Η αυστραλιανή νεοφυής επιχείρηση Vow εξασφάλισε έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (Food Standards Australia New Zealand – FSANZ) για την πώληση καλλιεργημένου κρέατος ορτυκιού στην περιοχή, εν αναμονή της τελικής έγκρισης από τους αρμόδιους υπουργούς.
Η εταιρεία, με έδρα το Σύδνεϋ, είχε υποβάλει αίτηση στη FSANZ τον Φεβρουάριο του 2023, ζητώντας τροποποίηση του κώδικα προτύπων τροφίμων ώστε να επιτραπεί η χρήση καλλιεργημένων κυττάρων από αυγά ορτυκιού ως νέο συστατικό τροφίμων.
Η FSANZ ενέκρινε τα σχέδια των προτύπων, τα παραρτήματα και τις λοιπές τροποποιήσεις στις 25 Μαρτίου, και ενημέρωσε για την απόφαση τη Συνάντηση Υπουργών Τροφίμων στις 7 Απριλίου. Οι υπουργοί διαθέτουν περιθώριο 60 ημερών για να επανεξετάσουν και να απαντήσουν στην απόφαση. Αν εγκριθεί από την κυβέρνηση, η Vow θα γίνει η πρώτη εταιρεία που θα διαθέσει τεχνητό κρέας στην αυστραλιανή αγορά.
Η Vow έχει ήδη ξεκινήσει πωλήσεις του προϊόντος της με την εμπορική ονομασία «Forged» σε επιλεγμένα εστιατόρια στη Σιγκαπούρη και στο Χονγκ Κονγκ.
Η FSANZ ανέφερε ότι «η κυτταρική σειρά ινοβλαστών από έμβρυο ορτυκιού είναι γενετικά σταθερή και οι μικροβιολογικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την προέλευσή της ήταν ελάχιστοι». Η ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων προσέθεσε ότι «δεν εντοπίστηκαν τοξικολογικοί προβληματισμοί σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής».
Ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στον Ιούνιο προσδοκά η Vow
Εκπρόσωπος της Vow δήλωσε στην Epoch Times ότι η εταιρεία προσδοκά να ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία έγκρισης εντός του Ιουνίου.
«Στις 7 Απριλίου, η FSANZ ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο ολοκλήρωσε τις αλλαγές στον κώδικα τροφίμων που απαιτούνται για την κυκλοφορία του καλλιεργημένου κρέατος της Vow. Η εταιρεία ελπίζει ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως κάποια στιγμή εντός του Ιουνίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Ανυπομονούμε να φέρουμε το καλλιεργημένο κρέας σε μια ακόμη αγορά — αυτή τη φορά στη δική μας, την Αυστραλία, εκεί όπου ξεκίνησε το ταξίδι της Vow.»
Η εταιρεία αποκάλυψε επίσης ότι πρόσφατα ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη παραγωγή τεχνητού κρέατος μέχρι σήμερα, δημιουργώντας πάνω από έναν τόνο μέσα σε έναν μήνα. «Οι πελάτες απολαμβάνουν πλέον το καλλιεργημένο μας κρέας σε δεκάδες εστιατόρια σε όλη τη Σιγκαπούρη, την πρώτη μας αγορά όπου πουλάμε σταθερά για περισσότερο από έναν χρόνο», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Θετική υπήρξε και η αντίδραση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Food Frontier, η οποία προωθεί την κατανάλωση εναλλακτικών πρωτεϊνών για λόγους περιβάλλοντος, υγείας και επισιτιστικής ασφάλειας στην Αυστραλία. Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Σάιμον Ίσομ, δήλωσε: «Η Vow υπήρξε για καιρό πρωτοπόρος στον τομέα του καλλιεργημένου κρέατος στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η στρατηγική του Τζορτζ Πέπου να λανσάρει πρώτα το παρφέ από ιαπωνικό ορτύκι της Vow στη Σιγκαπούρη — προσελκύοντας εμπορικά έσοδα και καταναλωτικά δεδομένα — σίγουρα βοήθησε την εταιρεία να αντέξει τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την προετοίμασε για αυτό το επόμενο βήμα».
«Ανοίγοντας πρώτη το δρόμο για τη διαδικασία έγκρισης της FSANZ για καλλιεργημένο κρέας, η Vow λειτούργησε στην πράξη ως ‘ιχνηλάτης’, δοκιμάζοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο της Αυστραλίας και, ενδεχομένως, διευκολύνοντας την πορεία για όσους ακολουθήσουν.»
Της Celene Ignacio