Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
Ξανάρχισαν οι επιθεωρήσεις των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία έπειτα από παύση τους που απειλούσε να κλείσει τον διάδρομο μεταφοράς σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας

Μπλίνκεν: Η Ρωσία αθετεί τις δεσμεύσεις σε χώρες του κόσμου που εξαρτώνται από τα σιτηρά

Η Ρωσία αθετεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στις χώρες του κόσμου που εξαρτώνται από τα σιτηρά που δεν μπόρεσαν να εξαχθούν τις τελευταίες μέρες από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G7 στην Ιαπωνία.

Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου, τον οποίο επικαλείται το RIA, επέρριψε την ευθύνη για τη διακοπή στην αποτυχία της Ουκρανίας να τηρήσει τις συμφωνημένες διαδικασίες, αλλά σημείωσε ότι το ζήτημα λύθηκε.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε σήμερα επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ότι άρχισαν πάλι οι επιθεωρήσεις των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία έπειτα από παύση τους που απειλούσε να κλείσει τον διάδρομο μεταφοράς σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας.

Ακόμη παραμένει ασαφές αν η συμφωνία για τα σιτηρά, που έχει τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Ιούλιο, θα ανανεωθεί, καθώς η Ρωσία διαμαρτύρεται ότι δεν τηρείται άλλη συμφωνία, η οποία αποσκοπεί στην διευκόλυνση των δικών της εξαγωγών γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων.

Ο Πιότρ Ιλίσιοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης που είναι αρμόδια για τις διεθνείς οργανώσεις στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε στο RIA ότι η διέλευση πλοίων με σιτηρά εξαρτάται τόσο από τον καιρό όσο και από το πόσο πιστά τηρούν τις διαδικασίες.

Το Κίεβο ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι η πρωτοβουλία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα διατρέχει κίνδυνο διακοπής αφού η Ρωσία απέκλεισε τις επιθεωρήσεις πλοίων που συμμετέχουν στα τουρκικά ύδατα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε