Τρίτη, 07 Φεβ, 2023
(Sam Yeh/AFP via Getty Images)

Ειδικός προειδοποιεί: Το Πεκίνο επιταχύνει το χρονοδιάγραμμά του για πιθανή εισβολή στην Ταϊβάν

ΤΑΪΠΕΙ, Ταϊβάν – Το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς επιταχύνει τα σχέδιά του να εισβάλει στην Ταϊβάν, προειδοποιεί ένας ειδικός, καθώς το Πεκίνο επιτείνει τους στρατιωτικούς ελιγμούς του εναντίον του νησιού.

Είκοσι κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη – συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων πυρηνικών βομβαρδιστικών H-6K, 10 μαχητικών αεροσκαφών J-16, δύο αντι-υποβρυχίων αεροσκαφών Y-8 και ενός αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου KJ-500 – εισήλθαν στη ζώνη αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν (ADIZ) στις 26 Μαρτίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν. Ήταν η μεγαλύτερη εισβολή που ανέφερε ποτέ το υπουργείο.

Το ΚΚΚ βλέπει την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς του και την έχει απειλήσει με πόλεμο ώστε να περάσει υπό την κυριαρχία του. Το αυτόνομο νησί είναι στην πραγματικότητα μια ανεξάρτητη χώρα με τη δική της – δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, στρατό, σύνταγμα και νόμισμα.

Η Δημοκρατία της Κίνας (ROC) – το επίσημο όνομα της Ταϊβάν – ανέτρεψε τον αυτοκράτορα της δυναστείας Τσινγκ της Κίνας το 1911 και διέφηγε στην Ταϊβάν, όταν ηττήθηκε από το ΚΚΚ κατά τη διάρκεια του κινεζικού εμφυλίου πολέμου. Στην συνέχεια το ΚΚΚ. ίδρυσε ένα κομμουνιστικό κράτος που ονομάζεται Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) το 1949, ενώ η Ταϊβάν σταδιακά μετατράπηκε σε δημοκρατία. Αλλά μέχρι και σήμερα, το κινεζικό καθεστώς αρνείται να αναγνωρίσει την κυριαρχία της Ταϊβάν.

Την 1η Απριλίου η ακτοφυλακή του νησιού ανακοίνωσε ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Πεκίνο έχουν πετάξει κοντά στο νησί Dongsha της Ταϊβάν, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Η αρχή είπε ότι δεν αποκλείει ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί τα αεροσκάφη για να πραγματοποιήσει εναέρια αναγνώριση.

Παράλληλα με τις στρατιωτικές ενέργειες, το καθεστώς έχει οξύνει τη ρητορική του προς το νησί. Νωρίτερα φέτος, ένας Κινέζος εκπρόσωπος του υπουργείο Άμυνας, απείλησε με πόλεμο την Ταϊβάν εάν κηρύξει ανεξαρτησία.

Ο Τζον Μιλς, πρώην διευθυντής της πολιτικής ασφάλειας, της στρατηγικής και των διεθνών υποθέσεων στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε στην Epoch Times ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια υπάρχει πιθανότητα εισβολής – πολύ νωρίτερα από την εξαετή εκτίμηση που έδωσε ο Αμερικανός Φίλιπ Σ. Ντέιβιντσον, 25ος διοικητής της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο στις αρχές Μαρτίου.

«Εάν δεν το έχουν κάνει στα επόμενα 10 χρόνια, νομίζω ότι ο [Κινέζος ηγέτης] Σι Τζινπίνγκ πιθανώς θα απομακρυνθεί από το αξίωμα και μπορεί υποστεί πίεση για να επιτεθεί στην Ταϊβάν ώστε να εκτρέψει την προσοχή μακριά από εσωτερικά προβλήματα, όπως μια οικονομική κρίση, πρόσθεσε.

Αλλά αυτή τη στιγμή, ο κινεζικός στρατός δεν είναι ακόμα έτοιμος για επίθεση εναντίον του νησιού, δήλωσε ο Μιλς. Αλλά το πρόβλημα είναι, όσο περισσότερο περιμένει να εισβάλει, τόσο πιο έτοιμη και ενισχυμένη θα είναι η Ταϊβάν.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε