Τρίτη, 18 Ιούν, 2024
Ένας επιχειρηματίας περπατά μπροστά ​​από την είσοδο υποκαταστήματος της τράπεζας HSBC στο Λονδίνο, στις 9 Ιουνίου 2015. (Justin Tallis / AFP / Getty Images)

Η HSBC «βοηθά στην καταστολή της δημοκρατίας» λένε Βρετανοί βουλευτές

Εγγραφή στο Newsletter της Epoch Times

ΛΟΝΔΙΝΟ — Η τράπεζα HSBC «βοηθά και επιδεινώνει μια από τις μεγαλύτερες διώξεις της δημοκρατίας στον κόσμο», δήλωσε ο Βρετανός βουλευτής Κρις Μπράιαντ στον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Νολ Κουίν την Τρίτη σε ακρόαση σχετικά με την απόφαση της τράπεζας να παγώσει τραπεζικούς λογαριασμούς φιλοδημοκρατών του Χονγκ Κονγκ.

Οι κλήση του διευθύνοντος συμβούλου ενώπιον της διακομματικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων πραγματοποιήθηκε μετά την επίκριση της HSBC από τον Τεντ Χουί, πρώην βουλευτή του Χονγκ Κογνκ. Ο Χουί επέκρινε την τράπεζα λόγω της φραγής των τοπικών τραπεζικών λογαριασμών του.

Η τράπεζα συμμορφώνεται με τις νομικές της υποχρεώσεις και «δεν είναι σε θέση να κρίνει τα κίνητρα» της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ο Κουίν στους βουλευτές που τον ρώτησαν για το πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών του Χούι και άλλων πολιτικών υπέρ της δημοκρατίας στην ασιατική πόλη.

«Δεν μπορώ να διαλέξω ποιους νόμους θα ακολουθήσουμε», δήλωσε ο Κουίν, προσθέτοντας ότι η τράπεζα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τα αιτήματα της αστυνομίας σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

Όταν πιέστηκε από νομοθέτες για το εάν η HSBC θα αρνιόταν ποτέ κάποια αιτήματα της αστυνομίας για ηθικούς λόγους, ο Κουίν είπε ότι δεν το εξέταζε αυτό για το Χονγκ Κονγκ.

«Εάν ρωτάτε, είμαι πρόθυμος να φύγω από το Χονγκ Κονγκ; Η απάντηση είναι όχι. Είμαστε πολύ δεμένοι μέσω της ιστορίας και κληρονομιάς μας.»

 

Ένας αστυνομικός ΜΑΤ (Δ) συλλαμβάνει έναν άντρα (Κ) κατά την διάρκεια διαμαρτυρίας από περιφερειακούς συμβούλους σε εμπορικό κέντρο στο Yuen Long στο Χονγκ Κονγκ,19 Ιουλίου 2020. (Isaac Lawrence / AFP μέσω Getty Images)

 

Ένας αστυνομικός σηκώνει το πιστόλι πιπεριού καθώς συλλαμβάνει έναν άντρα κατά την διάρκεια πορείας εναντίον του νόμου «εθνικής ασφάλειας» στο Χονγκ Κονγκ, την 1η Ιουλίου 2020. (Tyrone Siu / Reuters)

 

Ο Κουίν είχε γράψει στον Χουί, σε μια σπάνια κίνηση από ένα αφεντικό τράπεζας προς μεμονωμένο πελάτη, για να υποστηρίξει ότι η τράπεζα δεν είχε άλλη επιλογή και συμμορφώνεται με αίτημα της αστυνομίας.

Η πίεση από τους Βρετανούς βουλευτές έβαλε την HSBC και πάλι μέσα στην πολιτική μάχη μεταξύ της υπέρ του Πεκίνου και της υπέρ της δημοκρατίας ομάδας του Χονγκ Κονγκ, καθώς και των ευρύτερων εντάσεων μεταξύ της Κίνας και της Δύσης για το μέλλον της πόλης.

Ιδρυθείσα στο Χονγκ Κονγκ αλλά με βρετανική έδρα, η HSBC έχει ιστορικά προσπαθήσει να παραμείνει πολιτικά ουδέτερη.

Πρόσφατα όμως έχει δείξει υποστήριξη προς το Πεκίνο, ιδιαίτερα τον τελευταίο Ιούνιο όταν ο ανώτερος διευθυντής της στην Ασία υπέγραψε μια έκκληση που στήριζε την επιβολή του νόμου «εθνικής ασφαλείας» στο Χονγκ Κονγκ από την Κίνα.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, όπως στα περισσότερα μέρη του κόσμου, είναι ικανή εδώ και καιρό να αιτείται και να μαθαίνει πληροφορίες πελατών από τράπεζες και να αιτείται το πάγωμα λογαριασμών ως μέρος ποινικών ερευνών.

Οι αρχές ελέγχουν επίσης τα οικονομικά έγγραφα φιλοδημοκρατικών ακτιβιστών καθώς διώκουν την αντιπολίτευση, ανέφερε το Reuters νωρίτερα την Τρίτη.

Δικηγόροι της HSBC πιστεύουν ότι ένας ανεξάρτητος νόμος εθνικών πληροφοριών που ψηφίστηκε το 2017, που απαιτεί από τις εταιρείες να βοηθούν τις κρατικές επιχειρήσεις υπηρεσιών πληροφοριών της Κίνας, «δεν έχει διεθνή εμβέλεια», είπε ο διευθυντής συμμόρφωσης σε διεθνείς κανονισμούς, Κόλιν Μπελ.

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι η τράπεζα δεν θα στείλει πληροφορίες για μεμονωμένους βρετανικούς λογαριασμούς στην Κίνα, είπε σε απάντηση σε ερωτήσεις των βουλευτών.

 

Από τους Lawrence White και Iain Withers

 

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε