Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περπατάει για να επιβιβαστεί στο Marine One στο Νότιο Λόφο του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον, στις 12 Οκτωβρίου 2022. (Mandel Ngan/AFP via Getty Images)

Μπάιντεν: «Πιστεύω ότι μπορώ να νικήσω ξανά τον Ντόναλντ Τραμπ» το 2024

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι έχει αυτό που χρειάζεται για να νικήσει τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ σε μια ρεβάνς το 2024.

Ο Μπάιντεν έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια εκτενούς συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN στις 11 Οκτωβρίου και πρόσθεσε ότι δεν θα αποφασίσει αν θα θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

«Είναι ένας από τους υπολογισμούς ότι πιστεύετε ότι είστε ο μόνος που μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ;» ρώτησε τον πρόεδρο ο παρουσιαστής του CNN Τζέικ Τάπερ.

«Πιστεύω ότι μπορώ να νικήσω ξανά τον Ντόναλντ Τραμπ», απάντησε ο Μπάιντεν.

Παρά την αισιοδοξία του Μπάιντεν για μια πιθανή ρεβάνς, η δημοτικότητα του προέδρου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, το 55% των Αμερικανών αποδοκιμάζει την απόδοση του Μπάιντεν στην εργασία του, ενώ το 40% την εγκρίνει.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 31% των Αμερικανών -συμπεριλαμβανομένου του 21% των Δημοκρατικών και του 38% των Ρεπουμπλικάνων- θεωρεί την αμερικανική οικονομία ως το πιο ανησυχητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που αντιπαραβάλλουν τον Μπάιντεν με τον Τραμπ σε μια υποθετική αναμέτρηση του 2024 δείχνουν ότι ο πρώην πρόεδρος θα βγει πρώτος. Σύμφωνα με έρευνα της Emerson College Polling και του The Hill που δημοσιεύθηκε στις 11 Οκτωβρίου, ο Τραμπ συγκέντρωσε 45% υποστήριξη από τους ψηφοφόρους της Τζόρτζια, ξεπερνώντας τον Μπάιντεν κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το 2024.

Στην Αϊόβα, ο Τραμπ καυχιόταν για μεγαλύτερο προβάδισμα σε μια πιθανή αναμέτρηση του 2024, συγκεντρώνοντας το 47% της υποστήριξης έναντι του 39% του Μπάιντεν, σύμφωνα με έρευνα της Emerson College Polling που δημοσιεύθηκε στις 7 Οκτωβρίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν αναφέρει ότι θα ήθελε να κατέβει ξανά υποψήφιος εναντίον του Τραμπ. Τον Μάρτιο, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ότι θα ήταν «πολύ τυχερός» αν βρισκόταν σε μια τέτοια ρεβάνς το 2024.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο CNN, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε επίσης πώς ορισμένοι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών επιθυμούν έναν νέο υποψήφιο για το 2024, επειδή θεωρούν ότι ο πρόεδρος είναι πολύ μεγάλος για τη δουλειά. Ο Μπάιντεν κλείνει τα 80 του χρόνια τον Νοέμβριο.

«Κοιτάξτε τι έχω καταφέρει. Πείτε μου έναν πρόεδρο στην πρόσφατη ιστορία που να έχει κάνει τόσα πολλά όσα έχω κάνει εγώ στα δύο πρώτα χρόνια. Δεν είναι αστείο. Μπορεί να μη σας αρέσει αυτό που έκανα, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία του αμερικανικού λαού αρέσει αυτό που έκανα», είπε ο Μπάιντεν απαντώντας.

«Το θέμα είναι, μπορείς να κάνεις τη δουλειά; Και πιστεύω ότι μπορώ να κάνω τη δουλειά», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Οικονομία

Τα σχόλια του Μπάιντεν για τα επιτεύγματά του τράβηξαν την προσοχή των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας, οι οποίοι στη συνέχεια βγήκαν στο Twitter για να επικρίνουν τον πρόεδρο.

«Ο Τζο Μπάιντεν ρώτησε αν οποιοσδήποτε πρόεδρος έχει κάνει περισσότερα στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του», έγραψαν γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. «Τα δύο πρώτα χρόνια του: πληθωρισμός ρεκόρ, αλόγιστες δαπάνες, οικονομία σε ύφεση, ανοιχτά σύνορα, έξαρση της εγκληματικότητας».

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ ξεπέρασε το 8,3% τον Αύγουστο και το αμερικανικό Γραφείο Στατιστικής Εργασίας αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου στις 13 Οκτωβρίου.

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο και κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής αύξησης του ΑΕΠ πληρούν τα κριτήρια για ύφεση, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, ο επίσημος κριτής των υφέσεων στις ΗΠΑ, δεν έχει ακόμη δηλώσει ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.

Ο Μπάιντεν υποβάθμισε την πιθανότητα ύφεσης, όταν ο παρουσιαστής του CNN τον ρώτησε σχετικά με τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, ο οποίος δήλωσε στις 10 Οκτωβρίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να εισέλθουν σε ύφεση τους επόμενους έξι έως εννέα μήνες.

«Πρέπει ο αμερικανικός λαός να προετοιμαστεί για μια ύφεση;» ρώτησε ο Τάπερ.

«Όχι», είπε ο Μπάιντεν, προτού προσθέσει: «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ύφεση. Αν υπάρξει, θα είναι μια ελαφρά ύφεση – δηλαδή θα κινηθούμε ελαφρώς προς τα κάτω».

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβήτησαν έκτοτε την άποψη του Μπάιντεν για την ύφεση, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ελίζ Στεφάνικ (R-N.Y.).

«Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι σκληρά εργαζόμενες οικογένειες στο #NY21 και σε ολόκληρη τη χώρα», έγραψε η Στεφάνικ στο Twitter. «Βρισκόμαστε σε ύφεση από τον Ιούλιο. Είναι η ύφεση του Μπάιντεν».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε