Κυριακή, 23 Ιούν, 2024
Ο Ντέιμον Άτκινς συλλαμβάνεται στο Ρέντινγκ της Πολιτείας της Πενσυλβάνια, κατά τη διάρκεια της ετήσιας έπαρσης της σημαίας pride στο δημαρχείο της πόλης, στις 3 Ιουνίου 2023. (Ευγενική προσφορά του Matthew Wear)

Χριστιανός συνελήφθη ενώ κήρυττε σε εκδήλωση υπερηφάνειας στην Πενσυλβάνια

Η αστυνομία στο Ρέντινγκ της Πενσυλβάνια συνέλαβε τον ιεροκήρυκα του δρόμου Ντέιμον Άτκινς επειδή μίλησε για λίγο σε μια εκδήλωση υπερηφάνειας στο δημαρχείο του Ρέντινγκ. Η σύλληψη καταγράφηκε σε βίντεο στις 3 Ιουνίου από τον Μάθιου Γουέαρ του Ρέντινγκ, έναν άλλο ιεροκήρυκα του δρόμου.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η πόλη του Ρέντινγκ υψώνει σημαία υπερηφάνειας στο δημαρχείο κατά τη διάρκεια του Ιουνίου.

Η ομάδα Reading Pride Celebration συνεργάστηκε με την πόλη για την εκδήλωση ύψωσης της σημαίας φέτος. Τα μέλη της LGBT κοινότητας συγκεντρώθηκαν για την έπαρση της σημαίας πριν παρελάσουν σε μια σύντομη παρέλαση υπερηφάνειας -περίπου τριάμισι τετράγωνα- στο δρόμο προς ένα πάρκο όπου πραγματοποιήθηκε μια γιορτή υπερηφάνειας του ουράνιου τόξου με ομιλητές και δωρεάν φαγητό, δήλωσε στην εφημερίδα The Epoch Times ο διευθυντής του Reading Pride Celebration, Ενρίκε Κάστρο.

Ο Άτκινς έφτασε στην εκδήλωση περίπου στις 10:05 π.μ. κρατώντας μια πινακίδα με ένα σύνθημα που έδειχνε την αντίθεσή του στην εκδήλωση, αναφέρεται στην ποινική καταγγελία της αστυνομίας.

Ο 41χρονος Άτκινς φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε: «Πρέπει να αναγεννηθείς». Η πινακίδα του είχε δύο πλευρές με αποσπάσματα από τη Βίβλο- η μία πλευρά έλεγε: «Ο Ιησούς είπε ότι είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή», ενώ η άλλη έλεγε: «Ο Ιησούς είπε πήγαινε, και από τώρα μην αμαρτάνεις πλέον».

Η τελετή της σημαίας έγινε στη μία πλευρά του δρόμου, ενώ ο Άτκινς στεκόταν στο πεζοδρόμιο στην απέναντι πλευρά. Η αστυνομία του Ρέντινγκ στεκόταν στο δρόμο, όπως έδειξε το βίντεο του Γουέαρ.

«Άρχισε να φωνάζει στον κόσμο που βρισκόταν στην εκδήλωση. Τον πλησίασα αμέσως και του είπα να μην φωνάζει σχόλια που είχαν σκοπό να διαταράξουν την εκδήλωση. Ο Άτκινς είπε ότι κατάλαβε», αναφέρεται στην καταγγελία. «Λιγότερο από ένα λεπτό αργότερα συνέχισε να φωνάζει υποτιμητικά σχόλια προς τους ανθρώπους στην εκδήλωση.

«Επειδή του είχα ήδη δώσει προειδοποίηση, του είπα αμέσως ότι συλλαμβάνεται για διατάραξη της τάξης», αναφέρεται στην καταγγελία.

Η αστυνομία προλαμβάνει τον ιεροκήρυκα

Δεν είναι σαφές από το βίντεο ότι ο Άτκινς φώναζε πριν τον πλησιάσει ένας αστυνομικός και του πει να δείξει σεβασμό και να «τους αφήσει να περάσουν τη μέρα τους», καθώς χρησιμοποίησε τον αντίχειρά του για να δείξει τη συγκέντρωση απέναντι.

«Ω, σέβομαι», είπε ο Άτκινς στο βίντεο. «Ξέρετε ποιος μας ζητωκραυγάζει; Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην κόλαση. Οπότε, εσείς κάντε τα δικά σας και εγώ θα κάνω τα δικά μου. Αυτή είναι δημόσια περιουσία”.

Ο αστυνομικός γύρισε την πλάτη του και απομακρύνθηκε μερικά βήματα. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, ο Άτκινς ύψωσε τη φωνή του σε επίπεδο ιεροκήρυκα του δρόμου.

«Γιο. Ο Θεός δεν είναι…» Αυτό ήταν το μόνο που έβγαλε από το στόμα του πριν ο αστυνομικός βρεθεί πίσω του και του περάσει χειροπέδες. «Μπορείς να μου το πάρεις αυτό, αδελφέ;» ρώτησε τον άνδρα που στεκόταν κοντά του, δίνοντάς του την πινακίδα.

Ο Άτκινς ρώτησε αν μπορούσε να βγάλει το σακίδιό του, το οποίο γλίστρησε στα χέρια του και κρεμόταν από τους δεμένους με χειροπέδες καρπούς του. Η αστυνομία κράτησε το σακίδιο έτσι και τον συνόδευσε απέναντι από το δρόμο, μακριά από το πλήθος.

Ενώ τον συνέλαβαν, μέλη της LGBT κοινότητας χειροκροτούσαν και επευφημούσαν.

Κούνησε το κεφάλι του. «Χειροκροτούν». Τότε ύψωσε ξανά τη φωνή του, λέγοντας: «Ο Θεός δεν είναι ο δημιουργός του…» Αλλά ο αστυνομικός τράβηξε τα χέρια του, τον γύρισε και τον έβαλε με το πρόσωπο σε έναν τοίχο.

Ο Άτκινς οδηγήθηκε για έλεγχο και πέρασε μερικές ώρες υπό αστυνομική επιτήρηση. Δεν ήταν δυνατόν να επικοινωνήσει κανείς μαζί του για να σχολιάσει πριν από την ώρα του Τύπου.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ρέντινγκ Ρίτσαρντ Τορνιέλι δεν απάντησε στο αίτημα των Epoch Times για σχολιασμό σχετικά με την ελευθερία του λόγου στα δημόσια πεζοδρόμια.

Ευκαιρία για κατανόηση

Καθώς συνέβαιναν όλα αυτά, ο Κάστρο μόλις άνοιγε την εκδήλωση με μια ομιλία.

«Τα σχόλιά μου όταν συνέβη αυτό ήταν να ζητήσω από το πλήθος να μην ζητωκραυγάσει για τον κύριο που συνελήφθη, αλλά αντίθετα να τους δείξει την αγάπη και τη συμπόνια που αρνούνται να μας δείξουν», δήλωσε ο Κάστρο. «Αν ζητάμε κατανόηση, αγάπη και συμπόνια, θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο, γιατί πολλές φορές όταν οι άνθρωποι απλώς ουρλιάζουν και διαφωνούν, η ευκαιρία για κατανόηση χάνεται εντελώς, επειδή κανείς δεν ακούει πραγματικά τι έχει να πει ο άλλος».

Τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση και τους προσκάλεσε στη γιορτή υπερηφάνειας στο πάρκο. Οι διαδηλωτές δεν παρέστησαν.

«Μέρος αυτού που είναι απολαυστικό σε αυτή τη χώρα είναι η ελευθερία του λόγου μας, οπότε αν θέλουν να πουν ό,τι θέλουν να πουν, αυτό είναι δικό τους θέμα», δήλωσε ο Κάστρο. «Όταν μιλούν για έναν Θεό της αγάπης, είναι πραγματικά υποκριτές».

Σε όλη την ιστορία, είπε, υπάρχει πάντα μια ομάδα ανθρώπων που δέχεται επίθεση ή περιθωριοποιείται.

«Η κοινότητά μας είναι η πιο ποικιλόμορφη στον κόσμο. Περιλαμβάνει κάθε θρησκεία, κάθε φυλή και κάθε φύλο και εθνικότητα. Εμείς, εξ ορισμού, είμαστε αποδεκτοί από όλους και χωρίς αποκλεισμούς, επειδή έχουμε μέλη από κάθε κοινότητα, οπότε δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλος τρόπος», δήλωσε ο Κάστρο.

«Απλώς τυχαίνει να είμαστε ο στόχος της εκκλησίας τα τελευταία χρόνια και άνθρωποι σαν κι αυτούς, οι ιεροκήρυκες του δρόμου, που δεν έχουν κανέναν άλλον να ακούσει τα λόγια τους και αποφασίζουν να τα μεταφέρουν στο δρόμο για να τα ακούσουν όλοι οι άλλοι – σε ανθρώπους που μπορεί να μην ενδιαφέρονται καν – και να επιβάλλουν τις πεποιθήσεις τους σε άλλους ανθρώπους ή να τους απειλούν με κάποιου είδους καταδίκη».

Το βίντεο

Ο Γουέαρ, ο άνδρας που κατέγραψε το βίντεο, δεν είχε ακούσει για το γεγονός και κατευθυνόταν εκτός πόλης για μια μέρα αναψυχής με την οικογένειά του, όταν παρατήρησε τη συγκέντρωση στο δημαρχείο και δύο άνδρες που βρίσκονταν εκεί για να διαμαρτυρηθούν. Κανένας από αυτούς δεν ήταν ο Άτκινς.

«Βλέπω όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου και τους ανθρώπους και παρατήρησα ότι υπάρχουν δύο ηλικιωμένοι άνδρες στην ίδια πλευρά του δρόμου που έχουν πινακίδες. Είναι ξεκάθαρο ότι διαμαρτύρονται», δήλωσε ο Γουέαρ στους Epoch Times. «Έχω ξανακάνει αυτού του είδους τη διακονία, οπότε γνωρίζω το είδος των απειλών και τις δύσκολες στιγμές που περνάς όταν είσαι εκεί έξω. Έτσι είπα στη γυναίκα μου ότι αισθάνθηκα την ανάγκη να σταματήσουμε. Πρέπει να πάω και να ενθαρρύνω αυτούς τους δύο ηλικιωμένους άνδρες που είναι εκεί έξω. Γιατί ξέρω ότι ό,τι και να τους συμβεί, θα περάσουν δύσκολα σήμερα».

Δεν τους γνώριζε, αλλά άρχισε να μιλάει μαζί τους.

«Με προειδοποίησαν ότι ένας από τους αστυνομικούς είχε απειλήσει να τους συλλάβει αν δεν μετακινηθούν στην άλλη πλευρά του δρόμου», είπε ο Γουέαρ. «Ήμασταν μόνο οι τρεις μας εκεί πέρα. Αποφάσισα ότι θα άρχιζα να κηρύττω. Έτσι κήρυξα για περίπου 10 ή 12 λεπτά. Καθώς το έκανα αυτό, βλέπω έναν αστυνομικό να περπατάει απέναντι στο δρόμο ακριβώς προς το μέρος μου. Αυτός θα ήταν αργότερα ο αξιωματικός που θα τον συλλάμβανε και έφτασε ακριβώς μπροστά μου, έβαλε το δάχτυλό του πάνω μου, με πίεσε και μου είπε: «Αν δεν σταματήσεις να φωνάζεις προσβολές σε αυτούς τους ανθρώπους, θα σε συλλάβω».

Ο Γουέαρ σταμάτησε να κηρύττει και άρχισε να καταγράφει το γεγονός στο τηλέφωνό του, περιγράφοντας το συμβάν. Ο Άτκινς, ο οποίος δεν έχει σχέση με τους άλλους τρεις άνδρες, έφτασε λίγο αργότερα.

«Δεν έβγαλε ούτε μια λέξη προς το ακροατήριο, ούτε καν προς εμάς. Απλά εμφανίστηκε και ο αστυνομικός τον πλησίασε και λίγο πολύ του έκανε τις ίδιες απειλές, ξέρετε, όπως, δεν θα το κάνεις αυτό σήμερα. Και αυτός υπερασπίστηκε τον εαυτό του και είπε ότι αυτή είναι δημόσια περιουσία, έχω κάθε δικαίωμα να βρίσκομαι εδώ», δήλωσε ο Γουέαρ.

Δεν έχει ξαναδεί ποτέ κάποιον να συλλαμβάνεται έτσι, αλλά ο Γουέαρ λέει ότι είναι μια τυπική αντίδραση στο μήνυμα του ευαγγελίου που κηρύττει.

«Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε όλα τα αμφιλεγόμενα πράγματα. Μπορείς απλώς να πεις την αμαρτία και ότι όλοι είμαστε ένοχοι γι’ αυτό και χρειαζόμαστε έναν σωτήρα και οι άνθρωποι θα θυμώσουν τόσο πολύ μαζί σου», δήλωσε ο Γουέαρ. «Νομίζω ότι αυτό που πραγματικά βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος είναι ότι οι άνθρωποι απλά δεν θέλουν να συμφωνήσουν ότι αυτό που κάνουν είναι αμαρτωλό και λάθος».

«Αλλά αυτό που συνέβη το Σάββατο ήταν απόλυτα σοκαριστικό», δήλωσε ο Γουέαρ. «Ο αστυνομικός έκανε τα πάντα για να τον παρενοχλήσει».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε