Δευτέρα, 27 Μαΐ, 2024
Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Γουίλιαμ Μπερνς καταθέτει ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον, στις 10 Μαρτίου 2022. (Kevin Dietsch/Getty Images)

Διευθυντής της CIA: Τα παιδιά θα πρέπει να προσέχουν πολύ στο TikTok, η εφαρμογή είναι «πραγματικά ανησυχητική»

Ο Γουίλιαμ Μπερνς, διευθυντής της CIA, προειδοποίησε για την πιθανή βλάβη των παιδιών που περνούν χρόνο στο TikTok και μίλησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εφαρμογή που ανήκει σε εταιρεία με έδρα την Κίνα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο PBS, ο Μπερνς ρωτήθηκε για τις συστάσεις του προς τους πολίτες σχετικά με τη χρήση του TikTok από τα παιδιά τους.

«Θα ήμουν πολύ προσεκτικός», απάντησε.

Όταν ρωτήθηκε αν θα πρόσθετε κάτι περισσότερο, ο Μπερνς απάντησε: «Όχι, πολύ προσεκτικός». Είπε ότι είναι «πραγματικά ανησυχητικό» το πώς η κινεζική κυβέρνηση είναι σε θέση να χειραγωγεί το TikTok.

«Επειδή η μητρική εταιρεία του TikTok είναι μια κινεζική εταιρεία, η κινεζική κυβέρνηση είναι σε θέση να επιμένει στην απόσπαση των προσωπικών δεδομένων πολλών χρηστών του TikTok σε αυτή τη χώρα και επίσης να διαμορφώνει το περιεχόμενο των όσων μεταφέρονται στο TikTok, επίσης, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της κινεζικής ηγεσίας. Νομίζω ότι αυτές είναι πραγματικές προκλήσεις και πηγή πραγματικής ανησυχίας», δήλωσε.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Fox News, ο γερουσιαστής Τομ Κότον (R-Ark.) ζήτησε την απαγόρευση του TikTok, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή εκθέτει τους ανηλίκους σε «βίαιο, διεφθαρμένο, εξευτελιστικό σεξουαλικό υλικό» και σε θέματα εικόνας σώματος για τα νεαρά κορίτσια. Αυτό είναι το είδος του υλικού που το Πεκίνο δεν θα άφηνε «ποτέ» τους Κινέζους εφήβους να παρακολουθήσουν. Το TikTok αποτελεί επίσης κίνδυνο για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία της ιδιωτικής ζωής, σημείωσε.

Ο αλγόριθμος του Tiktok είναι προγραμματισμένος με τέτοιο τρόπο ώστε η εφαρμογή να εμφανίζει διαφορετικό περιεχόμενο, και συστάσεις, για τους Αμερικανούς σε σύγκριση με τους Κινέζους χρήστες.

«Αν κάνετε ένα βήμα πίσω και κοιτάξετε τη γενικότερη εικόνα, γιατί στον κόσμο θα επιτρέπαμε σε μια κινεζικής ιδιοκτησίας εταιρεία, η οποία πρέπει να λογοδοτεί στους Κινέζους κομμουνιστές, να είναι μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας;» αναρωτήθηκε ο Κότον.

«Θα επιτρέπαμε ποτέ στη Σοβιετική Ρωσία να έχει στην ιδιοκτησία της μια μεγάλη εφημερίδα ή ένα μεγάλο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου; Φυσικά και δεν θα το κάναμε».

Ο Κότον συνέχισε να επικρίνει την κυβέρνηση Μπάιντεν επειδή «στέλνει μηνύματα» ότι θα μπορούσε να ανεχθεί τη χρήση του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις «σοβαρές απειλές» που θέτει η εφαρμογή για το έθνος.

Αυτοτραυματισμοί εφήβων

Η προειδοποίηση του Μπερνς για τη χρήση του TikTok έρχεται καθώς μια νέα έκθεση του Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Ψηφιακού Μίσους (CCDH) διαπίστωσε ότι η εφαρμογή σπρώχνει περιεχόμενο αυτοτραυματισμού και διατροφικών διαταραχών στα feeds των παιδιών. Ο Ιμράν Άχμεντ, διευθύνων σύμβουλος του CCDH, επέμεινε ότι το TikTok έχει σχεδιαστεί για να επηρεάσει τους νεαρούς χρήστες ώστε να δώσουν τον χρόνο και την προσοχή τους.

Η εφαρμογή «δηλητηριάζει» το μυαλό των παιδιών, προωθεί το «μίσος» για το ίδιο τους το σώμα και σπρώχνει προτάσεις αυτοτραυματισμού και δυνητικά θανατηφόρες στάσεις απέναντι στο φαγητό, δήλωσε.

«Οι γονείς θα σοκαριστούν όταν μάθουν την αλήθεια και θα εξοργιστούν που οι νομοθέτες αποτυγχάνουν να προστατέψουν τους νέους από τους δισεκατομμυριούχους της Μεγάλης Τεχνολογίας, τις ανεξέλεγκτες εφαρμογές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ολοένα και πιο επιθετικούς αλγόριθμους», δήλωσε ο Άχμεντ.

Τον περασμένο μήνα, ο γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ (D-Va.), πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, δήλωσε στο Fox News ότι το TikTok αποτελεί «τεράστια απειλή». Παραδέχθηκε επίσης ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε «δίκιο» για τον κίνδυνο που εγκυμονούσε η εφαρμογή για την Αμερική.

«Έτσι, αν είστε γονέας και έχετε ένα παιδί στο TikTok, θα ανησυχούσα πάρα πολύ. Όλα αυτά τα δεδομένα που εισάγει και λαμβάνει το παιδί σας αποθηκεύονται κάπου στο Πεκίνο».

Αγωγές

Η πολιτεία της Ιντιάνα έχει καταθέσει δύο αγωγές κατά του TikTok, κατηγορώντας την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης ότι ισχυρίζεται ψευδώς ότι είναι ασφαλής για τα παιδιά και ότι στέλνει παράνομα δεδομένα Αμερικανών στην Κίνα.

Σε δήλωσή του, ο Γενικός Εισαγγελέας της Ιντιάνα Τοντ Ροκίτα χαρακτήρισε το TikTok «κακόβουλη και μεγάλη απειλή» που η εταιρεία γνωρίζει ότι θα προκαλέσει ζημιά στους χρήστες του.

«Με αυτές τις αγωγές, ελπίζουμε να αναγκάσουμε την TikTok να σταματήσει τις ψευδείς, παραπλανητικές και παραπλανητικές πρακτικές της, οι οποίες παραβιάζουν τη νομοθεσία της Ιντιάνα», δήλωσε ο Ροκίτα.

Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες από πολιτείες όπως η Αϊόβα, η Νότια Ντακότα, το Τέξας, η Γιούτα, η Νότια Καρολίνα και το Μέριλαντ έχουν ανακοινώσει την απαγόρευση της χρήσης του TikTok από κρατικές υπηρεσίες ή σε κυβερνητικές συσκευές λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε