Τρίτη, 06 Ιούν, 2023
Ο Έλον Μασκ μιλάει σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γερμανία στις 3 Σεπτεμβρίου 2020. (Maja Hitij/Getty Images)

Έλον Μασκ: Το Starlink δεν θα μπλοκάρει τις ρωσικές πηγές ειδήσεων

Η SpaceX δεν θα λάβει μέτρα κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ στις 5 Μαρτίου.

Η Starlink της SpaceX, μια δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία, άρχισε να παρέχει διαδίκτυο στους Ουκρανούς στα τέλη Φεβρουαρίου, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, ένας αριθμός φορέων σταμάτησε να μεταφέρει ή απαγόρευσε τα ρωσικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής πλατφόρμας DIRECTV και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μασκ, ωστόσο, δήλωσε ότι η εταιρεία του δεν θα κάνει το ίδιο -με μια επιφύλαξη.

«Η Starlink έχει λάβει εντολή από ορισμένες κυβερνήσεις (όχι την Ουκρανία) να μπλοκάρει τις ρωσικές ειδησεογραφικές πηγές. Δεν θα το κάνουμε αυτό, εκτός αν μας απειλήσουν με όπλο», έγραψε ο Μασκ στο Twitter.

«Συγγνώμη που είμαι απολυταρχικός της ελευθερίας του λόγου», πρόσθεσε.

Πολλά ρωσικά πρακτορεία χρηματοδοτούνται ή υποστηρίζονται από το κράτος.

Όταν ένας χρήστης είπε ότι τα ρωσικά πρακτορεία «είναι πηγές προπαγάνδας», ο Μασκ απάντησε ότι «όλες οι πηγές ειδήσεων είναι εν μέρει προπαγάνδα, κάποιες περισσότερο από άλλες».

Αυτή η εικόνα μακράς έκθεσης δείχνει το ίχνος μιας ομάδας δορυφόρων Starlink της SpaceX που περνά πάνω από την Ουρουγουάη στις 6 Φεβρουαρίου 2021. (Mariana Suarez/AFP via Getty Images)

 

Ο Μασκ έχει στο παρελθόν εκφράσει την υποστήριξή του στην Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας και το Starlink ενεργοποιήθηκε πάνω από τη χώρα κατόπιν αιτήματος Ουκρανού κυβερνητικού αξιωματούχου.

Ο Ουκρανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μιχαήλο Φεντόροφ ευχαρίστησε τον Μασκ στις 28 Φεβρουαρίου, μοιραζόμενος μια εικόνα των τερματικών που είχαν φτάσει στην Ουκρανία.

Οι εταιρείες παρακολούθησης δήλωσαν ότι ο πόλεμος διέκοπτε την παροχή υπηρεσιών διαδικτύου, μερικές φορές μέσα σε λίγες ώρες, σε μεγάλες πόλεις.

Το Starlink περιγράφεται ως παροχή υπηρεσιών διαδικτύου με τη χρήση «προηγμένων δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά». Οι δορυφόροι που το τροφοδοτούν βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη πολύ πιο κοντά στη Γη από ό,τι οι δορυφόροι που παραδοσιακά συνέδεαν τους ανθρώπους με το διαδίκτυο.

Περίπου 47 δορυφόροι είχαν αναπτυχθεί στην Ουκρανία από τις 3 Μαρτίου, σύμφωνα με τη SpaceX.

Ο Μασκ προειδοποίησε πρόσφατα τους χρήστες ότι το Starlink ήταν «το μόνο μη ρωσικό σύστημα επικοινωνιών που εξακολουθεί να λειτουργεί σε ορισμένα μέρη της Ουκρανίας», γι’ αυτό θα πρέπει να το «χρησιμοποιούν με προσοχή» επειδή η «πιθανότητα να στοχοποιηθεί είναι υψηλή».

Η SpaceX ενίσχυσε αργότερα την άμυνα στον κυβερνοχώρο και εργάστηκε για να ξεπεράσει τις παρεμβολές σήματος, αλλά οι χρήστες μπορεί να δουν μικρές καθυστερήσεις, πρόσθεσε αργότερα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε