Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
Xαρτονομίσματα τουρκικής λίρας / Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, στις 23 Νοεμβρίου 2021. (Murad Sezer/Illustration/Reuters)

Αξιωματούχοι της Τουρκίας λένε ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 36% εν μέσω των συνεχιζόμενων προβλημάτων της λίρας

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της χώρας εκτινάχθηκε στο 36,08 τοις εκατό σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2002, λίγους μήνες πριν από την πρώτη ανάληψη των καθηκόντων του κόμματος AK του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, και υπερέβη κατά πολύ την πρόβλεψη για ετήσιο πληθωρισμό 30,6%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 13,58 τοις εκατό.

Βασικά είδη όπως τα τρόφιμα, τα ποτά και οι μεταφορές, σημείωσαν τις υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις, με τις μεταφορές να αυξάνονται κατά 53,66%, τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά κατά 43,80% και τα έπιπλα και ο οικιακός εξοπλισμός κατά 40,95%.

Η αύξηση του κόστους έχει καταστήσει πολλούς Τούρκους πολίτες να μην μπορούν να αγοράσουν βασικά αγαθά και να βασίζονται σε τρόφιμα που χορηγεί η κυβέρνηση, όπως το ψωμί, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί σημαντικά στα σούπερ μάρκετ της πόλης τους τελευταίους μήνες.

Άλλοι απευθύνονται σε ΜΚΟ για βοήθεια στην πληρωμή των ολοένα αυξανόμενων λογαριασμών τους, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να αυξάνονται κατά 50 έως 100 τοις εκατό για τα νοικοκυριά και τις εταιρείες φέτος.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία της ανεξάρτητης ομάδας έρευνας ENAG για τον πληθωρισμό , ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στην Τουρκία ήταν 82,8% τον Δεκέμβριο, πολύ υψηλότερος από τους επίσημους ισχυρισμούς. Ο όμιλος ανέφερε επίσης ότι οι τιμές καταναλωτή στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 19,35 τοις εκατό σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο.

Το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο ανέφερε επίσης ότι ο εγχώριος δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος μετρά τις μέσες μεταβολές που λαμβάνουν οι εγχώριοι παραγωγοί για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους, αυξήθηκε κατά 19,08 τοις εκατό σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο και αυξήθηκε κατά 79,89 τοις εκατό σε ετήσια βάση, αντανακλώντας την εκτίναξη των τιμών των εισαγωγών λόγω της αποδυνάμωσης του τουρκικού νομίσματος.

Τα στοιχεία έρχονται εν μέσω των συνεχιζόμενων ανησυχιών των επενδυτών για τη νομισματική πολιτική του Ερντογάν, η οποία τον έχει δει να μειώνει επανειλημμένα τα επιτόκια εν όψει της αύξησης του πληθωρισμού.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει τη διαφορά μεταξύ της αξίας των αποταμιεύσεων σε λίρα και των αντίστοιχων καταθέσεων σε δολάρια, σε περίπτωση που η πτώση της έναντι του νομίσματος υπερβεί τα επιτόκια που υποσχέθηκαν οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τις καταθέσεις στο εθνικό νόμισμα από τις διακυμάνσεις.

Ενώ η κίνηση αυτή φάνηκε να δίνει προσωρινή ανάσα στην πτωτική πορεία της λίρας, το νόμισμα άρχισε σταθερά να χάνει και πάλι έδαφος τις τελευταίες ημέρες. Συνολικά, η λίρα έχει χάσει περίπου τη μισή αξία της σε σχέση με το δολάριο φέτος.

Στις 13:04 μ.μ. ώρα Γκρίνουιτς τη Δευτέρα, η τουρκική λίρα διαπραγματευόταν στα 13,30 έναντι του δολαρίου.

Παρά ταύτα, ο Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι το εμπορικό έλλειμμα της χώρας μειώθηκε κατά 7,8% σε ετήσια βάση στα 45,9 δισ. δολάρια, μειωμένο από την αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό κατά 32,9%.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, όπου ανακοίνωσε προκαταρκτικά στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο του 2021, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για τις εξαγωγές το 2022.

«Αναθεωρούμε τον στόχο μας για το 2022 [για τις εξαγωγές] έως 250 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο πρόεδρος.

«Χάρη στις ισχυρές επιδόσεις των εξαγωγών μας, είχαμε ήδη υπερβεί τον στόχο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για το 2021. Σε αυτό το πρόγραμμα, είχαμε προσδιορίσει σχεδόν 231 δισ. δολάρια σε εξαγωγές για το επόμενο έτος. Πιστεύω ότι θα υπερβούμε και αυτό το ποσό. Για το λόγο αυτό, αναθεωρούμε τους στόχους μας για το 2022 στα 250 δισ. Δολάρια», σημείωσε ο Ερντογάν.

Ο δείκτης κάλυψης των εξαγωγών προς τις εισαγωγές ανέβηκε κατά 5,8 μονάδες στο 83,1% το 2021, δήλωσε ο πρόεδρος. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, ενώ οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 33% στα 93,1 δισ. δολάρια.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι η αύξηση των εξαγωγών μας έχει κατανεμηθεί ομοιόμορφα σε όλο τον κόσμο, αντί να εστιάζεται μόνο σε ορισμένες περιοχές», δήλωσε ο Ερντογάν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε