Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
Απομακρύνουν τους πολίτες τους οι περισσότερες χώρες από το Σουδάν, λόγω των σφοδρών συγκρούσεων στη χώρα.

Απομακρύνονται οι ξένοι από το Σουδάν

Ευρώπη, ΗΠΑ και άλλες χώρες κλείνουν τις πρεσβείες τους και ξεκινούν την απομάκρυνση των υπηκόων τους από τα πεδία των εμφύλιων συγκρούσεων

Οι συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ του σουδανικού στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης “Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης”  στο Χαρτούμ, αλλά και σε άλλες περιοχές του Σουδάν, αναγκάζουν πολλές χώρες να κλείσουν τις πρεσβείες τους και να φροντίσουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους οι υπήκοοί τους, διπλωμάτες και μη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού διεξάγονται από αέρος, ενώ κάποιες χώρες προτίμησαν τη θαλάσσια οδό διαφυγής, μέσω του Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα, λιμάνι που απέχει 800 χιλιόμετρα από το Χαρτούμ.

ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι απομακρύνθηκε το διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία της πρεσβείας της εκεί. Παράλληλα, ζήτησε να τερματιστούν οι «παράλογες» συγκρούσεις.

“Αυτή η τραγική βία στο Σουδάν έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αθώους αμάχους. Είναι παράλογο και πρέπει να σταματήσει”, τόνισε.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, για την εκκένωση των Αμερικανών χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη και ελικόπτερα του στρατού. Δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των Αμερικανών που απομακρύνθηκαν, αν και πρόκειται για τουλάχιστον 70 ανθρώπους, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Προς το παρόν δεν προβλέπεται να απομακρυνθούν οι άλλοι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στο Σουδάν και υπολογίζονται σε πολλές εκατοντάδες.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Γαλλία έθεσε σε εφαρμογή την επιχείρηση «Τοξότης» για την απομάκρυνση του διπλωματικού προσωπικού της, Γάλλων πολιτών αλλά και Ευρωπαίων από «συμμαχικές χώρες», μεταξύ των οποίων και Ελλήνων κατοίκων του Σουδάν. Πηγές των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας σχολίασαν ότι η επιχείρηση αυτή είναι «εξαιρετικά περίπλοκη» καθώς διεξάγεται σε μια εμπόλεμη ζώνη όπου, επιπλέον, «τα δίκτυα δεν λειτουργούν πια», ενώ είναι αναγκαίος ο ακριβής γεωεντοπισμός των πολιτών που θα απομακρυνθούν.

Στο πρώτο αεροσκάφος, που αναχώρησε από το Χαρτούμ και έφτασε ήδη στο Τζιμπουτί, επέβαιναν και λίγοι Ολλανδοί, ενώ μια άλλη ομάδα Ολλανδών έφυγε οδικώς από τη σουδανική πρωτεύουσα με ένα κομβόι του ΟΗΕ, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Βόκπε Χούκστρα.

Η Ιταλία ξεκίνησε επίσης την επιχείρηση για την απομάκρυνση περίπου 200 ανθρώπων, από τους οποίους οι 140 είναι Ιταλοί και οι υπόλοιποι Ελβετοί και μέλη της πρεσβείας του Βατικανού στο Χαρτούμ, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Εξάλλου, ένα γερμανικό μεταγωγικό προσγειώθηκε το απόγευμα σήμερα στο Χαρτούμ για να παραλάβει περίπου 200 άτομα, ωστόσο το Βερολίνο προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να απομακρυνθούν όλοι οι ξένοι πολίτες από το Σουδάν.

Η Σουηδία έχει στείλει περίπου 150 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση διπλωματών και πολιτών της, ενώ και η Νορβηγία αποσύρει το διπλωματικό προσωπικό της από τη χώρα.

Η Ιρλανδία, τέλος, ανέφερε ότι ξεκίνησε η «διαδικασία εκκένωσης» για την απομάκρυνση των πολιτών της.

Βρετανία 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε σήμερα πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του απομάκρυναν από το Σουδάν τα μέλη του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού και τις οικογένειές τους.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας διευκρίνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε αυτή την επιχείρηση «μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλους συμμάχους». Σε αυτή συμμετείχαν «περισσότερα από 1.200 μέλη» των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αραβικές χώρες

Η Αίγυπτος ξεκίνησε τη μεταφορά των πολιτών της από το Πορτ Σουδάν και το Ουάντι Χάλφα, στον βορρά του Σουδάν. Νωρίτερα, προέτρεψε τους Αιγύπτιους που βρίσκονται στο Χαρτούμ να παραμείνουν στην ασφάλεια των σπιτιών τους, μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση. Το Κάιρο τόνισε ότι χρειάζεται να οργανωθεί προσεκτικά μια ασφαλής επιχείρηση, ώστε οι 10.000 Αιγύπτιοι που ζουν στο Σουδάν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, ένας Αιγύπτιος διπλωμάτης τραυματίστηκε από πυρά, ωστόσο δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάστασή του.

Από το Σάββατο, η Σαουδική Αραβία παρέλαβε 91 Σαουδάραβες και περίπου 60 πολίτες από 12 άλλες χώρες. Το Κουβέιτ ανέφερε ότι όλοι οι πολίτες του που ήθελαν να φύγουν από το Σουδάν έφτασαν ήδη στην Τζέντα, ενώ το Κατάρ ευχαρίστησε το Ριάντ για τη βοήθεια που προσέφερε. Σε μια ανακοίνωσή του, ο στρατός του Σουδάν κατηγόρησε τις RSF ότι επιτέθηκαν και λεηλάτησαν το κομβόι των Καταριανών διπλωματών που κατευθύνονταν στο Πορτ Σουδάν, ωστόσο το Κατάρ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για αυτή την πληροφορία. Δεν είναι σαφές αν επρόκειτο για την ίδια ομάδα διπλωματών που έφυγε για τη Σαουδική Αραβία.

Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι 14 πολίτες του μεταφέρθηκαν «σε ασφαλή τοποθεσία στο Πορτ Σουδάν» και ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση και των υπολοίπων από το Χαρτούμ. Το διπλωματικό προσωπικό είχε ήδη αναχωρήσει το Σάββατο.

Η Ιορδανία ξεκίνησε την απομάκρυνση περίπου 300 πολιτών της ενώ ο Λίβανος ανακοίνωσε ότι 60 πολίτες του αναχώρησαν οδικώς και είναι «ασφαλείς».

Η πρεσβεία της Τυνησίας στο Χαρτούμ ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση επαναπατρισμού των Τυνήσιων θα ξεκινήσει αύριο, Δευτέρα.

Η Λιβύη έκανε γνωστό ότι 83 πολίτες, της, μεταξύ των οποίων διπλωμάτες, μέλη των οικογενειών τους, φοιτητές και υπάλληλοι τραπεζών, έφτασαν στο Πορτ Σουδάν και θα επαναπατριστούν από εκεί.

Τουρκία, Ρωσία, άλλες χώρες

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα επαναπατρίσει τους πολίτες της που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες δια ξηράς «περνώντας από μια τρίτη χώρα». Η απομάκρυνση περίπου 600 Τούρκων ξεκίνησε σήμερα από δύο συνοικίες του Χαρτούμ και από το Ουάντ Μαντάνιμ, μια πόλη 200 χιλιόμετρα νοτίως της σουδανικής πρωτεύουσας. Η εκκένωση της συνοικίας Καφούρι, στο βόρειο Χαρτούμ, αναβλήθηκε «μέχρι νεωτέρας» λόγω μιας έκρηξης που σημειώθηκε κοντά στο σημείο συγκέντρωσης των Τούρκων, όπως ανακοίνωσε η τουρκική πρεσβεία.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Χαρτούμ είπε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι 140 από τους περίπου 300 Ρώσους κατοίκους του Σουδάν εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν. Προς το παρόν είναι αδύνατον να εφαρμοστεί το σχέδιο εκκένωσης, επειδή «περιλαμβάνει το πέρασμα συνόρων», εξήγησε.

Άλλες χώρες, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, ετοιμάζονται επίσης να απομακρύνουν τους πολίτες τους, αναπτύσσοντας δυνάμεις σε γειτονικές χώρες. Η Ινδονησία «λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα» για να βγάλει με ασφάλεια τους Ινδονήσιους από το Σουδάν ενώ η Ινδία «συνεργάζεται στενά με τους εταίρους της» για τον ίδιο σκοπό, ανέφεραν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. Η Ινδία έχει στείλει ένα πολεμικό πλοίο στο Πορτ Σουδάν και δύο στρατιωτικά αεροσκάφη στην Τζέντα, στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, ενώ προέτρεψε τους πολίτες της να αποφεύγουν «αχρείαστα ρίσκα».

Φ.Γ.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε