαιτώντας μεταξύ άλλων από το κινεζικό καθεστώς να διεξάγει έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς της.

Όσον αφορά τον Μπαχ, οι δύο νομοθέτες υπέβαλαν δύο αιτήματα. Πρώτον, ο πρόεδρος της ΔΟΕ πρέπει να κανονίσει μια βιντεοκλήση μεταξύ της Πενγκ και «ενός μικρού αριθμού δημοσιογράφων από ανεξάρτητα διεθνή μέσα ενημέρωσης», ώστε η σταρ του τένις να έχει την ευκαιρία να «μιλήσει για τη λογοκρισία που ασκείται εναντίον της ίδιας και της ιστορίας της από τις κινεζικές αρχές».

Το δεύτερο αίτημα ζητά από τον Μπαχ να κανονίσει μια βιντεοκλήση με τους δύο νομοθέτες “το συντομότερο δυνατό”.

«Η βιντεοκλήση σας με την Πενγκ δείχνει ότι μπορείτε πράγματι να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη του γραφείου σας για να σταθμίσετε μια ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στην Κίνα», έγραψαν οι νομοθέτες.

«Έτσι, μπορούμε να ακούσουμε από εσάς απευθείας για το αν θα χρησιμοποιήσετε τη δύναμη του γραφείου σας για να αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα κατά την προετοιμασία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου».

Το Πεκίνο είναι προγραμματισμένο να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 τον Φεβρουάριο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε