Δευτέρα, 20 Μαΐ, 2024
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απευθύνεται σε νομοθέτες του κυβερνώντος κόμματός του AK κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα. Τουρκία, 1 Φεβρουαρίου 2023. (Γραφείο Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας/Handout μέσω Reuters/αρχείο)

Συνομιλίες Ερντογάν-Ζελένσκι, με έμφαση στην ειρήνη στην περιοχή

«Η Ουκρανία αξίζει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση του με τον Ουκρανό ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη.

Θα υποστηρίξουμε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου με διαπραγματεύσεις, τόνισε.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει πως θα παραταθεί η συμφωνία που καθιστά δυνατές τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία τον Αύγουστο, δήλωσε ο Ερντογάν.

Χθες, Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά τις συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο που είχαν στο Μέγαρο Βαχντετίν, Ερντογάν και Ζελένσκι θα έχουν συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες τους για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που πρόκειται να εκπνεύσει στις 17 Ιουλίου και της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, περισσότεροι από 32 τόνοι σιτηρών μεταφέρονται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

«Μελετήσαμε το πώς θα μπορούσαμε να παρατείνουμε τη συμφωνία» για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα «πέραν της 17ης Ιουλίου», δήλωσε μεταξύ άλλων.

«Ίσως αναθεωρώντας τη κάθε τρεις μήνες, αυτό ελπίζουμε. Μιλήσαμε [με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι] απόψε και ελπίζω πως θα μιλήσουμε [για το ζήτημα με τον κ. Πούτιν] τον επόμενο μήνα», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν στον Τύπο.

Μετά τη συνάντηση, Ερντογάν και Ζελένσκι δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «πολύ σημαντικές».

«Η ασφάλεια — τόσο στην περιοχή μας της Μαύρης Θάλασσας όσο και στην Ευρώπη γενικότερα. Είμαι ευγνώμων για τη στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας. Ειρηνευτικό σχέδιο. Η προστασία των χωρών μας, των λαών μας και των συμφερόντων μας. Προσοχή στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που προετοιμάζεται», έγραψε στο Twitter

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε