Πέμπτη, 30 Μαΐ, 2024
Στο Πεκίνο συναντήθηκαν εχθές ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης .

Η Γαλλία υποστηρίζει τους οικονομικούς δεσμούς με το Πεκίνο

Απρόθυμη να διακινδυνεύσει την απώλεια της μεγαλύτερης ασιατικής αγοράς για τα προϊόντα της εμφανίζεται η Γαλλία, μετά από συνομιλίες του υπουργού Οικονομικών της με Κινέζους αξιωματούχους

Μια πιο «ισορροπημένη» εμπορική σχέση και όχι μια «αποσύνδεση» από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο είναι αυτό που επιζητά η Γαλλία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Μπρουνό Λεμέρ, μετά από τις συναντήσεις του με Κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο.

«Δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κάποια νομικά εμπόδια ή κάποιους άλλους φραγμούς στην απόκτηση πρόσβασης προς τις κινεζικές αγορές», δήλωσε ο κος Λεμέρ σε συνέντευξη Τύπου στην Κίνα, την επομένη των «εποικοδομητικών» όπως τις χαρακτήρισε εμπορικών συνομιλιών που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ.

«Αυτό ήταν βέβαια στον πυρήνα των συζητήσεών μας», είπε ο κος Λεμέρ. «Θέλουμε να έχουμε καλύτερη και πιο ισορροπημένη πρόσβαση στην κινεζική αγορά.»

Στη χθεσινή συνάντηση, ο κος Χε είπε πως η Κίνα ελπίζει πως η Γαλλία θα μπορέσει να «σταθεροποιήσει τον τόνο” των σχέσεων της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το Πεκίνο είναι πρόθυμο να εμβαθύνει τη συνεργασία με το Παρίσι σε ορισμένους τομείς.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πει κατ΄επανάληψη πως δεν θέλουν να αποσυνδεθούν (decouple) από την Κίνα αλλά να μειώσουν τους κινδύνους (de-risk) από αυτό που η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών αποκαλεί «οικονομικό εκβιασμό» που ασκεί η Κίνα.

«De-risking δεν σημαίνει πως η Κίνα αποτελεί κίνδυνο”, εξήγησε ο κος Λεμέρ. «Σημαίνει πως θέλουμε να είμαστε πιο ανεξάρτητοι και πως δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε κίνδυνο στις εφοδιαστικές αλυσίδες μας αν υπήρχε μια νέα κρίση, όπως εκείνη του COVID με την πλήρη κατάρρευση μερικών αλυσίδων αξίας.»

Η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γαλλίας, όμως γαλλικές εταιρίες ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι μπορεί να βρεθούν ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά της αυξανόμενης αντιπαλότητας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, των δύο παγκόσμιων οικονομικών υπερδυνάμεων.

Ερωτηθείς για τους φόβους Ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων για το ενδεχόμενο φθηνά κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα (ΗΑ) να κατακλύσουν τις αγορές της Ευρώπης, ο κος Λεμέρ είπε πως η Γαλλία έχει το δικό της σχέδιο, για το οποίο εργάζεται με την Ευρώπη ώστε να υπάρξει καλύτερη εστίαση της Γαλλίας και της Ευρώπης στις επιχορηγήσεις ΗΑ προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.

«Είμαστε έτοιμοι να έχουμε κινεζικές επενδύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία στη Γαλλία και στην Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας πως θα ήταν «πολύ καλό» να υπάρχουν κινεζικές εταιρίες που επενδύουν και αναπτύσσονται στην Ευρώπη.

Ο κος Λεμέρ είπε πως η Γαλλία είναι στο σωστό μονοπάτι, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγαλύτερη πρόσβαση των γαλλικών καλλυντικών στην κινεζική αγορά.

BX

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε