Σάββατο, 24 Φεβ, 2024
Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Μπεν βαν Μπέρντεν μιλάει σε μια εκδήλωση στην έδρα της της QatarEnergy στη Ντόχα, στις 5 Ιουλίου 2022. (Karim Jaafar/AFP via Getty Images)

Διευθύνων σύμβουλος της Shell: Η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια

Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Μπεν βαν Μπέρντεν σε συνέντευξη Τύπου στη Νορβηγία τη Δευτέρα προειδοποίησε ότι η έλλειψη φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη μπορεί να διαρκέσει για αρκετούς χειμώνες,

«Μπορεί κάλλιστα να έχουμε αρκετούς χειμώνες όπου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρούμε λύσεις μέσω εξοικονόμησης της αποδοτικότητας, μέσω της διανομής και με πολύ, πολύ γρήγορη ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων», συνέχισε. Το ότι αυτό θα είναι κάπως εύκολο ή θα τελειώσει, νομίζω ότι είναι μια φαντασίωση που πρέπει να αφήσουμε στην άκρη – πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα».

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την απόφασή της να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο σε συνδυασμό με τη μείωση των προμηθειών της Ρωσίας προς την ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γιόαχιμ Νάγκελ, προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να εκτοξευθεί σε ποσοστό άνω του 10% στη χώρα αυτό το φθινόπωρο λόγω της περιορισμένης παροχής φυσικού αερίου.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom από τις 31 Αυγούστου θα κλείσει επίσης για τριήμερη συντήρηση τον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Γερμανίας. Η Gazprom είχε προηγουμένως κλείσει τον αγωγό για 10 ημέρες “ετήσιας συντήρησης” τον Ιούλιο.

Παρά ταύτα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας γεμίζουν ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί και ότι η κυβέρνηση αναμένει ότι θα φτάσει στο στόχο του 85% της χωρητικότητας μέχρι τον Σεπτέμβριο, ένα μήνα νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια ανακούφιση στον ορίζοντα όσον αφορά τον χειμώνα.

“Επείγουσες παρεμβάσεις”

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, η συνολική αποθηκευτική ικανότητα ήταν 82,74% στις 29 Αυγούστου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό κανονισμό, η αποθήκευση πρέπει να καταλαμβάνει το 95% της χωρητικότητας μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου οδηγεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθωρισμού σε όλες τις χώρες της ΕΕ και επιβαρύνει τα νοικοκυριά, τα οποία θα πρέπει πλέον να πληρώσουν πολύ περισσότερα χρήματα μόνο και μόνο για να μείνουν ζεστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν τον Ιούλιο να μειώσουν οικειοθελώς την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% τουλάχιστον μέχρι την επόμενη άνοιξη. Βάσει της συμφωνίας αυτής, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ένας “ενωσιακός συναγερμός” που θα επέβαλε περικοπές στην κατανάλωση φυσικού αερίου εάν η κρίση εφοδιασμού επιδεινωθεί.

Μιλώντας τη Δευτέρα στη Σλοβενία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι σύντομα θα παρουσιαστούν “παρεμβάσεις έκτακτης ανάγκης” που θα συμβάλουν στη μείωση των ολοένα και υψηλότερων τιμών ενέργειας που επηρεάζουν τα νοικοκυριά.

«Η εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας αποκαλύπτει τώρα, για διάφορους λόγους, τους περιορισμούς του σημερινού σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε η ίδια κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ.

«[Η αγορά] αναπτύχθηκε υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες και για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς. Δεν είναι πλέον κατάλληλη για το σκοπό της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς, η Επιτροπή, επεξεργαζόμαστε τώρα μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που να λειτουργεί πραγματικά και να μας επαναφέρει σε ισορροπία», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε