Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Μάχη για ένα δημοκρατικό Ισραήλ δίνουν οι πολίτες της χώρας, που χαρακτηρίζουν τη μεταρρύθμιση «δικτατορική».

Έντονες οι αντιδράσεις στο Ισραήλ για τη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθείται

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο στους δρόμους ισραηλινών πόλεων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Περίπου 150.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τους διοργανωτές, παρά την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργούσε η ζέστη και η υγρασία.

«Αυτή είναι μια μάχη για τη χώρα, θέλουμε το Ισραήλ να παραμείνει δημοκρατικό. Δικτατορικοί νόμοι δεν θα περάσουν εδώ», είπε η 54χρονη διαδηλώτρια Νίλι Ελέζρα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Τις προηγούμενες ημέρες συνεχίστηκε η διαβούλευση σε κοινοβουλευτική επιτροπή προκειμένου το νομοσχέδιο να εισαχθεί προς οριστική έγκριση κατόπιν ψηφοφορίας στην Κνεσέτ, σε ημερομηνία που ακόμη δεν έχει καθοριστεί. Η κυβέρνηση Νετανιάχου χαρακτηρίζει αναγκαία τη μεταρρύθμιση, κατηγορώντας δικαστές για παρεμβάσεις στη λήψη πολιτικών αποφάσεων.

Εκατοντάδες έφεδροι της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας έχουν προειδοποιήσει πως θα αρνηθούν να υπηρετήσουν εάν εγκριθεί η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Περισσότεροι από 1.000 γιατροί απειλούν επίσης ότι θα παραιτηθούν, υποστηρίζοντας ότι η μεταρρύθμιση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, στη δημοκρατία, στην ασφάλεια, αλλά και στο εθνικό σύστημα υγείας. Φόβους ότι μπορεί να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος εκφράζουν δύο στους τρεις Ισραηλινούς σε δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού Channel 12.

Νέες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη, με τους διαδηλωτές να δηλώνουν αποφασισμένοι να αποκλείσουν δρόμους σε όλη τη χώρα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε