Σάββατο, 26 Νοέ, 2022
Το DJI Phantom 3, ένα drone ευρείας χρήσης, πετάει μετά την πρώτη παρουσίασή του στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης στις 8 Απριλίου 2015. (Adrees Latif / Reuters)

Η Ιαπωνία θα αντικαταστήσει drones κινεζικής κατασκευής, λόγω ανησυχιών ασφαλείας: Άρθρο

Από τον Φρανκ Γιουέ.

Η Ιαπωνία πρόκειται να αφαιρέσει τα κινεζικής κατασκευής drones που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος σε ανεξάρτητες κυβερνητικές υπηρεσίες, επικαλούμενη τους κινδύνους ασφαλείας, σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun.

Τα επόμενα χρόνια η ιαπωνική κυβέρνηση σκοπεύει να αντικαταστήσει τον στόλο της, που αποτελείται από περισσότερα από 1000 drones, κατασκευασμένα από την κινέζικη εταιρία DJI, που δίνει την μεγαλύτερη παραγωγή στην Κίνα, και εγχώριες εταιρίες που βρίσκονται υπό κυβερνητική υποστήριξη, ανέφερε στο άρθρο η Yomiuri Shimbun.

Το νέο drone DJI Mavic Zoom πετάει κατά τη διάρκεια παρουσίασης προϊόντων στο Brooklyn Navy Yard, στις 23 Αυγούστου 2018, Νέα Υόρκη. (Drew Angerer / Getty Images)

 

Οι ιαπωνικές αρχές θα εισαγάγουν επίσης αυστηρότερους περιορισμούς στις νέες αγορές drone, τα οποία πριν την αγορά, θα πρέπει να υποβληθούν σε αξιολόγηση κινδύνου.

Όπως αναφέρει το άρθρο, οι πρόσφατες αποφάσεις προκύπτουν από τις αυξανόμενες ανησυχίες της Ιαπωνίας πως όσο η ασύρματη τεχνολογία 5G γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, τα drones «παρουσιάζουν κινδύνους κλοπής πληροφοριών μέσω διαδικτυακών επιθέσεων και αεροπειρατείας drone».

«Εάν ο έλεγχός τους περάσει σε κάποιον τρίτο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κακόβουλα, για τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα», εξήγησε ένας αξιωματούχος του υπουργικού συμβουλίου.

Τα drones χρησιμοποιούνται συχνά για φωτογραφίες, συντήρησης υποδομής και για λόγους άμυνας. Την ώρα που βρίσκονται στον αέρα, συνδέονται με εξωτερικά δίκτυα, και τυχόν δεδομένα που συλλέγουν θα μπορούσαν να είναι ευάλωτα χωρίς επαρκείς προφυλάξεις ασφαλείας, όπως αναφέρει ένα άρθρο της Nikkei, τονίζοντας πως το Τόκυο επιδιώκει να εμποδίσει εξωτερικούς φορείς να πάρουν τον έλεγχο κυβερνητικών drones, ή να εξάγουν δεδομένα από αυτά.

H DJI υπό υποψίες

Ιδρυθείσα το 2006 με έδρα την πόλη Σεντζέν, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας, η DJI είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμπορικών drone στον κόσμο. Σύμφωνα με την Nikkei, η εταιρεία διαθέτει το 70 με 80 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς drone. Τα προϊόντα της, ενώ είναι προσιτά, θεωρούνται από πολλούς περιορισμένης ασφάλειας.

Τον Ιανουάριο του 2020, το υπουργείο εσωτερικών των ΗΠΑ καθήλωσε στο έδαφος τον στόλο των DJI drones του, λόγω θεμάτων ασφάλειας.

Ερευνητές των εταιρειών διαδικτυακής ασφάλειας, Synacktiv και GRIMM, ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η εφαρμογή DJI για κινητά τηλέφωνα περιέχει λειτουργίες που έχουν πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες προσωπικών πληροφοριών των χρηστών, και θα μπορούσαν να αφήσουν τους χρήστες εκτεθειμένους σε κακόβουλες επιθέσεις.

Ο Γουίλλιαμ Ρ. Εβανίνα, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας, δήλωσε σε συνέντευξή του στην New York Times: «Κάθε κινεζική εταιρεία τεχνολογίας υποχρεούται από την κινεζική νομοθεσία να παρέχει τις πληροφορίες που λαμβάνει, ή πληροφορίες που αποθηκεύονται στα δίκτυά τους, στις κινεζικές αρχές εάν τους ζητηθεί». Πιστεύει πως όλοι οι Αμερικανοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως «οι εικόνες τους, τα βιομετρικά τους στοιχεία, η τοποθεσία και άλλες πληροφορίες που αποθηκεύονται στις κινεζικές εφαρμογές», θα μπορούσαν να παραδοθούν στα συστήματα κρατικής ασφαλείας της Κίνας.

Ο νόμος «κρατικής ασφάλειας» και ο νόμος «εθνικής συλλογής πληροφοριών» της Κίνας, ορίζουν ότι «οποιοσδήποτε οργανισμός ή πολίτης θα πρέπει να υποστηρίζει, να βοηθά και να συνεργάζεται με το κρατικό έργο των υπηρεσιών πληροφοριών».

Οι δύο νόμοι τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2015 και στις 28 Ιουνίου 2017 αντίστοιχα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε