Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Η εφαρμογή TikTok σε ένα smartphone - 13 Ιουλίου 2021. (Dado Ruvic/Illustration/Reuters) Τεχνολογία

Έμποροι σεξουαλικών συναλλαγών χρησιμοποιούν το TikTok για να προσελκύσουν παιδιά, προειδοποιεί γιατρός

Το TikTok μπορεί να παρέχει ευκαιρίες σε εμπόρους σεξουαλικών συναλλαγών να προσελκύσουν παιδιά, προειδοποίησε μια θεραπεύτρια νέων όσον αφορά την ψυχική υγεία.

Η Δρ. Κέιτι Γκουίν έχει περάσει τα τελευταία 10 χρόνια παρέχοντας οικογενειακή στήριξη στο σπίτι σε νέους και τις οικογένειές τους στην περιοχή της Λουιζιάνα. Είναι η περιφερειακή διευθύντρια του The Center for Children and Families, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που παρέχει υπεράσπιση, συμβουλευτική και άλλες υπηρεσίες για οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Η ανάγκη για υπηρεσίες ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με την Γκουίν, η οποία δήλωσε ότι συναντά όλο και περισσότερα παιδιά που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής εμπορίας.

Δίνοντας έναν ορισμό του όρου, είπε ότι «η εμπορία σεξ περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες παρά τη θέληση ενός ατόμου με αντάλλαγμα αγαθά». Η συναλλαγή δεν συνδέεται πάντα με χρήματα, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ναρκωτικά, τρόφιμα ή στέγη, για παράδειγμα.

Ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19, είπε η Γκουίν, έχει εμφανιστεί μια σχετικά νέα έννοια, την οποία ονόμασε «cybersex trafficking». Ο στόχος της προσέλκυσης παιδιών και ενηλίκων σε σεξουαλική εμπορία παραμένει ο ίδιος, αλλά σε αυτή την προσέγγιση, είπε, «τα πάντα είναι εικονικά». Ιστοσελίδες και διάφορες τηλεφωνικές εφαρμογές με δυνατότητες ανταλλαγής μηνυμάτων χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία με τους χρήστες, οι οποίοι συχνά είναι ανήλικοι.

Τα θύματα και οι συμμετέχοντες μπορούν να ανεβάζουν περιεχόμενο, όπως φωτογραφίες ή βίντεο, και πραγματοποιείται συναλλαγή με τη χρήση κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με την Γκουίν, «αυτό το νέο πεδίο της σεξουαλικής εμπορίας είναι απίστευτα δύσκολο να εντοπιστεί και να μάθουμε περισσότερα, επειδή εξελίσσεται συνεχώς και άμεσα».

Αυτό που είναι γνωστό, είπε, είναι ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

«Για να είναι ένα παιδί ή ένα άλλο θύμα ευάλωτο στη σεξουαλική εμπορία, πρέπει πρώτα να υπάρχει μια ευπάθεια», σημειώνει.

Μια ευπάθεια μπορεί να οριστεί ως «κάτι που λείπει από τη ζωή ενός παιδιού και πρέπει να καλυφθεί». Αυτό το κενό ή η ανάγκη μπορεί να έχει πολλές μορφές, εξήγησε.

«Μπορεί να είναι η σύνδεση, η επιβίωση, η αγάπη, η κατάχρηση ουσιών, το καταφύγιο, η τροφή, η σταθερότητα και πολλά άλλα», είπε.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, η μεγαλύτερη ανάγκη που έχουμε δει στα παιδιά είναι η σύνδεση, [καθώς] τα παιδιά έχουν απομονωθεί απίστευτα λόγω της πανδημίας».

Η Γκουίν προσδιόρισε τη σύνδεση ως μια ανθρώπινη ανάγκη που είναι τόσο σημαντική για ένα παιδί όσο το φαγητό ή η αναπνοή.

«Οι άνθρωποι χρειάζονται σύνδεση, ειδικά τα παιδιά», αναφέρει.

Παιδική αποπλάνηση στο TikTok

Σύμφωνα με την Γκουίν, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει το κύριο μέσο επικοινωνίας των ανθρώπων. Ωστόσο, όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επαφή και τη δυνητική στρατολόγηση θυμάτων για σεξουαλική εμπορία, συμπεριλαμβανομένων του Facebook, του Instagram και του Snapchat. Αλλά το TikTok -μια εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή που ανήκει στην Κίνα- είναι το «πιο επιθετικό», είπε, εξηγώντας ότι ο αλγόριθμός του είναι «απίστευτα επιθετικός και προσαρμόσιμος στον χρήστη».

«Η εφαρμογή παρακολουθεί πόσο χρόνο ξοδεύει κάποιος για να τη χρησιμοποιήσει- πώς ο χρήστης ασχολείται με ένα βίντεο, είτε μοιράζεται, είτε σχολιάζει, είτε του αρέσει- και καθορίζει ποια βίντεο θα εμφανιστούν στη συνέχεια στο feed του χρήστη», σημειώνει. «Είναι η αλληλεπίδραση του χρήστη με το βίντεο που καθορίζει τον προσαρμοσμένο αλγόριθμο».

«Οι διακινητές θα κάνουν βίντεο, αναρτήσεις ή διάφορα είδη περιεχομένου, τα οποία μιλούν για τον τρόπο ζωής της σεξουαλικής εμπορίας πολύ ανοιχτά και απροκάλυπτα. Το ωραιοποιούν, καθιστώντας το πολύ επιθυμητό για ένα παιδί που στερείται τόσα πολλά. Θα δείξουν τέτοια πράγματα όπως γυναίκες σε πάρτι που απολαμβάνουν το ποτό, το φαγητό και επιδεικνύουν ακριβά δώρα, για παράδειγμα. Για ένα παιδί, όλα αυτά φαίνονται πολύ δελεαστικά».

Μόλις ένα παιδί παρακολουθήσει ένα ελκυστικό βίντεο, είπε, «ο αλγόριθμος του TikTok πρόκειται να ανακατέψει παρόμοια βίντεο για να μοιραστεί περισσότερο από αυτό το περιεχόμενο στο παιδί-χρήστη, εξιδανικεύοντας περαιτέρω έναν πολύ επικίνδυνο τρόπο ζωής».

Είναι μέρος της ευρύτερης διαδικασίας που «αρχίζει φυσικά να γεμίζει ένα τρωτό σημείο», δήλωσε η Γκουίν.

«Ένα παιδί θα μπορούσε να αποκτήσει μεγαλύτερο κίνητρο να στείλει μήνυμα στον υπεύθυνο του βίντεο, να έρθει σε επαφή με αυτό το άτομο με την ελπίδα να συμμετάσχει σε αυτόν τον τρόπο ζωής που παρατήρησε και να ικανοποιήσει τις ανάγκες του.

«Άθελά του, θα μπορούσε εύκολα να γίνει μέρος του βασιλείου της σεξουαλικής εμπορίας, απλά με την πρόθεση να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, αλλά συχνά, [δεν είναι] σε θέση να βρει διέξοδο».

«Το TikTok παρέχει συνεχή έκθεση σε πράγματα στα οποία τα παιδιά δεν θα είχαν ποτέ εκτεθεί, [και] μπορεί να μειώσει την ευαισθησία, να ομαλοποιήσει τη συμπεριφορά και ενδεχομένως να κάνει ένα παιδί πιο ευάλωτο στο να προσεγγιστεί από τους διακινητές. Αυτοί οι διακινητές είναι εκπαιδευμένοι να εντοπίζουν και να εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία των παιδιών, [και] το Tik Tok το έχει κάνει αυτό πιο εύκολο από ποτέ».

«Το “grooming” (παιδική αποπλάνηση) μπορεί να συμβεί δωρεάν στο TikTok σε παιδιά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι [η υπηρεσία φιλοξενίας βίντεο] μπορεί να διαδραματίσει επιβλαβή ρόλο στην πιθανή στρατολόγηση και προετοιμασία παιδιών για εμπορία σεξ».

Χρειάζεται περισσότερη επικοινωνία

H Γκουίν δήλωσε ότι η χρήση του TikTok από ένα παιδί είναι απίστευτα δύσκολο να παρακολουθηθεί.

«Είναι τρομακτικό, διότι θα μπορούσε να γίνει grooming παιδιών από τα τηλέφωνά τους χωρίς να το γνωρίζει κανείς», δήλωσε.

Ενώ η ενστικτώδης αντίδραση ενός γονέα είναι να τα τραβήξει όλα, είπε, η αφαίρεση της εφαρμογής από μια συσκευή ή η αφαίρεση του τηλεφώνου ενός παιδιού δεν είναι μια ασφαλής λύση.

«Τα παιδιά θα βρουν έναν τρόπο να πάρουν αυτό που θέλουν. Τα παιδιά είναι απίστευτα επινοητικά και θα βρουν έναν τρόπο. Πιθανότατα μέσω της χρήσης του τηλεφώνου ενός φίλου στο σχολείο», δήλωσε η ίδια.

«Πολλές φορές, τα πιο ευάλωτα άτομα είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, κατάχρησης ουσιών, διαλυμένων οικογενειών ή άλλων, [και με την αφαίρεση του τηλεφώνου ενός παιδιού], ένας γονέας μπορεί να δημιουργήσει έναν χώρο που δεν είναι εμπιστευτικός ή επικοινωνιακός – κάτι που δεν είναι χρήσιμο όταν το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να προστατεύσετε το παιδί σας.

«Να θυμάστε, τα παιδιά συχνά ψάχνουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και το TikTok έχει προσφέρει άμεση πρόσβαση σε ανθυγιεινές εναλλακτικές λύσεις για να γεμίσουν αυτή την ευπάθεια».

Κατά τη γνώμη της Γκουίν, η καλύτερη θωράκιση ενάντια σε αυτό το κακό είναι η υπερβολική επικοινωνία και η αυξημένη ευαισθητοποίηση. H σεξουαλική διακίνηση είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί, παρά το πόσο άβολο είναι να το κάνουμε, αναφέρει.

«Αυξήστε την επικοινωνία και διαδώστε την ευαισθητοποίηση, όχι τον φόβο», είπε. «Υπερεπικοινωνήστε με τα παιδιά σας, γνωρίζοντας πού βρίσκονται και τι κάνουν, ρωτώντας ποιοι είναι οι φίλοι τους και συζητώντας για το τι υπάρχει στα τηλέφωνά τους.

«Προτιμώ να επικοινωνώ υπερβολικά και να έχω έναν ασφαλή, τσαντισμένο έφηβο, παρά να είμαι στο σκοτάδι».

Το TikTok δεν απάντησε στο αίτημα της Epoch Times για σχολιασμό. Τον περασμένο μήνα, η εφαρμογή έθεσε ένα προκαθορισμένο χρονικό όριο μιας ώρας για χρήστες κάτω των 18 ετών, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την επίδραση της πλατφόρμας στα παιδιά.

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή, η αναπαραγωγή, η προσαρμογή, η λήψη, η διανομή, η χρήση ή η εκμετάλλευση με οποιονδήποτε τρόπο, εν όλω ή εν μέρει, της παρούσας ιστοσελίδας ή οποιουδήποτε υλικού που εμφανίζεται σε αυτήν (συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού οποιωνδήποτε αντικειμένων) χωρίς τη ρητή έγγραφη άδεια της Epoch Times.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Twitter @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε