Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid ακούει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβίβ, Ισραήλ, στις 6 Μαΐου 2021. (Oded Balilty/AP Photo)

Εξοργισμένο το Ισραήλ από την απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης να ανακαλέσει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας

Η αριστερή κυβέρνηση των Εργατικών της Αυστραλίας δημιούργησε διπλωματική κρίση με το Ισραήλ, αφού αποφάσισε την Τρίτη να ανακαλέσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης που αναγνώριζε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της χώρας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Yair Lipid βγαίνοντας την Τρίτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέπληξε την αυστραλιανή κυβέρνηση για αυτό που θεώρησε βιαστική και αντιεπαγγελματική αντίδραση.

“Λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο ελήφθη αυτή η απόφαση στην Αυστραλία, ως βιαστική απάντηση σε μια λανθασμένη αναφορά στα μέσα ενημέρωσης, μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση διαχειρίζεται άλλα θέματα πιο σοβαρά και επαγγελματικά”, ανέφερε.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι η Ιερουσαλήμ είναι “η αιώνια και κοινή πρωτεύουσα του Ισραήλ και τίποτα δεν θα το αλλάξει ποτέ αυτό”.

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι η πολιτική διευθύντρια του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Aliza Bin-Noun κάλεσε τον πρέσβη της Αυστραλίας στη χώρα, πρέσβη Paul Griffiths, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Η Bin-Noun μετέφερε την απογοήτευση της Ιερουσαλήμ για την αλλαγή πολιτικής, κάνοντας λόγο για “μια άθλια απόφαση που αγνοεί τη βαθιά και αιώνια σύνδεση μεταξύ του Ισραήλ και της ιστορικής του πρωτεύουσας και που αντιβαίνει στις καλές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Αυστραλίας”, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών φέρεται επίσης να διαμαρτυρήθηκε για τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης, σημειώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη κατά την περίοδο του Σουκότ και του Σιμχάτ Τορά, όταν ο εβραϊκός λαός γιορτάζει την ιδιαίτερη σύνδεσή του με την πόλη της Ιερουσαλήμ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας επικρίνει χρόνια την πολιτική της Ιερουσαλήμ

Κατά την ανακοίνωση της απόφασης την Τρίτη, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong δήλωσε ότι αυτή η αλλαγή πολιτικής δεν θα επηρεάσει τη σχέση της Αυστραλίας με το Ισραήλ.

“Η Αυστραλία θα είναι πάντα ένας σταθερός φίλος του Ισραήλ. Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν επίσημα το Ισραήλ επί πρωθυπουργίας του Εργατικού Κόμματος Ben Chifley. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αμφιταλαντευτεί στην υποστήριξή της προς το Ισραήλ και την εβραϊκή κοινότητα της Αυστραλίας”, δήλωσε η ίδια. “Είμαστε εξίσου σταθεροί υποστηρικτές του παλαιστινιακού λαού, παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια κάθε χρόνο από το 1951 και υποστηρίζοντας την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων”.

Κατηγόρησε επίσης για τα όποια προβλήματα προέκυψαν από την απόφαση αυτή τις ενέργειες του πρώην πρωθυπουργού Scott Morrison, σημειώνοντας ότι λυπάται που η “απόφαση του Morrison να παίξει πολιτική” προκάλεσε δυσφορία.

Ωστόσο, η Wong άσκησε έντονη κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης Morrison τον Δεκέμβριο του 2018 να αναγνωρίσει τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, η οποία ακολούθησε την ίδια απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης Τραμπ.

“Οι Εργατικοί δεν υποστηρίζουν τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και στην κυβέρνηση θα ανατρέψουν αυτή την απόφαση. Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορεί να επιλυθεί μόνο ως μέρος οποιασδήποτε ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης και λύσης δύο κρατών”, είχε γράψει τότε η Wong στο Twitter.

Ιστορικό υποστήριξης του Εργατικού Κόμματος προς την Παλαιστίνη

Πέρυσι, το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα δεσμεύτηκε να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο κράτος, εάν κέρδιζε την εξουσία.

Ο Άρθουρ Τάνε, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Σχέσεων Μέσης Ανατολής στην Καμπέρα, δήλωσε ότι η ανακοίνωση του Εργατικού Κόμματος “ήρθε από το πουθενά”.

“Το κράτος της Παλαιστίνης δεν είναι γνωστό για τη δημοκρατία του. Έχει περιορισμένο αριθμό κομμάτων, όλα με το ίδιο είδος πλατφόρμας. Είναι πολύ αντι-ισραηλινά και υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την καταστροφή του Ισραήλ”, δήλωσε προηγουμένως στους Epoch Times.

“Προσπαθεί ο Αλμπανέζε να ενισχύσει τη θέση του στην Αριστερά; Μήπως έρχεται μια πρόκληση προς το μέρος του; Διότι είναι πραγματικά ασυνήθιστο να έχει συμβεί αυτή τη στιγμή”.

Μια σημαντική πρόκληση για την εξομάλυνση των σχέσεων στη Μέση Ανατολή ήταν η άρνηση ορισμένων Αράβων ηγετών να εξετάσουν το ενδεχόμενο το Ισραήλ να είναι κυρίαρχο έθνος.

Αυτή η στάση έχει στηρίξει την επί δεκαετίες επιθετικότητα, τις συγκρούσεις και την αστάθεια στην περιοχή.

Ο Daniel Y. Teng συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε