Σάββατο, 13 Ιούλ, 2024
Ένα 11χρονο κορίτσι φοράει μια μάσκα στη Βαρκελώνη, Ισπανία, στις 26 Απριλίου 2020. (Josep Lago/AFP via Getty Images)

Έρευνα: Η χρήση μάσκας σε παιδιά δεν συνδέεται με μείωση των κρουσμάτων και μετάδοσης της COVID-19

Τα μέτρα για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε παιδιά στην Ισπανία δεν συνδέονται με χαμηλότερο ποσοστό κρουσμάτων ή μετάδοσης της COVID-19, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω στην Καταλονία, μια περιοχή της Ισπανίας, υποχρεώθηκαν να φορούν μάσκες μόλις άνοιξαν ξανά τα σχολεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Οι ερευνητές συνέκριναν τη συχνότητα εμφάνισης της COVID-19 σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας με παιδιά μικρότερης ηλικίας για να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν αν τα μέτρα ήταν αποτελεσματικά ως προς τον στόχο της μείωσης της μετάδοσης του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την COVID-19, στα σχολεία. Ο ιός είναι επίσης γνωστός ως ιός του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα).

Η αναδρομική έρευνα εντόπισε πολύ χαμηλότερο ποσοστό κρουσμάτων στην προσχολική ηλικία, όπου δεν υπήρχαν μέτρα για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, σε σύγκριση με ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας που έπρεπε να φορούν μάσκες.

Τα πεντάχρονα παιδιά, για παράδειγμα, είχαν ποσοστό εμφάνισης 3,1%, ενώ τα εξάχρονα είχαν ποσοστό εμφάνισης 3,5%.

Τα μέτρα για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία «δεν συσχετίστηκαν με λιγότερα κρούσματα ή μειωμένη μετάδοση του SARS-CoV-2, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παρέμβαση αυτή δεν ήταν αποτελεσματική», έγραψαν οι ερευνητές στην μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε ως προδημοσίευση.

«Η μελέτη δείχνει ότι δεν υπήρξε σημαντική μείωση της μετάδοσης στα τμήματα που φορούσαν μάσκα (6 έως 11 ετών) σε σύγκριση με εκείνα που δεν φορούσαν (3 έως 5 ετών)», δήλωσε η Κλάρα Πρατς, μία από τους συγγραφείς, σε ηλεκτρονικό μήνυμα στην εφημερίδα The Epoch Times.

Τα δεδομένα που αναλύθηκαν προήλθαν από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 22 Δεκεμβρίου 2021.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η «ηλικιακή εξάρτηση» ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στα σχολεία. Με άλλα λόγια, όσο μεγαλώνει ένα παιδί, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει μια ανοσολογική αντίδραση όμοια με αυτή των ενηλίκων. Στους ενήλικες είναι πιο πιθανό να υπάρχουν συμπτωματικά κρούσματα της COVID-19 απ’ ότι στα παιδιά, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες. Οι Ισπανοί ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι επειδή τα μικρά παιδιά είναι πιθανό να μολυνθούν από άλλους κορονοϊούς, έχουν περισσότερα διασταυρούμενα Τ-κύτταρα, έναν τύπο κυττάρων που προστατεύει από την COVID-19.

«Η ηλικιακή διαβάθμιση στη μετάδοση του SARS-CoV-2 είναι το κλειδί για την κατανόηση αυτών των αποτελεσμάτων, και αυτό σχετίζεται κυρίως με την ισχυρή έμφυτη ανοσολογική απόκριση στα κύτταρα του βλεννογόνου που έχουν τα μικρότερα παιδιά σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα παιδιά ή τους ενήλικες», δήλωσε ο Άντονι Σοριάνο-Αντρές, ένας άλλος από τους συγγραφείς, στην The Epoch Times μέσω email.

Η μελέτη προστίθεται σε ένα σύνολο ερευνών που δείχνουν μικτά αποτελέσματα για τις μάσκες και τα μέτρα για την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Οι περιορισμοί της έρευνας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την ισπανική κυβέρνηση και άλλους φορείς, περιλαμβάνουν τη μη δυνατότητα καταμέτρησης όλων των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, τα οποία είναι πιο πιθανά μεταξύ των μικρότερων παιδιών.

Ο Δρ. Κουίγκ Μπασάτ, ένας από τους συγγραφείς, υποστήριξε ότι η ηλικιακή διαβάθμιση σημαίνει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μάσκες λειτουργούν καλά, αλλά ο Δρ. Τζόναθαν Ντάροου, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που ανέλυσε τις μελέτες για τις μάσκες το 2021, διαφωνεί.

«Πρόκειται για μία ακόμη μελέτη που δεν παρέχει καλές αποδείξεις ότι οι μάσκες μειώνουν ουσιαστικά τη μετάδοση και αυτό υποδηλώνει ότι αν μειώνουν τη μετάδοση, δεν τη μειώνουν κατά πολύ», δήλωσε ο Ντάροου στην Epoch Times σε ηλεκτρονικό μήνυμα. «Φυσικά, είναι πάντα πιθανό ότι σε κάποιο άλλο πλαίσιο οι μάσκες μπορεί να λειτουργούν καλύτερα (π.χ. καλύτερες μάσκες, καλύτερη συμμόρφωση, λιγότερο άγγιγμα του προσώπου, συχνότερη αντικατάσταση των μασκών κ.λπ.».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε