Σάββατο, 24 Φεβ, 2024
Ένα μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ λαμβάνει το εμβόλιο COVID-19 στην αεροπορική βάση Osan, Δημοκρατία της Κορέας, στις 29 Δεκεμβρίου 2020. (Φωτογραφία της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας από τον Επιλοχία Betty R. Chevalier μέσω Getty Images)

Δικαστήριο μπλοκάρει την κυβέρνηση Μπάιντεν από το να τιμωρεί τα ανεμβολίαστα μέλη της Πολεμικής Αεροπορίας

Προσωρινή περιοριστική εντολή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο στο Οχάιο εμπόδισε προσωρινά την κυβέρνηση Μπάιντεν να επιβάλει την εντολή για το εμβόλιο COVID-19 σε χιλιάδες μέλη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που παραμένουν ανεμβολίαστα αφού αντιτάχθηκαν στο εμβόλιο για θρησκευτικούς λόγους αλλά απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους για θρησκευτική εξαίρεση.

Ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ Μάθιου ΜακΦάρλαντ, ο οποίος διορίστηκε από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη του 2019, εξέδωσε προσωρινή περιοριστική εντολή που κατατέθηκε την Πέμπτη και εμποδίζει τη διοίκηση Μπάιντεν να λάβει οποιαδήποτε μέτρα για τουλάχιστον 14 ημέρες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Πολεμικής Αεροπορίας που επέλεξε να μην κάνει το εμβόλιο COVID-19.

Η απόφαση του δικαστή χορηγεί επίσης στην υπόθεση «ομαδικό καθεστώς», πράγμα που σημαίνει ότι η προσωρινή περιοριστική εντολή θα παράσχει ανακούφιση σε όλα τα μέλη της Πολεμικής Αεροπορίας που υπέβαλαν αίτημα θρησκευτικής προσαρμογής από την εντολή για το εμβόλιο COVID-19 από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 έως σήμερα και επιβεβαιώθηκε μέσω των ιερέων της Πολεμικής Αεροπορίας ότι έχουν ειλικρινείς θρησκευτικές πεποιθήσεις, αλλά τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν ή δεν έχουν ακόμη ληφθεί μέτρα. Οι ενάγοντες είχαν υποστηρίξει ότι μια τέτοια κατηγορία θα περιελάμβανε πάνω από 12.000 αεροπόρους.

Η αγωγή απορρέει από μια υπόθεση που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 και αμφισβητεί την εντολή της κυβέρνησης Μπάιντεν για το εμβόλιο COVID-19. Οι ενάγοντες περιλαμβάνουν 18 εν ενεργεία μέλη της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν στην Αεροπορική Βάση Wright-Patterson στο Οχάιο, στο Hurlburt Field στη Φλόριντα, στην Αεροπορική Βάση Randolph στο Τέξας και στην Αεροπορική Βάση Εφεδρειών Dobbins στη Τζόρτζια, καθώς και όλα τα μέλη που επηρεάζονται με παρόμοιο τρόπο.

«Το δικαστήριο έχει ήδη χορηγήσει προσωρινή διαταγή στους 18 αρχικούς ενάγοντες μας», δήλωσε στους Epoch Times ένας δικηγόρος της υπόθεσης, ο Τομ Μπρουνς της δικηγορικής εταιρείας Siri & Glimstad. «Το δικαστήριο έχει τώρα χορηγήσει πιστοποίηση της κατηγορίας -και αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο η ιστορική στιγμή- σε όλη την Πολεμική Αεροπορία, σε όλη την υπηρεσία, καλύπτει κάθε μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας. Και τώρα λέει: “Γιατί να μην χορηγήσω την προσωρινή διαταγή σε όλους αυτούς τους ανθρώπους;”».

Γράφει ο ΜακΦάρλαντ στην απόφασή του (pdf) για τη χορήγηση του ομαδικού καθεστώτος: «Αντιμετωπίζουν τον διαχωρισμό τους από την Πολεμική Αεροπορία και άλλα πειθαρχικά μέτρα. Μια ενιαία προσωρινή διαταγή θα παρείχε ανακούφιση σε ολόκληρη την ομάδα. Πράγματι, ο κύριος σκοπός μιας [κατηγορίας αγωγής] είναι να παρέχει ανακούφιση μέσω μιας ενιαίας διαταγής ή αναγνωριστικής απόφασης. Επειδή οι εναγόμενοι έχουν διατηρήσει ομοιόμορφα μια πολιτική που παρακάμπτει τις θρησκευτικές αντιρρήσεις των αεροπόρων για το εμβόλιο COVID-19, έχουν ενεργήσει “για λόγους που ισχύουν γενικά για την ομάδα”.

«Επιπλέον, ο ορισμός της ομάδας απαιτεί να πιστοποιεί ο ιερέας ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του αεροπόρου είναι ειλικρινείς. Τέλος, μια ενιαία διαταγή θα παρείχε στην προτεινόμενη τάξη την ανακούφιση που ζητούν από τη ζημία που πρόκειται να υποστούν».

Ο ΜακΦάρλαντ έδωσε διορία στους αξιωματούχους της Πολεμικής Αεροπορίας μέχρι τις 21 Ιουλίου για να καταθέσουν απάντηση «προσδιορίζοντας τους λόγους για τους οποίους το Δικαστήριο δεν θα πρέπει να χορηγήσει προσωρινή διαταγή για όλη την κατηγορία». Έδωσε επίσης την ευκαιρία στους ενάγοντες να καταθέσουν στη συνέχεια απάντηση μέχρι τις 25 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας, από τις 11 Ιουλίου, σε πάνω από 6.800 μέλη της υπηρεσίας έχουν απορριφθεί αιτήματα για θρησκευτικές διευκολύνσεις. Μόνο για 104 έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις τους. Εν τω μεταξύ, 834 μέλη έχουν «διαχωριστεί διοικητικά» από την Αεροπορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 97,1% της Πολεμικής Αεροπορίας έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 0,1% έχει εμβολιαστεί μερικώς.

Η νοσηλεύτρια και βετεράνος του στρατού Renee Langone χορηγεί το εμβόλιο Moderna COVID-19 στον Dr. Pei-Chun McGregor της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (έφεδρος εν ενεργεία) στο West Roxbury VA Medical Center στη Βοστώνη, Μασαχουσέτη, στις 23 Δεκεμβρίου 2020. (Joseph Prezioso/AFP via Getty Images)

 

Οδυνηρές συνέπειες

Η διαταγή του ΜακΦάρλαντ ήρθε την τελευταία στιγμή για ορισμένους αεροπόρους. Πολλοί έλαβαν ειδοποιήσεις την τελευταία εβδομάδα, με την ημερομηνία της τελευταίας τους ημέρας, δήλωσε ένας αεροπόρος στην αεροπορική βάση Offutt στη Νεμπράσκα στην εφημερίδα The Epoch Times.

Ένας πελάτης βρισκόταν στη μέση μιας ακρόασης στο συμβούλιο που καθόριζε το μέλλον του στην υπηρεσία, δήλωσε στην Epoch Times η δικηγόρος Γουέντι Κοξ της δικηγορικής εταιρείας Siri & Glimstad. Η εναντίωση στο εμβόλιο COVID-19 θέτει τους αεροπόρους σε κίνδυνο απώλειας της εργασίας τους και πειθαρχικών μέτρων.

«Ένας από τους αξιωματικούς που εκπροσωπούσαμε αντιμετώπιζε μείωση μισθού κατά 1.000 δολάρια το μήνα για δύο μήνες, καθώς και επίσημη επιστολή επίπληξης», δήλωσε η Κοξ. «Είχαμε ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από θέσεις διοίκησης εξαιτίας της υποτιθέμενης παραβίασης αυτής της εντολής να κάνουν ένα εμβόλιο, από το οποίο δεν μπορούν να κάνουν επειδή παραβιάζει τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις».

«Κάποιοι εγκλωβίστηκαν σε ξένες χώρες αφού αρνήθηκαν το εμβόλιο και έχασαν γάμους. Υπάρχουν μερικές αρκετά τραγικές ιστορίες για το τι έχει συμβεί», δήλωσε η Κοξ.

Οι αξιωματούχοι της Πολεμικής Αεροπορίας είπαν στο δικαστήριο ότι είχαν ακόμα στο τραπέζι κάθε συνέπεια για τα μέλη της υπηρεσίας που αρνούνταν να κάνουν το εμβόλιο, και οι συνέπειες αυτές περιελάμβαναν τα πάντα μέχρι το στρατοδικείο και δύο χρόνια φυλάκισης στο Leavenworth, είπαν οι δικηγόροι.

«Οι αποδείξεις στην υπόθεση ήταν πολύ σαφείς. Η Πολεμική Αεροπορία προσπάθησε να προσποιηθεί ότι έκανε εξατομικευμένη ανάλυση της θρησκευτικής αντίρρησης κάθε μέλους της υπηρεσίας, και, και αυτό συνέβη όσον αφορά το μέλος της υπηρεσίας που αποδείκνυε ότι είχε ειλικρινείς θρησκευτικές πεποιθήσεις», δήλωσε ο Μπρουνς. «Αλλά στη συνέχεια η Πολεμική Αεροπορία, με τις ένορκες βεβαιώσεις της, απέδειξε ότι όταν επρόκειτο να διευκολυνθεί αυτή η πεποίθηση, πήρε τη θέση ότι δεν μπορούμε να χορηγήσουμε θρησκευτικές εξαιρέσεις, επειδή πρέπει να κρατήσουμε αυτές τις θέσεις για διοικητικές και ιατρικές εξαιρέσεις. Έτσι, η δική τους απόδειξη ήταν: “Δεν κάναμε την εξατομικευμένη ανάλυση στο τέλος, επειδή δεν χορηγούσαμε θρησκευτικές απαλλαγές”. Και μόνο όταν κατατέθηκαν οι αγωγές, χορήγησαν μερικές θρησκευτικές απαλλαγές. Και όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν κοντά στο τέλος της καριέρας τους».

Η Πολεμική Αεροπορία ήθελε να εξεταστούν οι υποθέσεις των αεροπόρων ξεχωριστά, αλλά στην απόφασή του που επέτρεπε το καθεστώς της ομάδας, ο ΜακΦάρλαντ σημείωσε πώς η Πολεμική Αεροπορία δεν εξέταζε κάθε περίπτωση ξεχωριστά όταν απέρριπτε τα αιτήματα για θρησκευτικές διευκολύνσεις.

«Οι εναγόμενοι φαίνεται να υποστηρίζουν και πάλι ότι το δικαστήριο πρέπει να αναλύσει ξεχωριστά τους ισχυρισμούς του κάθε αεροπόρου από τη μία πλευρά, ενώ από την άλλη απορρίπτει συστηματικά όλα τα αιτήματα θρησκευτικής προσαρμογής παρά τις πραγματικές διαφορές που οι εναγόμενοι ισχυρίζονται ότι το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει», έγραψε ο ΜακΦάρλαντ.

«Το δικαστήριο εκτιμά ότι μπορεί να υπάρχουν μικρές πραγματικές διαφορές μεταξύ των μελών της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των ρόλων, των αρμοδιοτήτων, των επιπέδων εγγύτητας, της πιθανότητας ανάπτυξης ή ταξιδιού και της δυνατότητας τηλεργασίας, καθώς και των διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων και των λόγων που αντιτίθενται στο εμβόλιο COVID-19.

«Ωστόσο, αυτές οι μικρές διαφορές δεν αντισταθμίζουν το γεγονός ότι η τυπική αντίδραση των εναγομένων όταν λαμβάνουν αίτημα θρησκευτικής προσαρμογής είναι η απόρριψή του. Η τυπικότητα της υποτιθέμενης κατηγορίας αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οι εναγόμενοι έχουν απορρίψει αδιακρίτως σχεδόν όλα τα αιτήματα θρησκευτικής προσαρμογής, καθώς και στη χρήση επίσημων επιστολών για την απόρριψη των αιτημάτων προσαρμογής. Τα γεγονότα αυτά υποδηλώνουν ότι οι εναγόμενοι δεν σταθμίζουν ξεχωριστά τις πεποιθήσεις ή τις περιστάσεις κάθε αιτούντος κατά την έκδοση της απάντησής τους, γεγονός που εδραιώνει περαιτέρω την τυπικότητα της κατηγορίας».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε