Τρίτη, 06 Ιούν, 2023
Ένας 85χρονος άνδρας λαμβάνει αναμνηστική δόση στο λεγόμενο τραμ «εμβολιασμός εξπρές» στο κέντρο της Φρανκφούρτης, Γερμανία, στις 4 Νοεμβρίου 2021. (Michael Probst/AP Photo)

Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό COVID-19 από τους Γερμανούς νομοθέτες

Οι νομοθέτες στη Γερμανία απέρριψαν πρόταση για την εφαρμογή ενός σχεδίου για την υποχρεωτική χορήγηση εμβολίων COVID-19 σε όλους σχεδόν τους ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω, το οποίο υποστήριζαν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ.

Για να περάσει το νομοσχέδιο, απαιτούνταν απλή πλειοψηφία. Ωστόσο, 378 από τα 674 μέλη της Μπούντεσταγκ ψήφισαν κατά του μέτρου, ενώ μόνο 296 το υποστήριξαν, αναφέρουν τοπικά γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Σε δήλωσή του μετά την ψηφοφορία, ο Λάουτερμπαχ υποστήριξε ότι η απόρριψη της εντολής θα πυροδοτούσε μια επιδημία COVID-19 κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Ένα «σχέδιο νόμου που θα επέφερε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μόλις απέτυχε», έγραψε στο Twitter, σύμφωνα με μετάφραση. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, διότι τώρα η καταπολέμηση του κορωνοϊού θα γίνει πολύ πιο δύσκολη το φθινόπωρο. Οι πολιτικές υποδείξεις δεν βοηθούν», πρόσθεσε ο υπουργός, αναφερόμενος στον ιό του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) που προκαλεί την COVID-19. «Προχωράμε παρακάτω».

Ο Σολτς, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα μετά τη συνταξιοδότηση της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, δεν έχει εκδώσει δημόσια δήλωση για το θέμα.

Όσοι καταψήφισαν την εντολή υποστήριξαν ότι η πολιτική αυτή δεν είναι απαραίτητη και σημείωσαν ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γερμανίας δεν είναι υπερφορτωμένο με νοσοκομειακούς ασθενείς με τον ιό COVID-19.

Οι καθημερινές λοιμώξεις βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στη Γερμανία, αλλά έχουν υποχωρήσει την τελευταία εβδομάδα περίπου, με 201.729 νέα κρούσματα να έχουν αναφερθεί την Πέμπτη.

Συμμετέχοντες διαμαρτύρονται στις 19 Δεκεμβρίου 2021 στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας. (Φωτογραφία: Leonhard Simon/Getty Images)

 

Ένα μέλος του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, δήλωσε ότι τα εμβόλια δεν θα μας «βοηθήσουν να επιτύχουμε ανοσία αγέλης» και πρόσθεσε ότι είναι παράνομο να αναγκάζονται οι ενήλικες να κάνουν το εμβόλιο.

«Δεν είναι δουλειά αυτής της βουλής να προστατεύει τους ενήλικες ενάντια στη θέλησή τους», δήλωσε ο Κουμπίκι, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle.

Η επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία Άλις Βάιντελ δήλωσε σε άλλους νομοθέτες ότι η πολιτική του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι «όχι απλώς ριζικά εχθρική προς το Σύνταγμα, αλλά ένα ολοκληρωτικό μέτρο». Η ίδια υποστήριξε ότι ο συμβιβασμός σχετικά με την πρόωρη υποχρέωση εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες -όχι μόνο για όσους είναι 60 ετών και άνω- αποτελεί «δούρειο ίππο» για να εξεταστούν πιο δρακόντειες πολιτικές.

Ο Σολτς είχε αναγκαστεί την περασμένη εβδομάδα να εγκαταλείψει τα σχέδια για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, καθώς δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στη γειτονική Αυστρία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι ανέστειλε την υποχρέωση εμβολιασμού όλων των ενηλίκων, λίγες ημέρες πριν τεθεί σε ισχύ. Βάσει της διάταξης αυτής, η αυστριακή αστυνομία θα μπορούσε να ελέγχει την κατάσταση εμβολιασμού COVID-19 των ανθρώπων κατά τη διάρκεια τροχονομικών ελέγχων ή στάσεων στο δρόμο, επιβάλλοντας ενδεχομένως πρόστιμα έως 600 ευρώ και άνω για επόμενες παραβάσεις.

Η πολιτική αυτή αποδείχθηκε αμφιλεγόμενη, προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη Βιέννη και σε άλλα μέρη της Αυστρίας. Οι επικριτές είπαν ότι η εντολή θα παραβίαζε σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές ελευθερίες των Αυστριακών και θα επέκτεινε την κυβερνητική επιτήρηση.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε