Δευτέρα, 15 Ιούλ, 2024
Οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη θάλασσα σε μια παραλία του μικρού νησιού Χρυσή, νότια της Κρήτης, στις 26 Ιουλίου 2020. (Άρης Μεσσήνης / AFP μέσω Getty Images)

Ελλάδα και Κύπρος ανοίγουν τον Μάιο για τους τουρίστες

Η Ελλάδα θα ανοίξει τις πύλες της στους τουρίστες από χώρες της ΕΕ, καθώς και από χώρες που έχουν προχωρήσει με τους εμβολιασμούς, όπως το Ισραήλ. Το άνοιγμα για επισκέπτες από μακρινότερες χώρες θα επιτραπεί ενδεχομένως στο μεσοδιάστημα του καλοκαιριού.

Ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ) ανακοίνωσε ότι στην Ελλάδα θα μπορούν να έρθουν και τουρίστες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Όπως επισήμανε, «σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα εμβολιαστούν ή όχι», επειδή δεν διατίθενται ακόμα αρκετές ποσότητες του εμβολίου. Ο αποκλεισμός εκείνων που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί θα συνιστούσε, σύμφωνα με τον υπουργό, «διάκριση».

Με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό του υπουργείου του, ο τουρισμός στην Ελλάδα θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 14 Μαΐου και διευκρίνισε ότι όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ως τότε θα χαλαρώνουν σταδιακά, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, τα περιοριστικά μέτρα.

Οι επιβάτες μιας πτήσης από τη Βουδαπέστη φτάνουν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας Ιωάννης Καποδίστριας την 1η Ιουλίου 2020. (Άγγελος Τζορτζίνης / AFP μέσω Getty Images)

 

Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο υποσχέθηκαν να διευκολύνουν την άφιξη και των Βρετανών τουριστών, την ώρα που οι βρετανικές αρχές εντείνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς πριν από το Πάσχα.

Ο κ. Θεοχάρης σε συνέντευξη του στο The Telegraph, δήλωσε, «Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ομαλό και χωρίς προβλήματα. Μπορούν να κάνουν κράτηση πτήσεων και να αρχίσουν να επιλέγουν τα μέρη όπου θέλουν να πάνε».

Οι Βρετανοί θα χρειαστούν μόνο ένα από τα τρία πράγματα για να εισέλθουν στην Ελλάδα: ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, απόδειξη ότι έχουν αντισώματα κατά του ιού του Κ.Κ.Κ. ή αρνητικό τεστ.

Η Κύπρος δήλωσε την Παρασκευή ότι οι εμβολιασμένοι Βρετανοί τουρίστες θα υποδεχτούν στο νησί από την 1η Μαΐου.

Εφόσον έχουν λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου COVID-19 τουλάχιστον επτά ημέρες πριν από το ταξίδι, δεν θα χρειαστεί να κάνουν το τεστ ή να μπουν σε καραντίνα, δήλωσε ο Κύπριος Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου Σάββας Περδίος μιλά κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο AFP στην Λευκωσία στις 4 Ιουνίου 2020. (Etienne Torbey / AFP μέσω Getty Images)

 

Ωστόσο, σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση,  ταξίδια σε διεθνής προορισμούς δεν θα πραγματοποιηθούν πριν από τις 17 Μαΐου.

Παρά την ταχεία πτώση των ποσοστών μόλυνσης, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εντείνει την καταστολή της για «παράνομα» ταξίδια στο εξωτερικό.

Από τις 8 Μαρτίου, οι επιβάτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό από την Αγγλία θα πρέπει να φέρουν μια φόρμα που να αποδεικνύει ότι τα ταξίδια τους είναι απαραίτητα, και συγκεκριμένα για λόγους: εργασίας, εθελοντικούς, εκπαιδεύσης, γάμος ή κηδεία.

Η αστυνομία θα κάνει επίσης επιτόπιους ελέγχους σε λιμάνια και αεροδρόμια και οι επιβάτες που θα πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις θα κληθούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμο.

Ο Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι , πρόεδρος της επιτροπής των συντηρητικών βουλευτών του 1922, είπε την περασμένη εβδομάδα στο NTD ότι ο ρυθμός της προγραμματισμένης εξόδου είναι «πιο αργός από ό, τι θα ήθελαν πολλοί από εμάς» και «είναι πιο αργός από ό, τι θα πρότειναν τα δεδομένα».

«Η πιο θεμελιώδης ανησυχία μου για την προσέγγιση του κλειδώματος είναι ότι καταπατά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.

Η Ναταλία Μπασδέκη και η Jane Werrell (NTD) συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε