Παρασκευή, 01 Μαρ, 2024
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλά στο Καλαμαζού του Μίτσιγκαν, στις 19 Φεβρουαρίου 2021. (Tom Brenner / Reuters)

Η Διοίκηση Μπάιντεν δεν προτείνει νέες κυρώσεις για τον αγωγό Nord Stream 2

Ένας αξιωματούχος της Διοίκησης Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδιάζουν να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για το Nord Stream 2, ασκώντας πίεση στους νομοθέτες.

Το Nord Stream 2 είναι ένα έργο που στοχεύει στη σύνδεση Ρωσίας και Γερμανίας, μέσω υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου. Με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία θα μπορεί να παρέχει καλύτερα φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκές χώρες.

«Ο αγωγός Nord Stream 2 θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να ενισχύσει την εφοδιαστική διαθεσιμότητα, να υποστηρίξει τους κλιματικούς στόχους και να ενισχύσει την εσωτερική ενεργειακή αγορά», όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του έργου, υποστηρίζοντας ότι η Ένωση «χρειάζεται αξιόπιστες, προσιτές και βιώσιμες νέες προμήθειες αερίου», επειδή «η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου βρίσκεται σε ταχεία πτώση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιταχθεί εδώ και πολύ καιρό στο έργο, υποστηρίζοντας ότι θα επέτρεπε στη Ρωσία να ασκήσει πίεση στις χώρες τις Ευρώπης, εάν μπορούσε να διακόψει την παροχή ενέργειας από αυτές.

Την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πρινς επανέλαβε την άποψη αυτή, αλλά ανέφερε ότι η διοίκηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι απρόθυμη να επιβάλει κυρώσεις εάν η δυσαρέσκειά μας αγνοηθεί.

«Είμαστε ξεκάθαροι εδώ και αρκετό καιρό ότι το Nord Stream 2 είναι μια κακή συμφωνία και οι εταιρείες που μπορεί να εμπλακούν διατρέχουν κίνδυνο κυρώσεων. Όμως, όπως είπαμε, δεν προβλέπουμε σε πιθανές κυρώσεις», ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

 

Ενώ ο Πρινς μιλούσε, η Διοίκηση δημοσίευσε μια εντεταλμένη έκθεση του Κογκρέσου σχετικά με τον αγωγό.

Η Διοίκηση ανακοίνωσε στα μέλη του Κογκρέσου ότι υποδεικνύει το Fortuna, ένα ρωσικό πλοίο και τον ιδιοκτήτη του, KVT-RUS. Αλλά σε αυτές τις δύο οντότητες, είχαν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 19 Ιανουαρίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι καταδίκασαν αμέσως την έλλειψη πρόσθετων κυρώσεων.

«Είμαι βαθιά ταραγμένος και απογοητευμένος από την έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις δραστηριότητες του Nord Stream 2 και την απόφασή τους να παραιτηθούν από πρόσθετες κυρώσεις σε άλλες οντότητες που εμπλέκονται στην κατασκευή του. Το Κογκρέσο έχει εκδώσει πολλούς διμερείς νόμους σχετικά με αυτό το έργο και συγκεκριμένα έχει διευρύνει τις κυρώσεις για να συμπεριλάβουν τις δραστηριότητες τοποθέτησης σωλήνων που συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή. Η απόφαση της κυβέρνησης να αγνοήσει αυτές τις δραστηριότητες απαιτεί μια άμεση εξήγηση», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων από το Αϊντάχο, Τζιμ Ρις.

Με απλά λόγια, οι σημερινές κυρώσεις είναι εντελώς ανεπαρκείς. Η πρόθεση του Κογκρέσου είναι ξεκάθαρη και δεν μπορεί να αγνοηθεί: οι υποχρεωτικές αρχές που εγκρίθηκαν με διμερή υποστήριξη στους δυο τελευταίους Νόμους περί Εθνικής Άμυνας (NDAA), αποσκοπούν στο να σταματήσουν την ολοκλήρωση του κακόβουλου ρωσικού αγωγού Nord Stream 2. Η επιβολή κυρώσεων μόνο στο ρωσικό πλοίο τοποθέτησης σωλήνων Fortuna και στον ιδιοκτήτη του KVT-RUS – στα οποία είχαν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από την προηγούμενη Διοίκηση υπό ξεχωριστές αρχές – δεν ανταποκρίνεται σε αυτήν την πρόθεση», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός του Τέχας Μάικλ Μακόλ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

 

Εργάτες στο εργοτάξιο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, κοντά στην πόλη Κινγκισέπ στην περιοχή του Λένινγκραντ της Ρωσίας, στις 5 Ιουνίου 2019. (Anton Vaganov / Reuters)

 

Tο 2019 και το 2020, το Κογκρέσο περιελάβανε σε νομοσχέδια άμυνας του, νομοθεσία από τον Νόμο περί Διασφάλισης της Ενεργειακής Ασφάλειας της Ευρώπης που εξουσιοδοτούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, να επιβάλλουν κυρώσεις σε οντότητες που εμπλέκονται στο Nord Stream 2.

Η απειλή των κυρώσεων οδήγησε σε μια εμπλεκόμενη εταιρεία, να αναστείλει το έργο της, προκαλώντας καθυστέρηση ενός μήνα στην ημερομηνία λήξης του έργου.

Ο Μπάιντεν μίλησε την Παρασκευή με απόμακρο τρόπο στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου του 2021, κατηγορώντας τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι επιδιώκει «να αποδυναμώσει το ευρωπαϊκό σχέδιο και τη συμμαχία μας με το ΝΑΤΟ».

«Θέλει να υπονομεύσει τη διατλαντική ενότητα και την αποφασιστικότητά μας, διότι είναι πολύ πιο εύκολο για το Κρεμλίνο να εκφοβίζει και να απειλεί μεμονωμένα κράτη, από το να διαπραγματευτεί με μια ισχυρή και στενά ενωμένη διατλαντική κοινότητα», πρόσθεσε. «Γι’ αυτό, το να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας παραμένει ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στην αναγγελία των κυρώσεων τον περασμένο μήνα, ο τότε υπουργός εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ανέφερε ότι ο αγωγός, εάν ολοκληρωθεί, «θα δώσει στη Ρωσία τα μέσα για να παρακάμψει πλήρως την Ουκρανία, στερώντας την, από ζωτικά έσοδα και θα ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω ρωσικές επιθετικές ενέργειες, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα χρήσης φυσικών πόρων, ως εργαλείο πολιτικής πίεσης και κακομεταχείρισης ενάντια στην Δυτική Ευρώπη».

«Η σημερινή ανακοίνωση δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν φοβούνται να θεωρήσουν υπεύθυνους εκείνους που συνεχίζουν να βοηθούν και να υποκινούν αυτό το εργαλείο ρωσικού εξαναγκασμού», πρόσθεσε.

Ο Πρινς ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, ότι οι κυρώσεις είναι «μόνο ένα από τα πολλά σημαντικά εργαλεία», προσθέτοντας ότι: «Θα συνεργαστούμε στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής και ενεργειακής ασφάλειας και για την προστασία από αυτό το είδος επιθετικής συμπεριφοράς που έχουμε προειδοποιήσει στο παρελθόν».

Ο Allen Zhong συνέβαλε στην δημιουργία αυτού του άρθρου.

Ακολουθήστε τον Zachary στο Twitter: @zackstieber

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε