Τρίτη, 05 Μαρ, 2024
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάνει δηλώσεις για τις υποδομές στην Ουάσινγκτον στις 14 Ιανουαρίου 2022. (Chip Somodevilla/Getty Images)

Η ατζέντα του Μπάιντεν έχει σταματήσει σε πολλά μέτωπα

«Γίνεται πολύς λόγος για απογοητεύση για πράγματα που δεν καταφέραμε να κάνουμε – θα καταφέρουμε να κάνουμε πολλά από αυτά, θα μπορούσα να προσθέσω», δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε μια ομιλία του σχετικά με το διακομματικό νομοσχέδιο για τις υποδομές που υπέγραψε ως νόμο τον Νοέμβριο. «Αλλά αυτό είναι κάτι που καταφέραμε να κάνουμε».

Το νομοσχέδιο για τις υποδομές μαζί με το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης -ένα σχέδιο δαπανών ανακούφισης COVID ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που πέρασε με κομματικές γραμμές την άνοιξη- αποτελούν τα δύο νομοθετικά επιτεύγματα του πρώτου έτους της θητείας του Μπάιντεν.

Αλλά μόλις αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση είδε τις εκκλήσεις της για αλλαγές στον κανόνα της κωλυσιεργίας ως μέσο για την ψήφιση νομοσχεδίων με ψηφοφορία να απορρίπτονται από συναδέλφους της Δημοκρατικούς, και το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου για την εντολή εμβολιασμού στους χώρους εργασίας ανατράπηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Επίσης, το σχέδιο κοινωνικών δαπανών του προέδρου «Build Back Better» μπήκε στο ράφι της Γερουσίας, μετά από διαπραγμάτευση που κατέληξε στο μισό του αρχικού του μεγέθους.

«Αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα του γεγονότος ότι έχουμε μια πολύ ισχνή πλειοψηφία στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε ενημέρωση Τύπου στις 14 Ιανουαρίου. «Αυτό καθιστά τα πράγματα πιο δύσκολα από ό,τι στο παρελθόν».

Η Ψάκι ανέφερε την ομοσπονδιακή διανομή περισσότερων από 200 εκατομμυρίων εμβολίων COVID σε εθνικό επίπεδο μαζί με 400 εκατομμύρια παγκοσμίως, τη μείωση ρεκόρ της ανεργίας στο 3,9% που βρίσκεται τώρα και τον διορισμό δικαστών που «θυμίζουν Αμερική». Λέει ότι αυτά τα επιτεύγματα αντιπροσωπεύουν «έναν άλλο τρόπο να δούμε» το πρώτο έτος του Μπάιντεν.

«Μια ατζέντα δεν ολοκληρώνεται σε έναν χρόνο», πρόσθεσε η Ψάκι. «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για κάθε στοιχείο της ατζέντας [του προέδρου] και των σχεδίων του για την προεδρία του, τα οποία περιέγραψε όταν έθετε υποψηφιότητα για πρόεδρος».

Ο Μπάιντεν έθεσε επίσης τέλος στον πόλεμο στο Αφγανιστάν κατά τον πρώτο του χρόνο, ο οποίος μετά από 20 χρόνια έγινε η μακροβιότερη ένοπλη σύγκρουση της Αμερικής. Ωστόσο, δέχθηκε επικρίσεις για τη χαοτική έξοδο από τον πόλεμο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 13 πεζοναυτών, την επανεγκατάσταση χιλιάδων Αφγανών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ανάληψη του ελέγχου του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Η κυβέρνηση επέβλεψε επίσης την αύξηση του εθνικού πληθωρισμού σε υψηλό 40 ετών, στο 7%, καθώς και την εξάπλωση ρεκόρ της παραλλαγής Όμικρον, αφού έβαλε υποψηφιότητα με την υπόσχεση να «τερματίσει» τον ιό.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να κατευθύνει τη χρηματοδότηση προς τη διανομή τεστ και μασκών COVID ως απάντηση στην αύξηση των κρουσμάτων. Ανακοίνωσε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι αναπτύσσει πρόσθετο ιατρικό στρατιωτικό προσωπικό για να βοηθήσει στα νοσοκομεία με ελλείψεις προσωπικού.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν βαθμολογήσει τον Μπάιντεν με ποσοστά αποδοχής που φθάνουν το 33%.

Η Ψάκι ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο πρόεδρος θα παραχωρήσει επίσημη συνέντευξη Τύπου την επόμενη εβδομάδα.

Του Nick Ciolino

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε