Παρασκευή, 07 Οκτ, 2022
Κουβανοί αξιωματούχοι δίνουν παρουσίαση για μια σειρά μυστηριωδών ασθενειών που εκδηλώθηκαν σε Αμερικανούς και Καναδούς διπλωμάτες στην Αβάνα, σε συνέντευξη τύπου στην Αβάνα, Κούβα, 14 Μαρτίου 2019. (Ramon Espinosa/AP Photo, File)

Έρευνα βρίσκει ότι ενέργεια μικροκυμάτων είναι πιθανώς το αίτιο ασθένειας των Αμερικανών διπλωματών

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ – Μια νέα έκθεση της επιτροπής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών διαπίστωσε ότι η «κατευθυνόμενη» ακτινοβολία μικροκυμάτων είναι η πιθανότερη αιτία ασθένειας των Αμερικανών διπλωματών στην Κούβα και την Κίνα.

Η μελέτη που ανατέθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, είναι η τελευταία προσπάθεια εύρεσης αιτίας για τις μυστηριώδεις ασθένειες που άρχισαν να εμφανίζονται στα τέλη του 2016 στο προσωπικό των ΗΠΑ στην Αβάνα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η «κατευθυνόμενη, παλμική ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων φαίνεται να είναι η πιο πιθανή» εξήγηση για συμπτώματα που περιελάμβαναν έντονη πίεση στο κεφάλι, ζάλη, και διανοητικές δυσκολίες. Διαπίστωσε ότι αυτή η εξήγηση ήταν πιο πιθανή από άλλες αιτίες που είχαν αναφερθεί προηγουμένως, όπως τροπική ασθένεια ή ψυχολογικά ζητήματα. Η μελέτη δεν ονόμασε κάποια πηγή της ενέργειας και δεν ανέφερε ότι προήλθε από επίθεση, αν και σημείωσε ότι έρευνα για αυτόν τον τύπο επίθεσης πραγματοποιούνταν στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Στην έκθεσή της, η 19μελής επιτροπή σημείωσε ότι αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις προσπαθώντας να φτάσει στο αίτιο του ιατρικού μυστηρίου. Μεταξύ αυτών, δεν ανέφεραν όλοι τα ίδια συμπτώματα και η έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών δεν είχε πρόσβαση σε όλες τις προηγούμενες μελέτες για ασθένειες, μερικές από τις οποίες είναι απόρρητες.

«Η επιτροπή βρήκε αυτές τις περιπτώσεις αρκετά ανησυχητικές, εν μέρει λόγω του εύλογου ρόλου της κατευθυνόμενης, παλμικής ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων ως μηχανισμού, αλλά και λόγω της σημαντικής ταλαιπωρίας και αδυναμίας που έχει εμφανιστεί σε ορισμένα από αυτά τα άτομα», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Ντέιβιντ Ρέλμαν, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Εμείς ως έθνος πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις καθώς και τη δυνατότητα μελλοντικών περιπτώσεων με μια συντονισμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση».

Τα προβλήματα υγείας εκδηλώθηκαν σε πάνω από είκοσι Αμερικανούς που έχουν σχέσεις με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα, καθώς και Καναδούς διπλωμάτες και προσωπικό στο προξενείο των ΗΠΑ στην Γκουανγκτζόου της Κίνας, στις αρχές του 2017.

Μερικοί από τους Αμερικανούς έχουν επικρίνει την απάντηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στα παράπονα για την υγεία τους και τουλάχιστον ένας έχει καταθέσει αγωγή κατά του Υπουργείου Εξωτερικών.

Μεταξύ τέλους 2016 και Μαΐου 2018, αρκετοί διπλωμάτες των ΗΠΑ και του Καναδά στην Αβάνα παραπονέθηκαν για προβλήματα υγείας από άγνωστη αιτία. Σύμφωνα με μια καταμέτρηση της αμερικανικής κυβέρνησης, ο αριθμός του αμερικανικού προσωπικού που επηρεάστηκε ήταν 26.

Κάποιοι ανέφεραν ότι άκουσαν ήχους με μεγάλη ένταση παρόμοιους με αυτών των γρύλων, ενώ βρίσκονταν στο σπίτι ή σε ξενοδοχείο, στοιχεία που οδήγησαν σε μια πρώιμη υπόθεση για μια ηχητική επίθεση.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε