Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
Ένα εμβόλιο COVID-19 ετοιμάζεται στην Ελβετία στις 14 Δεκεμβρίου 2021. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

Η Ελβετία σταματά να συνιστά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19

Οι ελβετικές αρχές σταμάτησαν να συνιστούν τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, μεταξύ άλλων και για άτομα που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου από την COVID-19.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας της Ελβετίας αναφέρει τώρα ότι «δεν συνιστάται εμβολιασμός κατά της COVID-19 για την άνοιξη/καλοκαίρι 2023».

Τα άτομα που έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλού κινδύνου δεν συνιστάται επίσης να κάνουν εμβόλιο COVID-19, δήλωσαν οι αρχές.

Απέδωσαν την αλλαγή στον αριθμό των πολιτών που έλαβαν εμβόλιο, ανάρρωσαν από την COVID-19 ή έλαβαν και εμβόλιο και απολαμβάνουν φυσική ανοσία από την προστασία μετά την ανάρρωση.

«Σχεδόν όλοι στην Ελβετία έχουν εμβολιαστεί ή/και έχουν προσβληθεί και αναρρώσει από την COVID-19. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει επομένως εκτεθεί στον κορονοϊό. Την άνοιξη/καλοκαίρι του 2023, ο ιός θα κυκλοφορεί πιθανότατα λιγότερο. Οι τρέχουσες παραλλαγές του ιού προκαλούν επίσης μάλλον ήπια ασθένεια», δήλωσαν οι Ελβετοί αξιωματούχοι υγείας.

Τα δεδομένα ορολογικού επιπολασμού από τα μέσα του 2022 έδειξαν ότι πάνω από το 98% του ελβετικού πληθυσμού είχε αντισώματα κατά του ιού COVID-19, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι είχαν ανοσία από προηγούμενη μόλυνση, εμβολιασμό ή και τα δύο.

Η παραλλαγή Όμικρον της COVID-19, η οποία άρχισε να κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο στα τέλη του 2021, προκαλεί λιγότερο σοβαρά κρούσματα από τον προκάτοχό της, τη Δέλτα. Επιπλέον, τα διαθέσιμα εμβόλια COVID-19 έχουν ολοένα και χειρότερες επιδόσεις έναντι της Όμικρον και των υποπαραλλαγών της, παρέχοντας ελάχιστη ή ακόμη και αρνητική προστασία έναντι της μόλυνσης και γρήγορα φθίνουσα θωράκιση έναντι σοβαρής νόσου.

Οι ελβετικές αρχές έκαναν αναφορά για τη βραχύβια προστασία, καθώς σημείωσαν ότι τα άτομα που έχουν χαρακτηριστεί ως υψηλού κινδύνου από την COVID-19 μπορούν ακόμη να λάβουν εμβόλιο, παρά την έλλειψη σύστασης, μετά από διαβούλευση με τον γιατρό τους.

«Ο εμβολιασμός μπορεί να είναι σοφός σε μεμονωμένες περιπτώσεις, καθώς βελτιώνει την προστασία από την ανάπτυξη σοβαρού COVID-19 για αρκετούς μήνες», ανέφεραν.

Στα άτομα υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και οι έγκυες γυναίκες.

Στις περιπτώσεις που ο γιατρός συστήνει εμβόλιο, το εμβόλιο θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον έξι μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή τουλάχιστον έξι μήνες μετά την τελευταία γνωστή μόλυνση από COVID-19.

Επειδή τα εμβόλια δεν συνιστώνται πλέον, δεν καλύπτονται πλέον από την κυβέρνηση. Αντ’ αυτού, οι άνθρωποι θα πρέπει να πληρώνουν ένα τέλος για να εμβολιαστούν.

Οι άνθρωποι που δεν έχει διαπιστωθεί ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από την COVID-19 μπορούν επίσης να κάνουν το εμβόλιο COVID-19, αλλά θα πρέπει να πληρώσουν τέλος, καθώς κάνουν ένα εμβόλιο που δεν συνιστάται, δήλωσαν οι αρχές. Όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και κάνουν το εμβόλιο που συνιστά ο γιατρός δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν, καθώς ο εμβολιασμός θα καλύπτεται από την ασφάλιση υγείας.

Ο εμβολιασμός θα μπορούσε να συστηθεί και πάλι για το φθινόπωρο του 2023, δήλωσαν οι υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Η κίνηση της Ελβετίας ακολουθεί μια σειρά άλλων χωρών που σταμάτησαν να συνιστούν τον εμβολιασμό COVID-19 για πολλούς ανθρώπους.

Η Αγγλία, για παράδειγμα, απέσυρε τις συστάσεις αναμνηστικού εμβολιασμού για υγιή άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, ενώ η Δανία σταμάτησε τον εμβολιασμό του ίδιου πληθυσμού το 2022.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε τον Μάρτιο ότι οι χώρες θα πρέπει να εξετάζουν παράγοντες όπως η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας όταν ενισχύουν ορισμένους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των υγιών παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη το «χαμηλό φορτίο νόσου» που παρατηρείται επί του παρόντος.

«Ο αντίκτυπος στη δημόσια υγεία από τον εμβολιασμό υγιών παιδιών και εφήβων είναι συγκριτικά πολύ χαμηλότερος από τα διαπιστωμένα οφέλη των παραδοσιακών βασικών εμβολίων για τα παιδιά», δήλωσε η ομάδα.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, συνεχίζουν να συμβουλεύουν μια πρωτογενή σειρά εμβολίων για όλους τους ανεμβολίαστους, παρόλο που μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι φυσικά ανοσοποιημένοι απολαμβάνουν υψηλά επίπεδα προστασίας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε