Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024
Ο Kyle Rittenhouse καταθέτει για τον Gaige Grosskreutz που κρατούσε όπλο προς το μέρος του κατά τη διάρκεια της αντεξέτασης στη δίκη του στο δικαστήριο της κομητείας Kenosha στην Kenosha, Wis, στις 10 Νοεμβρίου 2021. (Mark Hertzberg /Pool Photo via AP)

Η παραπληροφόρηση σχετικά με την υπόθεση Kyle Rittenhouse κατακλύζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τηλεοπτικά δίκτυα

Ο Kyle Rittenhouse πυροβόλησε τρεις μαύρους άνδρες. Ο Kyle Rittenhouse πέρασε τα σύνορα της πολιτείας με ένα όπλο. Ο Kyle Rittenhouse είχε ένα AK-47.

Αυτά είναι τρία παραδείγματα ψευδών πληροφοριών που διαδίδονται για τον Rittenhouse, η δίκη του οποίου έληξε την περασμένη εβδομάδα με την αθώωσή του.

Σημαντικοί παράγοντες επιρροής, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετών και των δημοσιογράφων, είναι μερικές πηγές παραπληροφόρησης που αφήνουν τους ειδικούς προβληματισμένους.

Στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS την Κυριακή, ο δημοσιογράφος Mark Strassman δήλωσε ψευδώς ότι ο Rittenhouse “ήρθε από το Ιλινόις οπλισμένος για μάχη”. Στην εκπομπή “Cuomo Prime Time” του CNN την Παρασκευή, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Cornell William Brooks δήλωσε ψευδώς ότι ο Rittenhouse έφερε ένα AK-47. Η Independent ανέφερε ψευδώς στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι ο Rittenhouse πυροβόλησε τρεις μαύρους άνδρες.

Ο Rittenhouse, 17 ετών τότε, πυροβόλησε τρεις άνδρες, τους δύο θανάσιμα, με ένα AR-15 στην Κενόσα του Ουισκόνσιν, στις 25 Αυγούστου 2020. Όλοι ήταν λευκοί, όπως και ο Rittenhouse. Το όπλο είχε αγοράσει ένας φίλος του και το παρέλαβε ο έφηβος, ο οποίος διέμενε στο Ιλινόις, από ένα σπίτι στην Κενόσα.

Ο Rittenhouse ισχυρίστηκε αυτοάμυνα και οι ένορκοι συμφώνησαν, απαλλάσσοντάς τον από όλες τις κατηγορίες, αφού υλικό από βίντεο και καταθέσεις μαρτύρων κατά τη διάρκεια της δίκης έδειξαν ότι δέχθηκε επίθεση από όλους τους άνδρες που πυροβόλησε.

«Μόλις συνέβη η κατάσταση με τον Rittenhouse στην Κενόσα, τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης δημιούργησαν αμέσως ένα αφήγημα που θα λειτουργούσε με το συγκεκριμένο, προτιμώμενο αφήγημά τους. Όπως γνωρίζουμε τώρα, αυτό οδήγησε σε πολλές λανθασμένες περιγραφές και λάθη εκείνη την εποχή», δήλωσε στην Epoch Times ο Jeffrey McCall, καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο DePauw, σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

«Μέχρι τώρα, αυτά τα μέσα ενημέρωσης είναι τόσο προσηλωμένα σε αυτό το αφήγημα που δεν μπορούν να συρθούν και να διορθώσουν τα προηγούμενα λάθη ή να παράσχουν ακριβείς λεπτομέρειες σήμερα. Αυτό δεν αντανακλά μόνο ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης εργάζονται με προκαθορισμένες, ιδεολογικές αφηγήσεις, αλλά και ότι είναι επίσης πολύ τεμπέληδες για να αναφέρουν τα γεγονότα όπως παρέχονται στην πραγματική δίκη», πρόσθεσε.

Ο Ryan Chittum, πρώην δημοσιογράφος, και κριτικός των μέσων ενημέρωσης του Columbia Journalism Review, δήλωσε ότι ορισμένα από τα παλαιότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν κάνει εξαιρετική δημοσιογραφία για την υπόθεση Rittenhouse, συμπεριλαμβανομένου του New Yorker, «αλλά ήταν σαν μερικές σταγόνες σε ένα πυροφυλάκιο με παρατραβηγμένη, ψευδή και συχνά κακόβουλη δημοσιογραφική κάλυψη που αποσκοπούσε στο να ταιριάζει σε ένα ιδεολογικό αφήγημα».

«Σε γενικές γραμμές, ο Τύπος υπήρξε μια καταστροφική δύναμη σε αυτή την ιστορία, από την αρχή της στην κάλυψη του πυροβολισμού του Jacob Blake που πυροδότησε την όλη υπόθεση και που γνωρίζουμε ότι ήταν δικαιολογημένος, μέχρι την υποβάθμιση των καταστροφών ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων που έκαναν οι ταραξίες στην Κενόσα, μέχρι τη συκοφαντική απεικόνιση του Rittenhouse και των λεπτομερειών του τι συνέβη», δήλωσε στην Epoch Times σε ένα μήνυμα στο Twitter. «Υπήρξαν αμέτρητες δημοσιογραφικές καταστροφές στην εποχή του Τραμπ, αλλά αυτή είναι η πιο κατάφωρα απερίσκεπτη από όλες».

Ο Rittenhouse πυροβόλησε τους άνδρες κατά τη διάρκεια ταραχών που ακολούθησαν τον πυροβολισμό του Jacob Blake από αστυνομικό στην ίδια πόλη.

Ο Blake ήταν οπλισμένος με μαχαίρι. Βιντεοσκοπημένο υλικό έδειξε ότι αντιστάθηκε στη σύλληψη αφού επισκέφθηκε το σπίτι μιας πρώην φίλης του, η οποία τον είχε κατηγορήσει στο παρελθόν για σεξουαλική επίθεση. Οι εισαγγελείς αποφάσισαν να μην απαγγείλουν κατηγορίες στον αστυνομικό τον Ιανουάριο, επειδή φάνηκε να ενεργεί σε αυτοάμυνα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι κλείνει την έρευνα και δεν απαγγέλλει κατηγορίες. Η κατηγορία για σεξουαλική επίθεση αποσύρθηκε πέρυσι.

Ο Blake επέζησε από τους πυροβολισμούς, αν και είναι μερικώς παράλυτος. Κάποιοι δήλωσαν ψευδώς την περασμένη εβδομάδα ότι πέθανε, συμπεριλαμβανομένου του Jalen Rose του ESPN και του Terry Moran του ABC.

«Έκανα λάθος και γρήγορα διόρθωσα τον εαυτό μου, στον αέρα, το συντομότερο δυνατό. Ζητώ συγγνώμη για το λάθος», έγραψε ο Moran στο Twitter.

Σε αυτό το βίντεο κοινωνικής δικτύωσης που δημοσίευσε ο δικηγόρος του Ben Crump, ο Jacob Blake παραδίδει ένα μήνυμα από ένα κρεβάτι νοσοκομείου στην Kenosha, Wis, στις 5 Σεπτεμβρίου 2020. (Λογαριασμός του δικηγόρου Crump στο Twitter/AFP μέσω Getty Images)

 

Ο βουλευτής Sean Patrick Maloney (Δημοκρατικός-N.Y.), πρόεδρος της Επιτροπής Εκστρατείας των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, ισχυρίστηκε ότι ο Blake πέθανε και ότι ήταν άοπλος.

Η επιτροπή έστειλε αργότερα μια επικαιροποιημένη δήλωση του Maloney. “Ζητούμε συγγνώμη”, έγραψε στο Twitter ο Κρις Χέιντεν, διευθυντής επικοινωνίας της.

Η δήλωση Maloney ξεχώρισε για τον Jeffrey Blevins, καθηγητή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, ο οποίος εργάζεται πάνω σε ένα βιβλίο για το πώς διαδίδεται η παραπληροφόρηση.

«Νομίζω ότι πολλές φορές η πολιτική αριστερά τείνει να πιστεύει ότι η ψευδής πληροφόρηση, οι ψευδείς ειδήσεις, η παραπληροφόρηση, είναι κάτι που αποδίδεται μόνο στην πολιτική δεξιά. Και αυτό απλά δεν ισχύει», δήλωσε ο Blevins στην Epoch Times.

Ενώ οι άνθρωποι με μικρό αριθμό οπαδών μπορεί να προβάλλουν παραπληροφόρηση, πολύ μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται όταν το κάνουν επιρροές υψηλότερου προφίλ, όπως οι νομοθέτες.

«Όταν σκεφτόμαστε τους influencers -και οι πολιτικοί εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία, σίγουρα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Επιτροπής Εκστρατείας του Κογκρέσου- ο επίσημος λογαριασμός τους θα θεωρηθεί ως αξιόπιστη πηγή», είπε. «Όταν δημοσιεύουν κάτι τέτοιο, τείνει να μείνει στο μυαλό των ανθρώπων».

Οι ψευδείς ισχυρισμοί είχαν τη δυνατότητα να φτάσουν σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στο Twitter, όπου διαδόθηκαν ευρέως. Οι εκπομπές του ESPN, του CBS, του CNN και του ABC μαζί έχουν εκατομμύρια τηλεθεατές.

Μεταξύ εκείνων που έπεσαν θύματα της παραπληροφόρησης ή των αμφίβολων ισχυρισμών ήταν και δύο καθηγητές που αναφέρθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης ως ειδικοί στον εντοπισμό τους.

Η Lisa Fazio, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Vanderbilt, μοιράστηκε ένα βίντεο με την Amber Ruffin, η οποία έχει τη δική της εκπομπή στο NBC, να διατυπώνει πολλαπλούς ψευδείς ή χωρίς αποδείξεις ισχυρισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρισμού ότι ο Rittenhouse έφερε ένα τουφέκι πέρα από τα σύνορα της πολιτείας. Αυτό το βίντεο έχει παρακολουθηθεί πάνω από 7,7 εκατομμύρια φορές από τις 19 Νοεμβρίου, λαμβάνοντας ώθηση από άτομα όπως η βουλευτής Ilhan Omar (Δημοκρατική-Μινεσότα).

Η Shannon McGregor, καθηγήτρια στη Σχολή Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Hussman του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, μοιράστηκε ένα tweet που αποκάλεσε τον Rittenhouse “ανοιχτά λευκό ρατσιστή”, έναν ισχυρισμό που δεν έχει κανένα στοιχείο που να τον υποστηρίζει.

Ο Blevins δήλωσε ότι η κατάσταση του θυμίζει αυτό που συνέβη το 2019, όταν ένα σύντομο, αυστηρά επεξεργασμένο βίντεο από την Ουάσινγκτον διαδόθηκε ευρέως από τα μέσα ενημέρωσης και άλλους.

Ο Nick Sandmann, μαθητής λυκείου του Κεντάκι, βρισκόταν στην πρωτεύουσα της χώρας μαζί με συμμαθητές του. Το κλιπ χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει ψευδώς ότι ο Sandmann ήρθε αντιμέτωπος με έναν ιθαγενή Αμερικανό, τον Nathan Phillips, αλλά το βιντεοσκοπημένο υλικό που προέκυψε αργότερα έδειξε ότι συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Πολλά μέσα ενημέρωσης εξέδωσαν διορθώσεις και ορισμένα πλήρωσαν τον Sandmann για να διευθετήσουν αγωγές δυσφήμισης.

Το άτομο που δημοσίευσε αρχικά το απόσπασμα είχε μικρό αριθμό οπαδών, αλλά διαδόθηκε ευρέως, σημείωσε ο Blevins.

«Οι άνθρωποι φαίνεται να είναι τόσο πρόθυμοι να μεταφέρουν την καυτή τους άποψη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πράγμα που πιθανώς συνέβη σε αυτή την περίπτωση, και τότε χάνεις σημαντικά κομμάτια του πλαισίου, και αυτό μπορεί πραγματικά να προκαλέσει ζημιά», είπε.

Ο Blevins ενθάρρυνε τους ανθρώπους να είναι πιο προσεκτικοί, υπενθυμίζοντας τι έκανε ο ίδιος όταν εμφανίστηκε αρχικά το κλιπ. Περίμενε, αντί να το μοιραστεί ή να δημοσιεύσει σχετικά με αυτό, γνωρίζοντας ότι στο παρελθόν ανεπιβεβαίωτο υλικό διαδόθηκε άγρια, αλλά αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν ανακριβές.

Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με το CBS. Το ESPN αρνήθηκε να σχολιάσει. Το Twitter, το CNN, ο Brooks, η Independent, ο Fazio, ο McGregor και η Omar δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε