Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Την απέλαση της πρεσβευτού της Σουηδίας από τον Λίβανο ζητά ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Εντείνονται οι αντιδράσεις του μουσουλμανικού κόσμου για τις βεβηλώσεις του Κορανίου στη Σουηδία

Αντιδρώντας στην ανοχή της σουηδικής κυβέρνησης στις κατ’ επανάληψη ασεβείς πράξεις κατά του ιερού βιβλίου του Ισλάμ στη Σουηδία, ο μουσουλμανικός κόσμος αντιδρά επισήμως και ανεπισήμως.

Μετά από την πυρπόληση της σουηδικής πρεσβείας στο Ιράκ από υποστηρικτές του θρησκευτικού ηγέτη Μοκτάντα Σαντ, η ιρακινή κυβέρνηση, η οποία καταδίκασε αυτή την πράξη, απέλασε την πρεσβευτή της Σουηδίας.

Εν συνεχεία, στον Λίβανο, ο Χασάν Νασράλα, επικεφαλής του φιλοϊρανικού κινήματος Χεζμπολάχ, απαίτησε το βράδυ της Πέμπτης  να απελαθεί η πρεσβευτής της Σουηδίας στον Λίβανο και κάλεσε να γίνουν διαδηλώσεις για τη βεβήλωση αντιτύπου του ιερού βιβλίου του Ισλάμ από τον Σαλουάν Μομίκα, Ιρακινό 37 ετών, πρόσφυγα στη Σουηδία.

«Απαιτούμε η κυβέρνηση του Λιβάνου να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της, αν υπάρχει πρεσβευτής ή επιτετραμμένος στη Σουηδία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βεβήλωση του ιερού [σ.σ. βιβλίου] των μουσουλμάνων», τόνισε ο κος Νασράλα κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν απευθείας. «Απαιτούμε επίσης η κυβέρνηση του Λιβάνου (…) να απελάσει τον πρεσβευτή ή τον επιτετραμμένο της Σουηδίας» από την επικράτεια της χώρας, συμπλήρωσε. «Αυτό είναι το ελάχιστο» που πρέπει να γίνει, επέμεινε.

Η Σουηδία έχει διπλωματική αντιπροσωπεία με πρεσβευτή στον Λίβανο.

Επιπλέον, ο κος Νασράλα κάλεσε τους μουσουλμάνους να συμμετάσχουν μαζικά στην προσευχή σήμερα Παρασκευή, καθώς δεν είναι «φυσιολογική» μέρα. Παρότρυνε «τους αραβικούς και μουσουλμανικούς λαούς (…) να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους από τη Σουηδία και να απελάσουν» αντιπροσώπους της σκανδιναβικής χώρας.

Αν επαναληφθούν βεβηλώσεις του Κορανίου, το επόμενο στάδιο πρέπει να είναι «η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων» με τη Σουηδία, πρόσθεσε.

Μετά την ανακοίνωση προχθές Τετάρτη από τη σουηδική αστυνομία πως έδωσε άδεια να γίνει μικρή συγκέντρωση, κατά την οποία αντίτυπο του Κορανίου ποδοπατήθηκε, αλλά δεν κάηκε όπως είχε αναγγελθεί, οπαδοί του Ιρακινού σιίτη ιεροκήρυκα Μοκτάντα Σαντ εισέβαλαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη και την πυρπόλησαν. Απωθήθηκαν από την ιρακινή αστυνομία, που έκανε χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση και άλλων μέσων.

Ο Σαλουάν Μομίκα είχε ήδη κάψει σελίδες αντιτύπου του Κορανίου μπροστά στο μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος της Στοκχόλμης την 28η Ιουνίου, αρχή της Έιντ αλ Άντχα, σημαντικής θρησκευτικής γιορτής για όλο τον μουσουλμανικό κόσμο.

Η χειρονομία προκάλεσε κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο.

Παρόμοιες ενέργειες είχαν ξαναγίνει στη Σουηδία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις και διπλωματικές εντάσεις.

Το Κατάρ καλεί τον πρεσβευτή της Σουηδίας για να του επιδοθεί διαμαρτυρία για τη νέα βεβήλωση του Κορανίου

Η διπλωματία του Κατάρ ανακοίνωσε πως κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας στο εμιράτο για να του επιδώσει νότα διαμαρτυρίας για τη νέα βεβήλωση του Κορανίου, χθες Πέμπτη στη Στοκχόλμη.

Στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ τόνισε πως αξιώνει οι σουηδικές αρχές να λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσουν αυτές οι επονείδιστες ενέργειες».

Η Βρετανία καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας της Σουηδίας στο Ιράκ

Η διπλωματία της Βρετανίας ανακοίνωσε πως καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας της Σουηδίας στη Βαγδάτη εξαιτίας της προγραμματισμένης νέας βεβήλωσης του Κορανίου στη Στοκχόλμη χθες Πέμπτη και πρόσθεσε πως χαιρετίζει την ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης πως οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Η πυρπόληση της σουηδικής πρεσβείας στην ιρακινή πρωτεύουσα και η νέα βεβήλωση αντιτύπου του Κορανίου μπροστά στην ιρακινή πρεσβεία στη σουηδική πρωτεύουσα προκαλούν κρίση στις διπλωματικές σχέσεις Βαγδάτης-Στοκχόλμης.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε