Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Φροντίστε τα φυτά σας κι εκείνα θα φροντίσουν εσάς. (Dragana Gordic/Shutterstock)

Φυτά εσωτερικού χώρου που απορροφούν τις τοξίνες και καθαρίζουν τον αέρα

Τα φυτά που ‘τρώνε’ τη φορμαλδεΰδη και άλλες βλαβερές ουσίες και μας χαρίζουν φρέσκο οξυγόνο

Είναι γνωστή η ικανότητα των φυτών να καθαρίζουν και να ανανεώνουν τον αέρα, απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα και εκπέμποντας οξυγόνο. Ορισμένα φυτά έχουν ιδιότητες που τα καθιστούν αποτελεσματικότερα στον καθαρισμό του αέρα και ως εκ τούτου καταλληλότερα για το σπίτι ή το γραφείο.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου καθαρίζουν τον αέρα

Πριν από δεκαετίες, τρεις ερευνητές της ΝΑΣΑ ανέφεραν ότι ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ικανά να αφαιρούν από την ατμόσφαιρα τα βλαβερά στοιχεία που εκλύονται από διάφορους ρυπογόνους παράγοντες, που όμως είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, όπως τα καθαριστικά, τα βερνίκια, τα χαλιά, τα έπιπλα κ.ά.

Αυτό γίνεται μέσω της αναπνοής των φυτών, που εισπνέουν το διοξείδιο του άνθρακα (το οποίο εκπνέουμε εμείς) και εκπνέουν οξυγόνο (το οποίο εισπνέουμε εμείς). Μαζί με το διοξείδιο του άνθρακα, απορροφώνται και οι τοξίνες που υπάρχουν στον χώρο. Οι βλαβερές ουσίες μεταφέρονται στις ρίζες του φυτού απ’ όπου είτε αποβάλλονται στο χώμα είτε αποσυντίθενται και χρησιμοποιούνται από το φυτό.

Η χρήση των φυτών για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας ενός χώρου ονομάζεται φυτοεξυγίανση. Αν θέλουμε να αναπνέουμε ευκολότερα και καλύτερης ποιότητας αέρα στο σπίτι ή στη δουλειά και να νιώθουμε μεγαλύτερη ευεξία, η πιο απλή λύση είναι να προσθέσουμε ένα από τα παρακάτω φυτά στον χώρο μας.

Ποια φυτά καθαρίζουν καλύτερα τον αέρα

Αλόη (Aloe Vera): Παχύφυτο γνωστό κυρίως για τη θεραπευτική δράση του σε καψίματα και κοψίματα. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι η ικανότητά της να απορροφά το βενζόλιο και τη φορμαλδεΰδη. Τοποθετείστε την αλόη σας σε ένα ηλιόλουστο μέρος και φροντίστε να στραγγίζει καλά το νερό από τη γλάστρα.

Αρέκα (Areca Palm ή κίτρινος φοίνικας): Ένα τροπικό φυτό ικανό να επιβιώσει σχεδόν σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Έχει πλατιά φύλλα, που απορροφούν τη φορμαλδεΰδη, την τολουόλη και το ξυλένιο. Τοποθετείστε την σε δωμάτιο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό, γιατί προτιμά το έμμεσο φως. Χρειάζεται, επίσης, αρκετό νερό και λίπασμα. Η αρέκα μεγαλώνει περίπου 15 – 25 εκ. τον χρόνο και μπορεί να φτάσει και τα 2 μέτρα σε ύψος.

6 φυτά που θα καθαρίσουν τον αέρα του σπιτιού σας αυτή την άνοιξη - Trikala Day
Αρέκα μαζί με αράχνη, δυο πολύ αποτελεσματικοί ‘απορρυπαντές’ της ατμόσφαιρας.

 

Φοίνικας μπαμπού: Και αυτό το φυτό αντιπαθεί το άμεσο ηλιακό φως. Θα απαλλάξει τον χώρο σας από το τριχλωροεθυλένιο, μια τοξίνη που καταστρέφει το συκώτι και τα νεφρά. Ποτίζετε μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό. Η υπερβολική υγρασία θα το σαπίσει.

Φτέρη Απλή Άγρια (ή φτέρη της Βοστώνης): Και η φτέρη απορροφά σε μεγάλο βαθμό τη φορμαλδεΰδη, ουσία που προκαλεί ερεθισμό στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό. Συγκεντρώνεται στους χώρους μέσω τον τσιγάρων, των χαλιών, των καθαριστικών, των καλλυντικών, των χρωμάτων, των βερνικιών, των συνθετικών υφασμάτων και των μονωτικών υλικών. Η φτέρη χρειάζεται πολύ χώρο, υγρασία και σφάγνα (είδος βρύου) στο χώμα της. Το χώμα πρέπει να παραμένει υγρό και μπορείτε να την ψεκάζετε μια ή  δύο φορές την εβδομάδα.

Ζέρμπερα: Όμορφα λουλούδια που θα προσθέσουν χρώμα στον χώρο σας, από κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί και λαμπερό ροζ μέχρι ροδακινί, απαλό μωβ και λευκό. Τα πλατιά φύλλα τους θα απορροφήσουν το βενζόλιο, τη φορμαλδεΰδη και το τριχλωροεθυλένιο. Τοποθετείστε τις σε ηλιόλουστο σημείο και φροντίστε το χώμα τους να παραμένει υγρό.

Σπαθίφυλλο: Ένα όμορφο φυτό μα λευκά λουλούδια, που σας απαλλάσσει από το βενζόλιο και το τριχλωροεθυλένιο. Δεν αντέχει το κρύο, αλλά προτιμά τη ζεστό και την υγρασία, χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο. Η γλάστρα πρέπει να στραγγίζει καλά.

Φυτο σπαθίφυλλο | Fiorissimo
Σπαθίφυλλο ή κρίνο της ειρήνης. Ανήκει στην οικογένεια των Αροειδών και προέρχεται από τις τροπικές περιοχές περιοχές της Αμερικής και της νοτιοανατολικής Ασίας.

 

Σανσεβιέρια: Τα μακριά, σαν σπαθιά, φύλλα του έχουν κίτρινες, σκουροπράσινες και ανοιχτοπράσινες αποχρώσεις. Απομακρύνει τη φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο, την τολουόλη, το ξυλένιο και το τριχλωροεθυλένιο. Είναι ένα σκληροτράχηλο φυτό, που προτιμά την ξηρασία και δεν χρειάζεται συχνό πότισμα. Επίσης, αποφεύγετε να βρέχετε τα φύλλα του όταν το ποτίζετε. Προτιμά το έμμεσο φως.

Χλωρόφυτο (ή αράχνη): Πολύ ανθεκτικό και εύκολο να το φροντίσετε. Απορροφά πολλούς διαφορετικούς ρυπαντές της ατμόσφαιρας, ομορφαίνοντας παράλληλα τον χώρο σας με την κομψή του παρουσία. Επιπλέον, πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα, ‘γεννώντας’ κλαδιά με αραχνάκια, που μπορείτε να κόψετε και να φυτέψετε σε διαφορετική γλάστρα. Τοποθετείστε το σε φωτεινό αλλά όχι ηλιόλουστο δωμάτιο και αφήνετε το χώμα να στεγνώνει πριν ξαναποτίσετε.

Φίκος βενιαμίν: Ένα τροπικό φυτό της οικογένειας των Μορεοειδών και επίσημο δέντρο της Μπανγκόκ, που ταιριάζει σχεδόν σε κάθε χώρο. Είναι ιδανική λύση όταν υπάρχουν έπιπλα και χαλιά που απελευθερώνουν αέρια, τα οποία θα απορροφήσει. Βάλτε το σε φωτεινό, αλλά όχι ηλιόλουστο χώρο και προσπαθήστε η θερμοκρασία να παραμένει σταθερή. Το χώμα του να είναι στεγνό σε βάθος τουλάχιστον 5 εκ. πριν το ποτίσετε και πάλι.

 

Το παρόν άρθρο αναδημοσιεύτηκε στην Epoch Times από το NaturallySavvy.com

Μετάφραση: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε