Κυριακή, 05 Φεβ, 2023
Ο Δρ. Τζέι Μπατατσάρια, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια στις 17 Απριλίου 2021. (Tal Atzmon/The Epoch Times)

Δρ. Τζέι Μπατατσάρια: Η ανοσία της αγέλης δεν οδηγεί στην εξαφάνιση της νόσου

Η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται όταν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού αποκτά ανοσία -είτε μέσω μόλυνσης σε ένα παθογόνο και ανάρρωσης, είτε μέσω εμβολιασμού- έναντι ενός λοιμώδους νοσήματος περιορίζοντας έτσι την περαιτέρω εξάπλωσή της από άτομο σε άτομο. Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας ελπίζουν να φτάσουμε στην ανοσία αγέλης έναντι της COVID-19. Αλλά οι άνθρωποι πρέπει να έχουν κατά νου ότι η επίτευξη της ανοσίας της αγέλης δεν σημαίνει ότι μια ασθένεια έχει εξαφανιστεί, δήλωσε ο Δρ. Τζέι Μπατατσάρια στην The Epoch Times.

Η ιδέα βασίζεται στο σε πόσα άτομα μεταδίδει την ασθένεια κάθε άτομο που προσβάλλεται από αυτήν, με άτομα με κάποια ανοσία να μολύνουν λιγότερα άτομα, κατά μέσο όρο.

«Επομένως, εάν προσβληθώ από τον κορονοϊό, μολύνω μόνο ένα άτομο ή λιγότερα από ένα άτομα κατά μέσο όρο και αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί ο επιπολασμός της ασθένειας, έτσι ώστε κάθε φορά που θα μειώνονται τα κρούσματα, να φτάσουμε πραγματικά σε ανοσία αγέλης», δήλωσε ο Μπατατσάρια, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στην εκπομπή American Thought Leaders της The Epoch Times.

«Η ανοσία αγέλης δεν είναι συνώνυμο της εξαφάνισης του COVID. Νομίζω ότι αυτό είναι το πρόβλημα που είχαν πολλοί άνθρωποι σκεπτόμενοι την ανοσία αγέλης. Δεν είναι συνώνυμο του «η ασθένεια έχει φύγει, ότι δεν πρέπει να την ξανασκεφτούμε», πρόσθεσε.

Οι κορυφαίοι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν διαφοροποιηθεί ως προς το ποσοστό των ανθρώπων που χρειάζεται ανοσία για να επιτευχθεί ανοσία αγέλης σε έναν συγκεκριμένο πληθυσμό. Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, είπε πέρυσι ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένα 60% ανοσίας, αλλά αργότερα έδωσε ένα εύρος που φτάνει έως και 90%.

Οι ειδικοί λένε ότι τόσο τα εμβόλια όσο και η λεγόμενη φυσική ανοσία, ή αλλιώς η ανοσία που επιτυγχάνεται μετά την ανάρρωση, συμβάλλουν στην ανοσία της αγέλης. Όμως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19, τα οποία αρχικά προβάλλονταν ως μέτρο για την πρόληψη της μόλυνσης, έχει μειωθεί δραστικά έναντι της μόλυνσης με την πάροδο του χρόνου.

«Συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά με την [παραλλαγή] Δέλτα όσον αφορά τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, αλλά αυτό που δεν μπορούν να κάνουν πια είναι να αποτρέψουν τη μετάδοση», δήλωσε στο CNN το καλοκαίρι η Δρ. Ροσέλ Βαλένσκι, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αυτό, σύμφωνα με τον Μπατατσάρια, καθιστά τη φυσική ανοσία το πιο σημαντικό κομμάτι, ακόμη και όταν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας όπως ο Φάουτσι και η Βαλένσκι επικεντρώνονται στα εμβόλια.

«Κατά ειρωνικό τρόπο, τα εμβόλια φαίνεται να προστατεύουν από τη μετάδοση μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα, και σίγουρα ελλιπώς, οπότε αυτό σημαίνει ότι η φυσική ανοσία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην επίτευξη ανοσίας της αγέλης, όταν αυτή συμβεί», είπε.

«Τώρα, επιτρέψτε μου να σας πω πώς θα μοιάζει. Η ασθένεια δεν θα έχει εξαφανιστεί. Κατά τη διάρκεια των εποχικών περιόδων COVID η ασθένεια θα επανέρχεται, κατά τη διάρκεια των περιόδων ύφεσης θα υποχωρεί ξανά. Και η ασθένεια θα συνεχίσει να εξαπλώνεται στον πληθυσμό ξανά και ξανά», συνέχισε.

Οι άνθρωποι είναι πιθανό να προσβληθούν από την COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας), περισσότερο από μία φορά, παρόμοια με άλλα κρυολογήματα, είπε ο Μπατατσάρια. Αλλά τα καλά νέα είναι, «τη δεύτερη, την τρίτη, την τέταρτη φορά που το κολλάτε, το σώμα σας θυμάται πώς να το αντιμετωπίσει και είναι πιθανό να εκδηλωθεί πολύ πιο ήπια από την πρώτη φορά που το κολλήσατε», πρόσθεσε.

«Έτσι, το να μάθεις να ζεις με τον COVID δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται. Είναι καλύτερα, την πρώτη φορά που το κολλήσετε, να έχετε την προστασία του εμβολίου, επειδή το εμβόλιο μειώνει το χειρότερο κομμάτι της ασθένειας – τον θάνατο και τη νοσοκομειακή νοσηλεία. Αλλά δεν οραματίζομαι ένα μέλλον όπου θα πρέπει να παίρνετε ενισχυτικές δόσεις ξανά και ξανά, γιατί ένα τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού το έχει κάνει ήδη και ως εκ τούτου έχει αρκετά αποτελεσματική προστασία από σοβαρή νόσηση εφόσον είναι αποτελεσματικά», είπε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε