Κυριακή, 05 Φεβ, 2023
Υποδοχή αντλίας φυσικού αερίου σε φωτογραφία αρχείου. (David McNew/Getty Images)

Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση αναγκάζει τα πρώτα εργοστάσια να κλείσουν

Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση ρίχνει ένα τέλος στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, δεδομένης της κλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου και της έλλειψης αποθεμάτων. Εν μέσω της κατάστασης, η αμερικανική εταιρεία λιπασμάτων CF Industries Holdings Inc. ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή στις εγκαταστάσεις της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Κρίση

Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων CF Industries αναγκάστηκε να διακόψει την παραγωγή σε δύο εργοστάσια του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου.

Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι άλλες εταιρείες ενδέχεται να ακολουθήσουν παρόμοια βήματα για να αποφύγουν την παραγωγή με ζημία, καθώς ο πληθωρισμός στις πρώτες ύλες αυξάνει τον κίνδυνο εκτροχιασμού της οικονομικής ανάκαμψης.

Η εταιρεία με έδρα το Ιλινόις κατηγορεί τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και δεν έχει ορίσει ημερομηνία επιστροφής. Η CF Industries είναι ένας σημαντικός παραγωγός λιπασμάτων και στις σημερινές παγκόσμιες προοπτικές, η απόφασή της να σταματήσει τις δραστηριότητές της στην ήπειρο θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες.

Το CF παράγει κυρίως νιτρικό αμμώνιο, το οποίο θα επηρεάσει τις διεθνείς τιμές, σύμφωνα με ειδικούς.

Η Τζούλια Μιχάν από την ICIS – μια εταιρεία συμβούλων πληροφοριών εμπορευμάτων – δήλωσε στους Financial Times: «Το γεγονός είναι ότι χρειάζεστε αέριο για να φτιάξετε αμμωνία και χρειάζεστε αμμωνία για να φτιάξετε σχεδόν κάθε λίπασμα αζώτου».

«Η βιομηχανία CF έχει τέτοια θέση στην παγκόσμια αγορά λιπασμάτων που άλλοι είναι πλέον πιθανό να κάνουν το ίδιο».

Μεγάλος αντίκτυπος

Μια τέτοια απόφαση λαμβάνεται μόνο από μια εταιρεία όταν η παραγωγή με υψηλό κόστος προκαλεί μεγάλες απώλειες. Σύμφωνα με την αναλύτρια της Bloomberg Intelligence Αλέξις Μάξγουελ, η πιο αρνητική πτυχή είναι το μήνυμα που στέλνει το όλο θέμα στον υπόλοιπο ανταγωνισμό εν μέσω της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης.

«Η αγορά θα το εκλάβει αυτό ως πιθανό να κλείσουν και άλλοι Ευρωπαίοι παραγωγοί και οι τιμές του αζώτου θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της περιορισμένης προσφοράς».

Οι τιμές των κύριων λιπασμάτων παγκοσμίως είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα και έχουν εκτοξευθεί περαιτέρω μετά τον τυφώνα Ίντα στη Νέα Ορλεάνη. Το φωσφορικό διάμμωνιο (DAP) αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 και η ουρία, η οποία βασίζεται στο άζωτο, επίσης αυξήθηκε.

«Δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αζώτου και χημικών ουσιών σε ολόκληρη την Ευρώπη να αδρανεί τις επόμενες ημέρες μέχρι να συγκρατηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου», λέει ο Τζόελ Τζάκσον, αναλυτής στην BMO Capital Markets.

Οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων δημιουργούν προβλήματα στην οικονομία, καθώς οι αγρότες έχουν ήδη ισχυρή αύξηση των τελών μεταφοράς, συν το αυξανόμενο κόστος των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη συγκομιδή.

Η κατάσταση αναμένεται να αυξήσει τις τιμές των τροφίμων, αμέσως μετά την καταγραφή πληθωρισμού 3%, τον υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε