Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Μια γυναίκα στέκεται έξω από υποκατάστημα της HSBC στο Χονγκ Κονγκ στις 8 Ιουλίου 2014. (Philippe Lopez/AFP/Getty Images)

Η HSBC γίνεται η πρώτη τράπεζα που εγκαθιστά επιτροπή του ΚΚΚ

Η HSBC έγινε η πρώτη ξένη τράπεζα με επενδυτικές δραστηριότητες στην ηπειρωτική Κίνα που δημιούργησε μια επιτροπή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times της 21ης Ιουλίου.

Η HSBC Qianhai είναι μια κοινοπραξία κινητών αξιών μεταξύ της HSBC και της Qianhai Financial Holdings. Αφού το μερίδιο της HSBC στην κοινοπραξία αυξήθηκε από 51 σε 90% δημιούργησε μια επιτροπή του ΚΚΚ, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Το άρθρο σημείωνε ότι η βρετανική πολυεθνική δεν έχει ακόμη σχολιάσει το θέμα, αλλά άνθρωποι με στενούς δεσμούς με την τράπεζα τόνιζαν ότι η HSBC δεν θα έχει μέλη της κομματικής επιτροπής σε διοικητικό ρόλο, όπως άλλες κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις.

Ως η μεγαλύτερη τράπεζα στο Χονγκ Κονγκ, η HSBC εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της από το Χονγκ Κονγκ. Οι δραστηριότητές της έχουν επηρεαστεί από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ Κίνας και Δύσης.

Υπάρχουν επτά ξένες επενδυτικές τράπεζες στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της HSBC. Η κίνηση της HSBC να έχει μια επιτροπή από το ΚΚΚ στις δραστηριότητές της μπορεί να αναγκάσει και άλλες ξένες τράπεζες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Ορισμένες τράπεζες εξετάζουν αν είναι υποχρεωμένες να το πράξουν μετά την ανάληψη της πλήρους ιδιοκτησίας των δραστηριοτήτων τους σε τίτλους και χρηματιστηριακές συναλλαγές στην ηπειρωτική χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι διάφορα ανώτερα στελέχη των εν λόγω ιδρυμάτων.

Στην Κίνα, το ΚΚΚ επιδιώκει να ελέγχει όλες τις πτυχές της ζωής των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών δραστηριοτήτων. Όλες οι κινεζικές εταιρείες υποχρεούνται να έχουν μια κομματική επιτροπή.

Οι Financial Times σημείωσαν ότι ένας εκπρόσωπος του κόμματος εγκαθίσταται συνήθως στις ανώτατες βαθμίδες μιας εταιρείας, μερικές φορές σε ρόλο διευθυντή ή διοικητικού στελέχους.

Του Yunyun Huang

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε