Τρίτη, 05 Δεκ, 2023
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Νικ Κόρμπισλεϊ με τον Τζόσουα Φίλιπ για την εκπομπή «Crossroads» της EpochTV την 1η Απριλίου 2022. (Crossroads/Epoch Times)

Δημοσιογράφος: Τα διαβατήρια εμβολιασμού ανοίγουν το δρόμο για την ψηφιακή ταυτότητα και τον έλεγχο των παγκοσμιοποιητών

Η πανδημία COVID-19 φαίνεται να υποχωρεί σε όλο τον κόσμο, με τους περιορισμούς να αίρονται και τη ζωή, λίγο πολύ, να επιστρέφει στην κανονικότητα.

Αλλά ο δημοσιογράφος Νικ Κόρμπισλεϊ, ο οποίος γράφει για τις οικονομικές και πολιτικές τάσεις στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, προειδοποιεί ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσουν στην καθιέρωση μιας παγκόσμιας ψηφιακής ταυτότητας που θα απειλήσει την ιδιωτικότητα και την ελευθερία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Κόρμπισλεϊ συζήτησε για το νέο του βιβλίο, «Scanned: Why Vaccine Passports Will Mean the End of Privacy and Personal Freedom» (Γιατί τα διαβατήρια εμβολιασμού θα σημάνουν το τέλος της ιδιωτικής ζωής και της προσωπικής ελευθερίας), σε συνέντευξη που παραχώρησε την 1η Απριλίου στην εκπομπή «Crossroads» της EpochTV.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, πολλοί άνθρωποι που ζουν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνηθίσει να αποδέχονται ένα είδος συνεχούς ελέγχου και επιτήρησης, δήλωσε ο Κόρμπισλεϊ.

«Είναι σαν μια κοινωνία των σημείων ελέγχου. Όπου θέλεις να πας, πρέπει να δείξεις το κινητό σου τηλέφωνο, την ταυτότητά σου … ακόμη και αν είναι απλά για να μπεις σε ένα σούπερ μάρκετ ή να μπεις σε ένα κατάστημα», είπε.

Πολλοί άνθρωποι στις φτωχές χώρες δεν έχουν επίσημη ταυτότητα, δήλωσε ο Κόρμπισλεϊ, οπότε ένας τρόπος προετοιμασίας για τις ψηφιακές ταυτότητες είναι η εισαγωγή πιστοποιητικών ασυλίας.

«Ήταν κάτι που συζητήθηκε πολύ πριν από την πανδημία COVID», εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναζητούν τρόπους για την εισαγωγή ψηφιακών ταυτοτήτων τουλάχιστον από το 2016.

Το 2019 -μήνες πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19- η Συμμαχία ID2020 δήλωσε ότι τα πιστοποιητικά ασυλίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πύλη για την καθιέρωση ψηφιακής ταυτότητας, επισήμανε ο Κόρμπισλεϊ.

Η ID2020 είναι ένας αμερικανικός μη κυβερνητικός οργανισμός με έδρα τη Νέα Υόρκη με αποστολή να καθοδηγήσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας ψηφιακής ταυτότητας, σύμφωνα με τον ιστότοπό της. Η Συμμαχία ID2020 είναι μια σύμπραξη μεταξύ της ID2020 και άλλων οργανισμών που εργάζονται για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Οι εταίροι της Συμμαχίας ID2020 οραματίζονται έναν κόσμο στον οποίο όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να συλλέγουν επαληθεύσιμα ψηφιακά διαπιστευτήρια – ιστορικό ανοσοποίησης, πιστοποιητικά επαγγελματικής κατάρτισης, αποδεικτικά κατοικίας – και να μοιράζονται επιλεκτικά αυτά τα αρχεία για να υποβάλουν αίτηση για θέσεις εργασίας, να έχουν πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, να συμμετέχουν ως πολίτες και ψηφοφόροι και πολλά άλλα», αναφέρει η οργάνωση σε γραπτή επισκόπηση του σκοπού της (pdf).

Ο οργανισμός χρηματοδοτείται «από συνεισφορές φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, εταίρων του ιδιωτικού τομέα και ιδιωτών», αναφέρεται στον ιστότοπο. Η Microsoft Corporation, το Ίδρυμα Ροκφέλερ και το Open Society Foundations -που ιδρύθηκε και προεδρεύεται από τον Τζορτζ Σόρος- είναι μερικοί από τους συνεισφέροντες του ID2020 (pdf).

Τα διαβατήρια εμβολιασμού είναι αρκετά απλά και δεν έχουν πολλές ευρύτερες εφαρμογές, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται παρέχει δυνατότητες για την επέκταση της λειτουργικότητάς τους, δήλωσε ο Κόρμπισλεϊ.

Αναφέρθηκε στον Άντριου Μπαντ, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της iProov, μιας εταιρείας βιομετρικής τεχνολογίας που προσφέρει προϊόντα ελέγχου ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης της επαλήθευσης προσώπου.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Μπαντ δήλωσε στο Forbes: «Η εξέλιξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού θα οδηγήσει στην πραγματικότητα ολόκληρο τον τομέα της ψηφιακής ταυτότητας στο μέλλον. Επομένως, ως εκ τούτου, δεν πρόκειται μόνο για τον COVID, αλλά για κάτι ακόμη μεγαλύτερο».

Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, η σταδιακή ανάπτυξη προγραμμάτων και συστημάτων ψηφιακής ταυτότητας δεν γίνεται αντιληπτή από το ευρύ κοινό, δήλωσε ο Κόρμπισλεϊ.

«Όλα αυτά γίνονται στο παρασκήνιο», είπε. «Δεν είναι κάτι που κρύβουν, αλλά δεν υπάρχει καμία κάλυψη από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, οπότε ο κόσμος δεν το γνωρίζει».

Η Ένωση Τραπεζών του Καναδά δημοσίευσε την άνοιξη του 2018 ένα έγγραφο στο οποίο παρουσιάζεται μια προσέγγιση για την ανάπτυξη μιας ομοσπονδιακής ψηφιακής ταυτότητας στη χώρα (pdf).

«Με τη χρήση ενός ομοσπονδιακού συστήματος, οι Καναδοί θα μπορούσαν να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους ηλεκτρονικά χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό διαφορετικών χαρακτηριστικών μέσω της κυβέρνησης (όπως η άδεια οδήγησης), πληροφορίες τραπεζικών αρχείων καταγραφής και βιομετρικά στοιχεία, όπως δακτυλικά αποτυπώματα ή αναγνώριση προσώπου», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το Συμβούλιο Ψηφιακής Ταυτοποίησης και Πιστοποίησης του Καναδά (DIACC) εργάζεται για την ανάπτυξη ενός πλαισίου για την ψηφιακή ταυτοποίηση, δήλωσε ο πρόεδρος του DIACC Τζόνι Μπρέναν κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης που φιλοξενήθηκε από την καναδική κυβέρνηση την 1η Φεβρουαρίου 2022.

Το DIACC είναι ένας μη κερδοσκοπικός συνασπισμός ηγετών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Ορισμένες υπηρεσίες της καναδικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχουν ήδη δεσμευτεί για νέα συστήματα ψηφιακής ταυτότητας, δήλωσε η Μπρέναν. Η ίδια ψηφιακή ταυτότητα θα πρέπει να χρησιμοποιείται για συναλλαγές με την κυβέρνηση και με ιδιωτικά ιδρύματα όπως οι τράπεζες, είπε, επομένως η ψηφιακή ταυτότητα θα πρέπει να δημιουργηθεί ως ένα οικοσύστημα που θα εξυπηρετεί όλα τα αιτήματα πιστοποίησης ταυτότητας.

Ένα πιλοτικό σύστημα ψηφιακής ταυτότητας έχει ήδη ξεκινήσει στην καναδική επαρχία Νιου Μπράνσγουικ ως μέρος του σχεδίου ψηφιοποίησης της χώρας με την ονομασία Smart Province, δήλωσε η Κολίν Μπολντόν, διευθύντρια του DIACC, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

Ο Κόρμπισλεϊ σχολίασε την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται αυτά τα προγράμματα ψηφιακής ταυτότητας.

«Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει εξαιρετικά γρήγορα και συμβαίνει με πολύ καλυμμένο τρόπο», είπε.

Ψηφιακά νομίσματα

Αυτή η αχρονολόγητη εικόνα που παρέχεται από την Calibra, θυγατρική του Facebook, δείχνει πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια εφαρμογή ψηφιακού πορτοφολιού Calibra. (Calibra/AP Photo)

 

Πολλές χώρες αναπτύσσουν επίσης ψηφιακά νομίσματα, τα οποία απαιτούν την ύπαρξη ενός συστήματος ψηφιακής ταυτότητας, δήλωσε ο Κόρμπισλεϊ.

«Αυτό πρόκειται να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το χρήμα στο μέλλον. Αν οι κεντρικές τράπεζες είναι σε θέση να το επιτύχουν αυτό, τότε ο τρόπος με τον οποίο κερδίζουμε χρήματα, ο τρόπος με τον οποίο ξοδεύουμε χρήματα, ο τρόπος με τον οποίο αποταμιεύουμε χρήματα θα μεταμορφωθεί εντελώς», δήλωσε.

«Και πάλι, δεν υπάρχει καμία διαβούλευση, καμία ευαισθητοποίηση, καμία προσπάθεια να ενημερωθεί ο κόσμος ότι αυτό συμβαίνει».

Το ψηφιακό νόμισμα και η ψηφιακή ταυτότητα, όταν εφαρμοστούν μαζί, θα σχηματίσουν ένα σύστημα που θα επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να παρακολουθούν, να καταγράφουν και να εντοπίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ξοδεύουν τα χρήματά τους, εξήγησε ο Κόρμπισλεϊ.

«Όπως είδαμε πρόσφατα στον Καναδά, θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν το σύστημα σε όποιον θεωρούν ανεπιθύμητο», σημείωσε. Θα έμοιαζε επίσης με την κατάσταση στην Κίνα, η οποία έχει ένα σύστημα κοινωνικής πίστωσης που περιορίζει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μαύρες λίστες από το να ταξιδεύουν με τρένο ή αεροπλάνο, είπε.

Τον Φεβρουάριο του 2022, οι καναδικές αρχές δέσμευσαν, χωρίς δικαστική απόφαση, τα οικονομικά περιουσιακά στοιχεία ατόμων και εταιρειών που φέρονται να συμμετείχαν ή να υποστήριζαν τη διαμαρτυρία των φορτηγατζήδων στην Οτάβα, την πρωτεύουσα της χώρας, κατά των εντολών και των περιορισμών της COVID-19 σε ολόκληρη τη χώρα.

«Είναι ένας κόσμος όπου θα μας ωθούν συνεχώς σε ορισμένες συμπεριφορές και θα τιμωρούμαστε συνεχώς για ορισμένες ανεπιθύμητες συμπεριφορές», δήλωσε ο Κόρμπισλεϊ, προσθέτοντας ότι είναι ένας κόσμος όπου οι άνθρωποι έχουν μηδενική ελευθερία, όπου η εξουσία συγκεντρώνεται με τρόπο που αναμφισβήτητα δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

Η εναντίωση σε ένα τέτοιο σύστημα θα καταστεί σχεδόν αδύνατη, επισήμανε.

«Αν προσπαθήσετε να αντιταχθείτε σε ένα σύστημα, αν προσπαθήσετε να αναπτύξετε κάποιο είδος κινήματος διαμαρτυρίας, τότε το πρώτο πράγμα που θα διαπιστώσετε είναι ότι ξαφνικά δεν έχετε κανένα μέσο συναλλαγής ή δεν έχετε κανένα μέσο εργασίας», είπε. «Και γίνεσαι ένα ανεπιθύμητο άτομο».

Είναι δύσκολο να πει κανείς πώς ακριβώς θα εξελιχθεί αυτή η κοινωνία, αλλά με βάση το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα σε μέρη όπως ο Καναδάς ή η Κίνα, δεν είναι μια πολύ δελεαστική εικόνα, δήλωσε ο Κόρμπισλεϊ.

«Είναι ένα ψηφιακό γκουλάγκ και ουσιαστικά εξορίζεσαι από την κοινωνία. … Αυτό είναι ένα τρομακτικό όραμα».

Διαβατήρια εμβολιασμού

Αυτή η εικονογραφική φωτογραφία που τραβήχτηκε στο Λος Άντζελες στις 6 Απριλίου 2021, δείχνει ένα άτομο να κοιτάζει την εφαρμογή για το Excelsior Pass της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. (Chris Delmas/AFP via Getty Images)

 

Οι εντολές και τα διαβατήρια εμβολιασμού δεν πρόκειται να εξαφανιστούν με το τέλος της πανδημίας COVID-19, όπως αναφέρουν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ο Κόρμπισλεϊ.

«Απλώς αναστέλλονται. Μετακινούνται στο παρασκήνιο», δήλωσε.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ο ΠΟΥ υπέγραψε σύμβαση με την T-Systems, θυγατρική της γερμανικής εταιρείας Deutsche Telekom AG, για την κατασκευή ενός παγκόσμιου διαλειτουργικού συστήματος διαβατηρίων εμβολιασμού, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Η T-Systems έχει ήδη αναπτύξει μια τεχνολογική λύση για πιστοποιητικά εμβολιασμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση και μια εφαρμογή εντοπισμού του ιού του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) – κοινώς γνωστού ως νέου κορωνοϊού – για τη γερμανική κυβέρνηση, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Μας οδηγούν κατά κάποιο τρόπο στην εξαπάτηση για πολλά από αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο Κόρμπισλεϊ. «Μας λένε ένα πράγμα και ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις μας κάνουν ουσιαστικά το αντίθετο».

Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι το βιβλίο του θα ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με αυτό.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2021 ότι θα αναπτύξει και θα διαπραγματευτεί μια νέα διεθνή σύμβαση-συμφωνία για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της ειδικής συνόδου του οργάνου λήψης αποφάσεων του οργανισμού, της δεύτερης τέτοιας συνόδου από την ίδρυση του ΠΟΥ το 1948, σύμφωνα με ανακοίνωση. Άλλοι φορείς των Ηνωμένων Εθνών, μη κρατικοί φορείς και άλλοι ενδιαφερόμενοι θα συμπεριληφθούν επίσης στις διαδικασίες σύνταξης και διαπραγμάτευσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Αυτή η συνθήκη θα δώσει στον οργανισμό πολύ μεγαλύτερες εξουσίες επιβολής όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει μελλοντικές κρίσεις υγείας και μελλοντικές πανδημίες», είπε ο Κόρμπισλεϊ.

Οι εργασίες και οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη νέα συνθήκη δεν έχουν αναφερθεί ευρέως και γίνονται «λίγο πολύ πίσω από κλειστές πόρτες», γεγονός που ανησυχεί τον Κόρμπισλεϊ, ιδίως μετά τον κακό χειρισμό της πανδημίας COVID-19 από τον ΠΟΥ, συνέχισε.

Τον Ιούλιο του 2020, ο ΠΟΥ παραδέχθηκε ότι η Κίνα, ένα κράτος μέλος του ΠΟΥ, δεν είχε αναφέρει στους αξιωματούχους του ΠΟΥ την επιδημία του ιού του ΚΚΚ στα τέλη του 2019, όπως όφειλε.

Περίπου το 80% της χρηματοδότησης του ΠΟΥ, που περιλαμβάνει 194 κράτη μέλη, προέρχεται από ιδιωτικές εταιρείες και ιδιωτικά ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς – ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός μετά τη Γερμανία – και το Ίδρυμα Ροκφέλερ, δήλωσε ο Κόρμπισλεϊ.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως είναι σήμερα, είναι ένας οργανισμός που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών πάνω από τα συμφέροντα των κυβερνήσεων», είπε.

Η Katabella Roberts και ο Zachary Stieber συνέβαλαν σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε