Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024
Το κάπταγκον αποκαλείται και χάπι των τζιχαντιστών, καθώς καταναλώνεται αφειδώς από τους μαχητές του πολέμου στη Σύρια, αλλά και στα ΗΑΕ.

Εργαστήριο παραγωγής κάπταγκον ανακαλύπτουν οι ιρακινές αρχές στα νότια της χώρας

Το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως εντοπίστηκε εργαστήριο παραγωγής captagon στο νότιο Ιράκ, καθώς η χώρα μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε κόμβο διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Πιθανόν πρόκειται για την πρώτη φορά που ανακαλύπτεται εργαστήριο παραγωγής κάπταγκον» στη χώρα, δήλωσε ο Σάαντ Μαάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, σε βίντεο που μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η εγκατάσταση παραγωγής αυτού του ναρκωτικού, της οικογένειας των αμφεταμινών, εντοπίστηκε στην επαρχία Μουθάνα, που γειτονεύει με τη Σαουδική Αραβία, διευκρινίστηκε σε δελτίο Τύπου του υπουργείου.

Ήταν «εξοπλισμένο με μηχανήματα για την παραγωγή χαπιών κάπταγκον», προστέθηκε στο κείμενο, που δεν έκανε λόγο για συλλήψεις.

Στο Ιράκ, που γειτνιάζει με τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, εκτιμάται πως υπάρχουν ελάχιστα εργαστήρια παραγωγής ναρκωτικών· θεωρείται κυρίως χώρα διέλευσης ως προς τη διακίνηση ουσιών. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η κατανάλωση ναρκωτικών έχει καταγράψει εκρηκτική αύξηση.

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή, ο στρατηγός Μαάν ανέφερε πως ο εντοπισμός του εργαστηρίου δείχνει πως «κάποιοι προσπαθούν να αρχίσουν τη διαδικασία παραγωγής στο εσωτερικό της χώρας».

«Γενικά, τα χάπια αυτά φθάνουν από το εξωτερικό», θύμισε.

Οι ιρακινές αρχές ανακοινώνουν συχνά κατασχέσεις χαπιών κάπταγκον, προερχόμενων κυρίως από τη Συρία, όπου η παραγωγή της ουσίας αυτής έχει μετατραπεί σε αληθινή βιομηχανία, με συνηθέστερο προορισμό τις αγορές των πλούσιων μοναρχιών του Κόλπου.

Την Παρασκευή, οι δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν επίσης την εξάρθρωση «διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών» και τη σύλληψη τριών μελών του, καθώς και την κατάσχεση δύο εκατομμυρίων χαπιών κάπταγκον, στην ίδια επαρχία, τη Μουθάνα.

Τομείς του κεντρικού και του νότιου Ιράκ, που γειτονεύουν με το Ιράν, αποτελούν επίσης μέρος οδών της διακίνησης crystal meth (σ.σ. κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης), συνθετικού ναρκωτικού.

Τον Νοέμβριο του 2022, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωναν τη σύλληψη άνδρα που είχε μάθει στο εξωτερικό τη μέθοδο παραγωγής κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης και «μετέφερε την εμπειρία [του] στο Ιράκ, όπου παρήγαγε μεγάλες ποσότητες».

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε