Κυριακή, 03 Μαρ, 2024
Άνθρωποι συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά του λεγόμενου Green Pass στο Circo Massimo στη Ρώμη στις 15 Οκτωβρίου 2021. (Tiziana FabiI/AFP via Getty Images)

Η Ιταλία σχεδιάζει να επιτρέψει στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς να επιστρέψουν στην εργασία τους

Οι Ιταλοί υγειονομικοί που τέθηκαν σε αναστολή επειδή αρνήθηκαν να κάνουν τα εμβόλια COVID-19 θα μπορέσουν σύντομα να επιστρέψουν στην εργασία τους, δήλωσε την Παρασκευή ο νέος υπουργός Υγείας της χώρας.

Ο Οράτσιο Σκιλάτσι, ο οποίος διορίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τον νεοσύστατο κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας για να ηγηθεί του υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι η διοίκησή του επεξεργάζεται ένα μέτρο που θα επαναφέρει τους ανεμβολίαστους γιατρούς και νοσηλευτές πριν το τέλος του έτους.

“Έξι μήνες μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα μόλυνσης COVID-19, ο υπουργός Υγείας Οράτσιο Σκιλάτσι θεωρεί απαραίτητο να ξεκινήσει μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα των δραστηριοτήτων και συμπεριφοράς, με βάση τα κριτήρια της υπευθυνότητας και του σεβασμού των ισχυόντων νόμων”, αναφέρεται σε ανακοίνωση στον ιστότοπο του υπουργείου.

Ο Σκιλάτσι ανακοίνωσε επίσης ότι το υπουργείο δεν θα παρέχει πλέον καθημερινό δελτίο με τους αριθμούς των κρουσμάτων από την COVID-19, των νοσηλειών και των θανάτων. Αντ’ αυτού, οι πληροφορίες αυτές θα ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση.

Η ανακοίνωση της Παρασκευής, τουλάχιστον εν μέρει, συνδέεται με την “ανησυχητική έλλειψη ιατρικού προσωπικού”, σύμφωνα με το υπουργείο.

Οι αλλαγές σηματοδοτούν μια απόκλιση από τις πολιτικές του προκατόχου του Σκιλάτσι, Ρομπέρτο Σπεράντζα, ο οποίος επέτρεπε στους εργοδότες των νοσοκομείων να θέτουν σε αναστολή χωρίς αμοιβή οποιονδήποτε εργαζόμενο αρνιόταν να εμβολιαστεί.

Υπό τον Σπεράντζα και τον προηγούμενο πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, η κυβέρνηση του οποίου κατέρρευσε εν μέσω ενεργειακής κρίσης και επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα πρέπει να λαμβάνουν “πράσινο πάσο” COVID πριν πάνε στην εργασία τους. Οι Ιταλοί που αγνοούν τη διαταγή και πηγαίνουν στην εργασία τους χωρίς αποδεικτικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης ή αρνητικό τεστ τίθενται σε αναστολή χωρίς μισθό και τους επιβάλλεται πρόστιμο έως και 1.500 ευρώ.

Η πολιτική του “πράσινου πάσου” θεωρούνταν από τις πιο αυστηρές στην Ευρώπη. Ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταστήσει τα εμβόλια COVID υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, καμία δεν έχει εφαρμόσει σύστημα διαβατηρίου εμβολιασμού για όλους τους εργαζόμενους.

“Κάνουμε αυτές τις επιλογές προκειμένου να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους ανεμβολίαστους, καθώς αυτό είναι που προκαλεί την επιβάρυνση του νοσοκομειακού μας συστήματος”, είχε δηλώσει ο Σπεράντζα στα μέσα ενημέρωσης νωρίτερα φέτος.

Η νέα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, έχει ορκιστεί να μην κληρονομήσει την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση Ντράγκι, λέγοντας ότι παρά τους σκληρούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε εκατομμύρια πολίτες, η χώρα υπέστη ωστόσο τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και λοιμώξεων από τον ιό COVID στην Ευρώπη.

“Κάτι σαφώς δεν λειτούργησε εκεί”, δήλωσε η Μελόνι την Τρίτη στην πρώτη της ομιλία στο κοινοβούλιο ως πρωθυπουργός. “Γι’ αυτό θέλω να πω ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μιμηθούμε αυτό το μοντέλο”.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε