Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023
(Α-Δ) Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι (Δ-Καλιφόρνια) ποζάρει για φωτογραφίες με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν στο γραφείο της προέδρου στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, στις 3 Αυγούστου 2022. (Handout/Getty Images)

Η Πελόζι συναντά την Πρόεδρο της Ταϊβάν και λέει ότι οι ΗΠΑ «δεν θα εγκαταλείψουν» τη δέσμευσή τους προς το νησί

Η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν λέει ότι η Ταϊβάν δεν θα υποχωρήσει μπροστά στις «αυξημένες στρατιωτικές απειλές»

ΤΑΪΠΕΙ, Ταϊβάν – Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι (Δ-Καλιφ.) επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν στις 3 Αυγούστου, ενώ παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν στην Ταϊπέι.

«Σήμερα ο κόσμος αντιμετωπίζει μια επιλογή μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας, η αποφασιστικότητα της Αμερικής να διατηρήσει τη δημοκρατία εδώ στην Ταϊβάν και σε όλο τον κόσμο παραμένει ακλόνητη», δήλωσε η Πελόζι, η οποία έφτασε στην Ταϊβάν μια ημέρα νωρίτερα, εν μέσω απειλών και στρατιωτικών δραστηριοτήτων από το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας.

Τόνισε ότι το θεμέλιο της διμερούς σχέσης παραμένει ο νόμος για τις σχέσεις με την Ταϊβάν, ένας νόμος που εξουσιοδοτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέχουν στο νησί στρατιωτικό εξοπλισμό για αυτοάμυνα. Ο νόμος υπογράφηκε αφού η Ουάσινγκτον διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊπέι υπέρ του Πεκίνου το 1979.

«Σήμερα η αντιπροσωπεία μας, για την οποία είμαι πολύ περήφανη, ήρθε στην Ταϊβάν για να καταστήσει απερίφραστα σαφές -δεν θα εγκαταλείψουμε τη δέσμευσή μας στην Ταϊβάν και είμαστε υπερήφανοι για τη διαρκή φιλία μας», συνέχισε η Πελόζι. «Τώρα περισσότερο από ποτέ, η αλληλεγγύη της Αμερικής προς την Ταϊβάν είναι ζωτικής σημασίας».

Το Πεκίνο αναστατώνεται

Η Κίνα είναι εξοργισμένη με την Πελόζι επειδή σταμάτησε στην Ταϊβάν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Ασία, που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. Το κινεζικό καθεστώς διεκδικεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς του και αντιτίθεται σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς που αλληλεπιδρούν ή δημιουργούν δεσμούς με Ταϊβανέζους αξιωματούχους, για το οποίο υποδηλώνει ότι το νησί είναι de facto έθνος-κράτος.

Το Πεκίνο είναι τόσο δυσαρεστημένο με την επίσκεψή της στην Ταϊβάν που ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Σιν Φενγκ κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κίνα Νίκολας Μπερνς αργά το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, ο Σιέ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «πληρώσουν το τίμημα» για τα «λάθη» τους που επέτρεψαν στην Πελόζι να επισκεφθεί το νησί.

Ο Κιν Γκανγκ, πρεσβευτής της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «παίζουν με τη φωτιά» σε δήλωσή του. Είπε ότι έχει υποβάλει «έντονη διαμαρτυρία» στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι (Δ-Καλιφ.) μιλάει μετά την παραλαβή του Τάγματος των Προφητικών Νεφών με Ειδικό Μεγάλο Κορδόνι, την υψηλότερη πολιτική τιμή της Ταϊβάν, από την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν στο γραφείο του προέδρου, στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, στις 3 Αυγούστου 2022. (Chien Chih-Hung/Office of The President via Getty Images)

 

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, η Τσάι δήλωσε ότι η επίσκεψη της Πελόζι ήρθε σε μια «κρίσιμη στιγμή» για το νησί.

«Οι επιθέσεις κατά της δημοκρατικής Ταϊβάν θα είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην ασφάλεια ολόκληρου του Ινδο-Ειρηνικού», δήλωσε η Τσάι, αναφερόμενη στις κλιμακούμενες στρατιωτικές απειλές της Κίνας.

«Αντιμετωπίζοντας σκόπιμα αυξημένες στρατιωτικές απειλές, η Ταϊβάν δεν θα υποχωρήσει», συνέχισε η Τσάι. «Θα υποστηρίξουμε σταθερά την κυριαρχία του έθνους μας και θα συνεχίσουμε να κρατάμε τη γραμμή άμυνας για τη δημοκρατία».

Η Τσάι πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, επιθυμούμε να συνεργαστούμε και να εργαστούμε ενωμένοι με όλες τις δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο για να διαφυλάξουμε από κοινού τις δημοκρατικές αξίες».

Στρατιωτική πίεση

Το Πεκίνο έχει αυξήσει τη στρατιωτική του πίεση στην Ταϊβάν. Μια ημέρα πριν από την άφιξη της Πελόζι, η Κίνα πέταξε τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη J-16 στη νοτιοδυτική ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας (Air Defense Identification Zone-ADIZ) της Ταϊβάν. Οι παραβιάσεις ενισχύθηκαν την ημέρα της άφιξής της, όταν 21 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη πέταξαν στη ζώνη.

Επιπλέον, η Κίνα ανακοίνωσε επίσης ότι θα διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε έξι ζώνες γύρω από την Ταϊβάν, από τις 4 έως τις 7 Αυγούστου. Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του αεροπλάνου που μετέφερε την Πελόζι και την αντιπροσωπεία της στην Ταϊπέι στις 2 Αυγούστου.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 3 Αυγούστου, καταδίκασε την Κίνα για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν, λέγοντας ότι οι κινήσεις αυτές «απειλούν» τα λιμάνια και τις αστικές περιοχές της Ταϊβάν και «υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Ο Σουν Λι-φάνγκ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν, πρόσθεσε ότι η Κίνα αμφισβητεί τη διεθνή τάξη και παραβιάζει την κυριαρχία της Ταϊβάν με τις ασκήσεις της, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 3 Αυγούστου.

Το υπουργείο αναγκάστηκε επίσης να αμφισβητήσει τις κινεζικές προσπάθειες παραπληροφόρησης αργά στις 2 Αυγούστου, αφού τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας άρχισαν να αναφέρουν ότι κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 είχαν διασχίσει τον πορθμό της Ταϊβάν που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Κίνα. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι οι αναφορές ήταν «ψευδείς ειδήσεις».

Περίπου μια ώρα πριν από την κοινή συνέντευξη Τύπου, η Πελόζι επισκέφθηκε το κοινοβούλιο της Ταϊβάν και είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρόεδρο Τσάι Τσι-Τσανγκ.

(Α-Δ) Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι (Δ-Καλιφ.) συμμετέχει σε συνάντηση στο Νομοθετικό Γιουάν, το κοινοβούλιο της Ταϊβάν, με την Τσάι Τσι-Τσανγκ, αντιπρόεδρο του Νομοθετικού Γιουάν, στην Ταϊπέι της Ταϊβάν στις 3 Αυγούστου 2022. (Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων μέσω Getty Images)

 

Πιθανό εμπορικό σύμφωνο

Η Πελόζι και η Τσάι είχαν συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου. Στη συνέχεια, η βουλευτής από την Καλιφόρνια αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τα μέσα ενημέρωσης ότι οι δύο τους μίλησαν για το ενδεχόμενο υπογραφής εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. «Ας ελπίσουμε ότι αυτό επίκειται», δήλωσε η Πελόζι σχετικά με την πιθανή εμπορική συμφωνία.

Εκτός από τους στρατιωτικούς ελιγμούς, η Κίνα αποφάσισε επίσης να τιμωρήσει οικονομικά το νησί. Στις 2 Αυγούστου, η Κίνα ανακοίνωσε απαγόρευση εισαγωγών σε χιλιάδες τρόφιμα της Ταϊβάν πριν από την άφιξη της Πελόζι. Στις 3 Αυγούστου, η Κίνα κλιμάκωσε την οικονομική της συνοχή ανακοινώνοντας ότι θα απαγορεύσει την εισαγωγή εσπεριδοειδών και δύο διαφορετικών τύπων ψαριών, ενώ σταμάτησε επίσης την εξαγωγή φυσικής άμμου στην Ταϊβάν.

Επιπλέον, η Κίνα ανακοίνωσε κυρώσεις κατά τεσσάρων εταιρειών και δύο οργανισμών της Ταϊβάν στις 3 Αυγούστου, κατηγορώντας τους ως «αποσχιστές».

«Η Ταϊβάν έχει ήδη πληρώσει ένα κόστος για την επίσκεψή σας και είναι πιθανό να συνεχίσει να το κάνει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Ποια συγκεκριμένα απτά οφέλη μπορείτε να υποσχεθείτε στην Ταϊβάν για να αντισταθμίσετε το κόστος του ταξιδιού σας;», ρώτησε δημοσιογράφος την Πελόζι.

Σε απάντηση, η Πελόζι επισήμανε τον νόμο CHIPS και Science Act -ο οποίος περιμένει τώρα να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τη νομοθεσία στις 28 Ιουλίου- και πώς οι τεχνολογικές εταιρείες της Ταϊβάν μπορούν να επωφεληθούν.

«Αυτό είναι κάτι που μας ανοίγει την πόρτα για να έχουμε, και πάλι, καλές, καλύτερες οικονομικές συναλλαγές», είπε η Πελόζι, προσθέτοντας ότι γνωρίζει ότι ορισμένες ταϊβανέζικες εταιρείες σχεδιάζουν ήδη να επενδύσουν σε κατασκευές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόσθεσε ότι η νομοθεσία θα διευκολύνει την «αύξηση» των διμερών σχέσεων.

Η Πελόζι έκλεισε τη συνάντηση με τα μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι η δημοκρατία είναι η μεγαλύτερη δύναμη της Ταϊβάν, όσον αφορά το ενδεχόμενο εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν.

«Δεν θέλουμε να συμβεί τίποτα στην Ταϊβάν με τη βία», δήλωσε η Πελόζι.

Η Πελόζι αναχώρησε από την Ταϊβάν γύρω στις 6 μ.μ. τοπική ώρα στις 3 Αυγούστου και πρόκειται να ταξιδέψει στη Νότια Κορέα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε